Brooki keksi, trenutno pravi viralni fenomen na društvenim mrežama, ne prestaju da osvajaju internet svojim neodoljivim i balansiranim ukusima.
Posebno su popularni njihovi NYC (New York City) keksi, koji su postali hit među ljubiteljima hrane širom sveta. Ovaj fenomen započela je Brooke Bellamy, koja je svojim talentom, kreativnošću i strašću prema pečenju stvorila kekse koji su vrlo brzo stekli status svetske poslasticu.


Sa svojim nesvakidašnjim pristupom pečenju, Brooke je uspešno unela inovacije u klasičnu recepturu, čineći kekse koji su ne samo ukusan izbor za uživanje, već i prava gastronomska čarolija.
Brooki Bakehouse, brend koji je osnovan 2022. godine u Brisbaneu, Australija, već je postao poznat širom sveta zbog svojih izuzetnih i svežih delicija koje dostavlja direktno na kućni prag. Iako je mlad, ovaj brend brzo je osvojio srca ljubitelja slatkiša zahvaljujući pažnji posvećenoj kvalitetu i autentičnosti svih proizvoda. Inspiraciju za svoje jedinstvene recepte, Brooke je našla tokom svojih putovanja širom sveta, istražujući najpoznatije pekarnice i čajdžinice, kao i prikupljajući ideje za stvaranje nečeg što bi ljudi zaista voleli.

RECEPT ZA BROOKI NYC KEKSE
Sastojci:
- 185 g hladnog neslanog maslaca, isečenog na kockice
- 130 g belog kristalnog šećera
- 130 g smeđeg šećera, po mogućstvu tamnog, za bogatiji ukus
- 2 jaja sobne temperature (obavezno ih izvadite iz frižidera pre početka pripreme)
- 160 g brašna za dizana testa (ako nemate ovo specifično, običan pšenični brašno može poslužiti)
- 240 g glatkog brašna
- 1/4 kašičice sode bikarbone (pomaže da kvasac bude efektniji)
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo (koji je odgovoran za fino narastanje keksa)
- Prstohvat soli (povećava dubinu ukusa)
- 300 g kvalitetne crne čokolade (savetujemo čokoladu sa najmanje 70% kakaa za bogatiji ukus)
- 80 g oraha (po želji, mogu se zameniti i bademima ili lešnicima za drugačiji šmek)
Priprema:
– Počnite tako što ćete hladan maslac isečen na kockice staviti u veliku činiju. Mikserom ga miksajte na srednjoj brzini 2 minuta dok ne postane kremast i mek. Nakon toga dodajte obe vrste šećera (belu i smeđu) i miksajte još 2 do 3 minuta dok masa ne postane svetla i prozračna.
– Dodajte jaja jedno po jedno, ne zaboravite da ih prethodno izvadite iz frižidera da bi bila na sobnoj temperaturi. Svako jaje dobro umutite pre nego što dodate sledeće. Ovo je ključan korak kako bi vaši keksi imali savršenu teksturu.
– U drugoj činiji pomešajte sve suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Zatim ih postepeno dodajte u maslac i šećer, miksajući na niskoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine. Pazite da ne preterate s miksanjem jer želite da kvasac i brašno ostanu u savršenoj ravnoteži.
– U poslednjem koraku, dodajte iseckanu čokoladu i orahe. Možete koristiti i razne druge orahe, ukoliko želite nešto drugačije. Miksajte kratko, samo da se čokolada i orašasti plodovi ravnomerno rasporede u smesi.
– Koristeći kašiku ili rukama, oblikujte kuglice od 150 g svake. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, vodeći računa da ostavite dovoljno prostora između kuglica jer će se tokom pečenja proširiti.
– Pre nego što kekse stavite u pećnicu, stavite ih u frižider na najmanje 3 sata. Hlađenje je ključno kako bi se zadržala njihova struktura i sprečilo da postanu previše ravni prilikom pečenja.
– Prethodno zagrejte pećnicu na 180 °C i pecite kekse 16 do 18 minuta. Ovi keksi su najbolji kada su blago zlatni sa spoljne strane, dok iznutra ostaju mekani i vlažni.
– Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na plehu 5 minuta pre nego što ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
keksi su savršeni za bilo koji trenutak – bilo da ih pripremate za ljubitelje slatkiša u vašoj porodici, bilo da želite da ih ponesete kao savršen poklon ili ih jednostavno uživate sami, jer kad se jednom prepustite ovom ukusu, teško ćete stati. Svestranost ovog recepta, uz jednostavne sastojke, čini Brooki NYC kekse omiljenim delikatesom za sve ljubitelje domaće pripremljene hrane.
Foto: Pinterest