Komplement: Nomadi u svetu gastronomije

autor Aleksandra Vasić
1 6

Brunch, brunch, brunch…! U doba kada globalna ekonomija ide dalje od tradicionalnih poslovnih modela, otvara se prostor za svežije, odvažnije koncepte. Potražnja se menja; više nije dovoljno ponuditi uslugu ili proizvod – traži se iskustvo koje pomera granice i budi radoznalost. Ova ekspanzija tržišta stvorila je prostor za profesionalce koji, umesto da slede utabane staze, radije eksperimentišu, istražuju i oblikuju nove definicije posla. Ljudi žele nešto autentično, neočekivano, ali i sa srcem, nešto što podseća na davnozaboravljenu umetnost uživanja.

Upravo taj pristup u osnovi Komplementa – kolektiva freelance kuvara i nomada u svetu gastronomije. Njihovi pop-up brančevi se ne odvijaju u restoranima već na mestima gde hrana obično nije deo priče. Komplement spaja jednostavno sa inovativnim, pripremajući tanjire koji nisu samo obrok, već mali odmak od svakodnevnice, poziv na uživanje u trenutku – hrabro, spontano i bez pretencioznosti.

S tim rečeno, predstavljamo vam naše freelance kuvare – Milicu, Dušana i Vladimira.

BRUNCH

BRUNCH KULTURA U PANČEVU

Komplement je…

Milica: Sinergija

Dušan: Okupljanje

Vladimir: Zabava

Šta vas je inspirisalo da stvorite Komplement kao kulinarski kolektiv i da se upustite u nešto putpuno nekonvencionalno?

Jednog dana, dok smo Dušan i ja sedeli na kafi, razgovarali smo o tome kako u našem gradu nedostaju novi ukusi i zanimljiva mesta za uživanje u hrani. Želeli smo da promenimo tu situaciju i obogatimo lokalnu ponudu. Naša ideja nije ostala samo na rečima – pokrenuli smo se i, uz veliku podršku ‘Trećeg prostora’, koji nam je dao potpunu slobodu da ideju sprovedemo kod njih, uspeli smo da napravimo prvi korak.

Šta Komplement znači za vaš lično – da li je to više eksperiment, umetnički izraz ili nešto sasvim drugo?

Milica: Za mene je komplement neki vid eksperimenta, sa fuzijom kreativnosti i totalne slobode.

Dušan: Prostor u kome mogu slobodno da eksperimentišem i predstavim nova jela koja me inspirišu i uzbuđuju, deleći svoje ideje s drugima.

Vladimir: Komplement za mene predstavlja slobodu, platformu na kojoj mogu da napredujem kao kuvar i kao čovek, zajednicu ljudi koji dele iste ideale i poglede na hranu. Komplement je stvaranje.

BRUNCH 1

Šta je to što vas sve povezuje i čini jedinstvenim – šta vas inspiriše da zajedno stvarate?

Ono što nas povezuje i čini jedinstvenim je zajednica – prijatelji, kolege, porodica, baka Rada s pijace, i svi ljudi koji su podržali ideju i postali deo nje.

Komplement je stvaranje

Čemu Komplement može da doprinese na savremenoj kulinarskoj sceni?

Milica: Verujemo da ovaj koncept može ohrabriti kuvare da eksperimentisanje s hranom prošire na celokupno iskustvo, stvarajući doživljaje koji mogu nastati bilo gde i u bilo kom trenutku.

Dušan: Voleli bismo da Komplement donese promene na lokalnom nivou, podstičući ugostitelje da izađu izvan standardnih okvira i ponude nešto drugačije od roštilja, pice i paste.

WhatsApp Image 2024 11 13 at 10.31.28 1
WhatsApp Image 2024 11 13 at 10.31.43
WhatsApp Image 2024 11 13 at 10.31.28

Vladimir: Komplement može doprineti razvoju novog koncepta i inspirisati kreativce koji žele da stvaraju. Za ovakve poduhvate nisu potrebni veliki početni kapital ni složeni biznis planovi – dovoljno su iskrena želja i zajednica ljudi koji dele iste vrednosti i viziju.

Koji savet biste dali onima koji žele da unesu kreativnost i inovaciju u svoj rad, ali nemaju hrabrosti da iskoče iz uobičajenih okvira?

Ako imate ideju, to znači da već osećate potrebu za promenom, Pronađite prvi mali korak i napravite ga. Svaka inovacija počinje jednim hrabrim korakom izvan uobičajenog.

WhatsApp Image 2024 11 13 at 10.30.42
WhatsApp Image 2024 11 13 at 10.30.30 2

Ajmo sad fun pitanja

Ako bi Komplement bio jelo, koje jelo bi bio i zašto?

Milica: Bilo bi nešto nalik činiji sa pečenom dinjom, crvenim pasuljem i peršunom, preliveno dresingom. To me asocira na nas troje.

Dušan: Komplement je jelo koje i dalje nismo smislili, a event je sutra, svi malo paničimo ali opušteno – sutra ćemo…

Vladimir: Benedikt jaja, tako jednostavno a tako komplikovano.

Svaka inovacija počinje jednim hrabrim korakom izvan uobičajenog

Koji bi bio vaš dream guest na Komplement događaju – živa ili mrtva osoba, stvarna ili fiktivna?

Milica: Mama

Dušan: Dositej Obradović, voleo bih da vidi na koje sve načine spremamo krompir danas.

Vladimir: Ćale, uvek je imao visoka očekivanja od mene, pa bih voleo da ga barem malo impresioniram.

WhatsApp Image 2024 11 13 at 13.51.52 Copy 1

Za kraj, imate li neku brzu i jednostavnu ideju za doručak za nas koji uvek jurimo na posao, ali ne želimo da preskočimo obrok?

Milica: Palenta sa sirom, peršunom i malo maslinovog ulja – u good to go! Upozorenje: šerpicu od palente isprati odmah.

Dušan: Malo je licemerno da dajem savet, jer nikad ne doručkujem iako radim u kuhinji. Ono što ja zamišljam da bi brzi doručak trebalo da bude je nešto poput granole koju napraviš unapred, to jutro smutiš sa grčkim jogurtom i svežim voćem i to je to.

Vladimir: Složio bih se sa Dušanom, granola ili overnight oats su mi definitivno bolje opcije, koje mogu biti odlične čak i nakon što stoje određeni period.

WhatsApp Image 2024 11 13 at 10.33.16 Copy

Foto: Aleksandra Vasić

Brunch, brunch, brunch, brunch