Buro. Horoskop: Merkur u Vagi

Merkur u Vagi je i izjava ljubavi, možda stidljiva, ali iskrena...
04.10.2023.

Ako bi Merkur u Škorpiji predstavljala pesma „Lets talk about sex“, ovaj Merkur u Vagi bi definitivno predstvaljao hit Bebi Dol „Hajde da pričamo o ljubavi“…

I jeste, ovo je vreme, kad se više priča o tome ko se u koga zaljubio, ko se kome dopada, ko nam je simpatija i šta rade holivudski sweethearts, i vreme kada pokušavamo da sebi na neki način objasnimo zašto naše srce treperi u nečijem društvu, a negde drugde ne. Sada lakše znamo ko nam hrani dušu i šta je sve naš soulfood. Ovo je vreme kad mislimo o onome koga je naše srce izabralo, i gde smo uporni u tom previranju ŠBBKBB, konstruisanju zapleta i situacija šta bismo uradili da sretnemo tu osobu i kako bismo joj skrenuli pažnju ne bismo li joj se dopali i već eto, samo pet misli kasnije, živimo sa tom osobom u nekom planinskom seocetu happily ever after.

Jer Merkur u Vagi je i izjava ljubavi, možda stidljiva, al iskrena. Može da bude i ljubavno pismo. I ako ste zaboravili u doba svih agresivnih digitalnih medija kakav je to osećaj napisati pismo, na hartiji, olovkom koja piše srcem, možda je sad vreme da se podsetite, i da ono što osećate sročite u reči na papiru gde ćete umesto nekog poslatog linka za pesmu zaista napisati ili citirati neki ljubavni stih. Ovo je povod da kroz svoj drhtavi rukopis nekom otkrijete svoje uzdrhtale emocije. Ovo je i potreba za lepim rukopisom, krasnopisom, kaliografijom, upotrebom lepih fontova, pa i današnjih emotikona, gde ćete na kraju nacrtati par srdašaca i dodati par kapi parfema na tu magićnu hartiju ne biste li onom ko čita obezbedili full doživljaj.

Ako bolje razmislimo, ima li većeg izraza ljubavi nego nekom pokloniti ljubavnu pesmu? S druge strane, ovo može da bude i terapija pisanjem. Najpre pisanjem toga kako se osećate. Kao da sva vaša uzburkana, uzavrela i zamršena osećanja i razmišljanja o vašem ljubavnom odnosu, u momentu kad ih bacite na papir odjednom deluju jasnija, čistija, razumnija i opravdanija, bolje poslagana, i odjednom sve deluje da ima više smisla, više nade.

Merkur u Vagi je najpre elegantan sa rečima. Pre svega ljubazan, kulturan, odmeren i uvek spreman da udeli kompliment. Ne samo da bi se vi osećali lepo, već zato što se i on oseća lepo kad ulepšava tu atmosferu među ljudima svojim kitnjastim, laganim, lepršavim i nadasve prijatnim rečima i komunikacijom koja je topla, poput zagrljaja. Ovde je moto „Lepa reč i gvozdena vrata otvara“, ali ne sa ciljem da se kroz izgovaranje „lepo upakovanih laži” nešto ostvari ili manipuliše nečijom voljom, niti je ovo pričanje samo onih stvari koje znate da neko želi da čuje, već je ovo naša istinska želja da iz naših ustiju izlaze biseri, a ne žabe krastače. U ovom aspektu je ugnežđena duboka vera da u svakom čoveku postoji to nešto Dobro, koje prepoznaje i razume Dobro, i da je ta dobrota i dobrina u nama nevidljivi, ali glasni posrednik među svima i unuverzalni jezik koje svako živo biće razume. Ovo je govor dobrotom. Ovo je govor nutrinom.

Čak i kad se ne slaže sa vama, on ume na lep, staložen i ljubazan način pun uvažavanja vašeg mišljenja da obrazloži svoje neslaganje. Merkur u Vagi je majstor diplomatije, i svake priče koja se završava na obostrano zadovoljstvo. Zapravo nije majstor, nego umetnik pregovora i dogovaranja, i ako hoćete što kažu polite Englezi da seal the deal, potrebno je da najpre ovladate poslovnim bontonom. Ovo su i reči koje su u tolikoj harmoniji i skladu, da se nenamerno i rimuju. Osobe kao da pevuše dok govore, jer se prosto čuje ritam tog govora. Znate li da ako sa nekim razvijete duboku bliskost, da ćete biti u stanju da čujete glas te osobe dok čitate nešto što vam je ta osoba napisala. E, to je supermoć Merkura u Vagi. Takođe, ovo su i palindromi, kad su reči simetrične u ogledalu, poput one pesmice anavolimilovana.

Zašto prosto ne živeti u miru i simbiozi sa svima koji vas okružuju, i razgraničite svoje poslovne i prijateljske kontakte kao gljiva micelijum, koji povezuje sva stabla u šumi i predstvalja wood wide web. Jer nije teško biti fin. A svima lepo. Ovaj Merkur nema nameru da vas prevede ni žedne preko vode, ni na svoju vodenicu, nego je spreman da vas razume i da kroz svoj istančan diplomatski njuh se nađe sa vama, tačno na pola puta.

Merkura u Vagi podseća na govor u Vojvodini, gde oni, Vojvođani, kao da imaju „sto kade” da se lepo „izdivane” sa svojim komšijama. Ovo su svi razgovori o kulturi, puni impresija, bilo da ste pročitali neku lepu knjigu, odslušali neku predivnu pesmu ili ste bili u operi ili kakvoj famoznoj predstavi, pa kad ste došli kući ste bili toliko pod utiskom da ste to morali da podelite. Baš zato, ako niste pogledali predstavu „Geometrija duše”, sve preporuke. Jer čemu to predivno umetničko ushićenje, ako nije za podeliti. Ima li šta svetije u čoveku, nego kad se čovek razgali, rascveta iznutra, pa ono nešto zatreperi u nama, kad ga nešto inspiriše i probudi uzvišena osećanja divljenja, koje samo umetnost, ljubav i deca mogu da probude u nama. Postoji li išta bitnije za čoveka od dodira sa sopstvenom nežnošću i ljudskošću. Kad vas neko zagolica svojom dobrotom, oduševi ljubaznošću i učini da srce zaigra, a oči zasijaju ili zacakle od suza, radosnica. Od ganutosti ljudskom nežnošću. Koliko smo samo zanemarili tu moć ljubaznosti. Koliko nam samo to fali… a tako malo nas deli od toga, šta nam teško? Setite se da nekad ljudi možda neće zapamtiti šta ste rekli, al će zapamtiti kako su se osećali dok su razgovarali sa vama.

Ovo je vreme da odete sa drugaricom u galeriju ili neki šoping centar i igrate se one dečije igrice „a koja ti je najlepša?“, „a koja posle te?”. Ovo je vreme da pronađete povod da iznesete neku gracioznu izazovnu kreaciju i da svojim outfitom, bojama na sebi poručite nešto ljudima koje srećete. Može da bude i bukvalno, da to bude neka lepa poruka na majici ili šolji dok ispijate jutranju kafu, jer ovo su i ženske priče. Kad dan počne sa „Dobro jutro, lepotice”, a nastavlja sa kafom posle izlaska. Znate ono kad prepričavate prijateljici kako je sinoć bilo na žurci i ko se sve „muvao“ i kakav je bio poljubac, i ko je šta obukao. Kad se spontani razgovor sa drugaricom u nekom prelepom kafiću pretvori u emisiju Ljubav i moda. Ovo su srcolike poruke ohrabrenja drugarica na mrežama, „Sijaš draga”, „Lepotice” i „Ovde si top” i komplimenti za torbu i cipele, i haljinu, kao velikodušni avans da će i one primetiti vaše, ne samo uživo, nego i na mrežama.

Merkur u Vagi i to ushićenje dočarava i Sajsi MC kad uzbuđeno kaže svom dečku u pesmi: „Jao, zaboravila sam da ti kažem! Zvala nas je tvoja mama da odemo kod nje za vikend. Nas dve bi da malo šetamo po muzejima. Please baby, please! Hajmo! Tako bih opet posetila NY, znaš kako mi oduzima dah! Žudim da pijem kapućino na terasi hotela i sačekam izlazak sunca dok čitam Marie Claire! Mi moramo, ali to je must have da iznajmimo oldtajmer! Imam novu maramu, tako će dobro da mi stoji dok ti muževno, zgodno, prezgodno držiš volan, moj pravi muskarac…”.

Zato neka ovaj Merkur bude izlaz i razlog da ovaj ekliptični oktobar živite svoj život kao work of art. Jer cilj ovog Merkura jeste razumeti princip Venere, odnosno lakoće života. A ta lakoća dolazi baš onda kad naučimo da lako otpuštamo stvari i misli koje nam ne služe, montiramo osmeh na lice i „klizimo” po receptu Balaševića, jer „meni je osmeh lajtmotiv…svaki je dan dolce vita i svud je Hollywood”.

Saznaj više:
Povezani članci: