BURO. Horoskop: VENERA u DEVICI

Ova Venera u Devici, zna da je ljubav odluka, i sad kad se odlučila baš za vas, ona će u tome biti dosledna i istrajna...
09.10.2023.

Nakon predugog tranzita kroz znak Lava (još od 5. juna) zbog svog retrogradnog hoda, Venera je konačno promenila znak i ušla u zemljani znak Device.

I od sada su te magične reči poput „volim te“ koje je Lav glasno i hvalisavo izgovarao, uvijene i upakovane u delo. Jer sad reči više nisu dovoljne, sad se traži ljubav na delu. I baš ako što stih Ayo to dočarava „I love you is so easy to say…I think love is not in what we say, love is in what we do”, tako je sada to „volim te“ ono kad vas neko pokrije dok spavate, a „značiš mi“ kad vam neko spremi doručak, kad vas baci na posao, kad taj neko obavi zahtevnu papirologiju umesto vas ili vam pomogne oko vašeg posla – sredi vam fioke, ormane, stan, ma sredi vam ceo život.

Ova Venera u Devici, zna da je ljubav odluka, i sad kad se odlučila baš za vas, ona će u tome biti dosledna i istrajna, verna u svojoj odluci. Ona je najpre posvećena, pažljiva i uslužna. Beskrajno lojalna. Ona razume Vaše potrebe i ona je srećna ako može da bude od koristi onome koga voli, da mu bude dostupna i na raspolaganju, da bude tu. Njoj ne morate dugo da objašnjavate šta vam treba, ona kao mastermind brzo skenira situaciju, i sređuje stvari i bez da ste joj objasnili gde vam je i šta zapelo i donosi tačno ono što vam treba. I to bez veličanja sebe, bez fanfara, već skromno, kao da vam nije spasila život po ko zna koji put svojom pomoći ili savetom. Stoga, najgore što možete da uradite je da sve to što ona radi za vas, shvatite zdravo za gotovo.

Često vam neće ni pričati o svemu što zna, a ona toliko toga zna, jer je skromna, ali kad nešto zatreba ona je tu da vas obasja svojim znanjem i umećem. Ona voli da intelektualizuje stvari i najpre je privlače bistrina i jasnoća nečijeg uma pre nego sama lepota. Ona je taj sapiosexual, koji odlepljuje na lepotu vaše rečenice, i na vaš nepogrešiv pravopis. Ona uživa da čita u tišini i upija slova, kao neki bookworm koji guta, ne samo svaki red, svaku stranu, već čita i ono između redova. Ona radije sređuje
svoj Bookstagram nego Instagram, jer „Šta je Chanel 5, naspram mirisa knjiga” pomišlja ova Venera. Njoj nikako nije jasno kako smo kroz sve te godine evolucije ljudske duše i emancipacije došli do toga da je nekima i dalje obim grudi važniji od prečnika svesti.

Upravo su Venere u ovom znaku najpouzdaniji i najdiskretniji prijatelji i partneri na koje uvek možete da se oslonite kad „gori pod nogama”, i da budete sigurni da vas neće izneveriti i u koje uvek možete da imate bezgranično poverenje. One su te koje imaju savete, trikove i prečice do vaših rešenja. Ali, njihov problem leži u tome da one ne uspevaju da nađu tako pouzdanog prijatelja i savetnika poput njih, koji će njima biti na raspolaganju u toj meri u kojoj su oni svojim bližnjima. Kao da su i same u toj uslužnosti i lojalnosti drugima, zaboravile kakav je to osećaj biti veran, dosledan i posvećen sebi. Kao da su u nameri i istrajnosti da se svide drugima, zanemarile ono najtananije u sebi, te same menjale svoju divlju lepotu ljubičice, da i one postanu svima dopadljive ruže, pa su onda za sopstvenu „žrtvu” optužile druge, baš kao što peva Lana Del Rey u pesmi „You made me trade my violets for roses”.

I baš u toj dubokoj želji da razumeju odnose i ljubav i objasne ih samima sebi, rešavajući ljubav kao neku diferencijalnu jednačinu, se i same zabroje i zaborave da se u tom odnosu prepuste i opuste. Toliko im je lakše da udovolje drugima nego sebi, da nekad krenu da neprimetno rade i stvari koje se njima suštinski i ne dopadaju. Tako ona, za dejt sa njim, obuče haljinu koju on najviše voli na njoj, i stavi parfem koji on najviše voli da miriše na njoj, i tako sređena i zaboravi da su krenuli u izlazak kojem se toliko radovala, pa sutra i ne zna kako je samo završila sa njim na kauču gledajući kako on igra njegovu omiljenu video igricu (znate već ceo scenario iz pesme „Video Games”). A sve to, jer podsvesno postoji dubok osećaj da njena volja nije dovoljno vredna i važna i da se ne računa dovoljno. Da ona nije dovoljna i da samo beskrajnim povlađivanjem drugima će i ona dobiti bar mrvice one pažnje, koju tako raskošno i velikodušno rasipa kao šljokice po drugima.

Zašto je toliko lakše ispuniti tuđe potrebe nego svoje, pita se ona. Zato što u ovoj poziciji Venere postoji duboko urezan stid od ljubavi, od lepote, od sopstvene senzualnosti, od toga da može da se debelo pogreši i zgreši u ljubavi, jer je u porodičnom stablu postojao neko ko je osramotio porodicu zbog ljubavi, narušio porodični ugled, kad je „otišla sa onim” ili „rodila dete onom”, kao da ga istovremeno nije rodila i sebi. Jer je bila vaspitavana (programirana), da su ugled porodice i njena čast važniji od njene sreće. Kao da postoji podsvesno uverenje da je ljubav njena slabost i sramota. Takođe, postoji i potisnuto sećanje da je ona bila „kriva” što je svojom lepotom opčinila nekog kome je ona tada bila zabranjena bilo da je taj bio oženjen, a možda i „venčan” za crkvu. Stoga je ovoj Veneri potrebna dodatna „dozvola” za ljubav, dozvola da se prepusti i poštuje sebe i svoje želje, ali i svoje granice. Jedan grafit, koji je pretpostavimo napisala posrnula Venera u Devici, možda bolje od svega dočarava to dopuštenje: „Pustim da me voli, sa nadom da ću se snaći”. Nekako, kao da osećam da se zaista i snašla, pa kud puklo da puklo.

Jer Venera u Devici kao da je razapeta izmedju svoje želje da se nekom potpuno preda i pripada, ali i odlučnosti i opreza koji se u njoj bude da ipak ostane na „sigurnom tlu” uprkos lansiranju srca, te nastavlja da kontroliše svoje emocije, situacije, okolnosti, pa i sam razvoj ljubavnih događaja do iznemoglosti. Međutim nekad upravo gubitak kontrole, koji je na svesnom nivou najviše prestravljuje, je istovremeno, na podsvesnom nivou najjači turn-on i ono što je najviše uzbudjuje i privlači. Usled prevelike osetljivosti, krhkosti i neretke razočaranosti u ljude (čitaj: muškarce), ali i straha od bliskosti, ona se često vraća „back to business”, gde kao da oseća da je jedino posao i obaveze nikad nisu napustile i izneverile. No pre ili kasnije, vreme je da se i one zapitaju, da li one rade da bi živele ili žive da bi radile?

Biće ovo vrlo uzavreo i dinamičan Venerin oktobarski ples, te će ona promeniti razne plesne partnere tokom ovog bala. Oko 10. oktobra gledaće čežnjivo i melanholično u neke stare ljubavi predstavljene Saturnom iz Riba (preko puta), gde će od 22. oktobra zaigrati jedan romantičan i uzbudljiv „bachata” ples sa Jupiterom iz Bika, koji za neke obećava da potraje i duže od one-night stand i donese divna romantična dešavanja i početke stabilnih veza. Konačno, 6. novembra Venera iz Device će se prepustiti u ruke Plutonu iz Jarca, onoj strasti koju je oduvek priželjkivala i svom dugo očekivanom Mr. Big-u. Sva ova iskustva su bila potrebna, kako bi se 8. novembra konačno ugledala u ogledalu i prešla u znak Vage, te konačno i sama spoznala i priznala svoju lepotu, koje se dotada stidela.

Saznaj više:
Povezani članci: