Buro. Vodič: Šta gledamo, slušamo i posećujemo u danima pred nama

11.04.2024.
RECOMMENDED

FILM

Pred nama je pravi filmski vikend, a ako ste odlučili da pogledate samo jedan film, Buro. Vodič predlaže da to bude dugoočekivana Priscilla, poslednje ostvarenje Sofije Coppole koje iz ženskog ugla, ugla njegove partnerke, priča priču o kralju rokenrola, Elvisu Presleyju. Zapravo, ovo i nije priča o slavnom muzičaru koliko je biografija jedne moćne i nežne žene koja je godinama živela u senci – od svojih najranijih dana, kada se kao tinejdžerka zaljubila u Elvisa, preko momenata kada ju je menjao i oblikovao suprug, pa sve do trenutka kada ga je odlučila da preuzme sudbinu u svoje ruke.

Prisila

Predlažemo da pogledate specijalnu projekciju koja će se 13. aprila održati u mts Dvorani, od 17 sati, gde je osim projekcije filma organizovana izložba vintage stvari – koje ćete moći da rezervišete, druženje uz muziku i snimanje uživo podkasta Tampon Zona, sa specijalnim gošćama i temama kojima se bavi i film Priscilla.

Premijera restaurisanog filma Suton

Film Suton Gorana Paskaljevića, u kojem je glavnu ulogu ostvario oskarovac Karl Malden, u restaurisanoj verziji biće prikazan 11. aprila u 19 sati u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici (u Sali Makavejev). Ova američko-jugoslovenska koprodukcija donosi priču o čoveku, Marku Sekuloviću, koji se nakon 20 godina rada u Americi i penzionisanja vraća u rodni kraj, u Istru, da bi vodio računa o dvoje unučadi dok su im roditelji na radu u inostranstvu. Zaplet počinje kada deda primi pismo od sina u kom mu javlja o razvodu i nameri da se više ne vraća kući. Tu surovu istinu on krije od unuka, uveren da nadanja i snovi pomažu da se živi.

suton vodic

Film je snimljen 1982. godine u produkciji Centar filma. Scenario potpisuju Goran Paskaljević, koji je ujedno i reditelj filma, i Filip David. Glavni producent je Dobrivoje Tanasijević, poznatiji kao Den Tana. Glavnu ulogu tumači Karl Malden, američki glumac srpskog porekla (Mladen Sekulović). U ostalim ulogama su Petar Božović, Pavle Vuisić, Stole Aranđelović, Dragan Maksimović, Bora Todorović.

Suton je još jedno od mnogobrojnih filmskih klasika koji su digitalno restaurisani u okviru projekta A1 Kinoteka u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke.

Radnička klasa ide u pakao

Poslednji film Mladena Đorđevića, koji se prikazuje u svim bioskopima širom Srbije, u fokus stavlja – radničku klasu. Nakon što su u požaru i sumnjivoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, svoj posao i dostojanstvo, grupa bivših radnika u borbi za pravdu pribegava natprirodnom. Glavne uloge u ovom ostvarenju pripale su Leonu Lučevu, Tamari Krcunović, Ivanu Đorđeviću, Lidiji Kordić.

Radnicka klasa ide u pakao 1

NEDELJA FINSKOG FILMA

DKC Beograd, od 11. do 15. aprila u 20 časova

Topla preporuka naše rubrike Buro. Vodič jeste da jedan dan u nedlji posvetite nekom filmu koji se prikazuje u okviru Sedme Nedelje finskog filma, koju organizuje Kulturni centar Beograda (projekcije filmova su u Dvorani kulturnog centra) u saradnji sa Finskim filmskim institutom i Ambasadom Finske.

Ceo program pogledajte OVDE.

Buro. Vodič IZLOŽBA

Pedeset drugi put u Galeriji Doma omladine Beograda održaće se izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Na izložbi se tradicionalno predstavlja izbor iz produkcije umetnika kojima je često ova izložba i inicijacija u profesionalni svet umetnosti. Studenti predstavljaju svoje skicuozne i neposredne beleške viđenja sveta u dve i tri dimenzije, u punom bogatstvu materijala, kolorita i tema. Selektori ovogodišnje izložbe su: Milica Murgić, Nataša Kokić, Petar Đorđević, Đurđa Sivački i Stefan Tasić.

Do prve izložbe crteža malog formata 1971. godine studentima (još uvek pod imenom) Akademije likovnih umetnosti u Beogradu nije bilo dozvoljeno da izlažu na javnim priredbama. Svojim avangardnim pedagoškim metodama profesor Dragan Lubarda, koji je vodio predmet Večernji akt, iz studenata je izvlačio prve umetničke gestove, a ne samo studijske. Upravo je on te godine pokrenuo izložbu Crteža malog formata u saradnji sa Domom omladine Beograda, na kojoj su studenti osvajali svoj autorski glas, često i prvi put izlažući svoje radove u javnosti. Ovo njegovo zaveštanje do danas nije izgubilo na snazi.

FLU Plakat А3

Ono što u proteklih preko 50 izdanja iz godine u godinu svaki put iznenadi jeste neposrednost ličnog gesta ruke, razmišljanje u priručnom materijalu, bilo u dve ili tri dimenzije, ali i sam nerv kojim se mladi umetnici na najneposredniji način sučeljavaju sa svetom. Primetno je da gest mladih umetnika u radovima skoro uvek ulazi u prostor tela: u samu mogućnost konstatovanja ljudske figure, autoportreta, neposrednih kolega i prijatelja, ali i potpunih stranaca… Telo je to koje ima i spoljnu manifestaciju i uspostavlja odnos prema okruženju, ali isto tako telo oprostoruje unutrašnje duhovne procese, drame, dileme, ceo spektar emocija i afektivnih stanja. Upravo je telo to koje se hvata u koštac sa opipljivošću i ujedno neuhvatljivošću pojavnog sveta. (Mirjana Boba Stojadinović)

KONCERT

Topla preporuka rubrike Buro. Vodič je i koncert benda Kanda, kodža i Nebojša, koji će beogradskoj publici još jednom prirediti posebno koncertno iskustvo, kojim će obeležiti deceniju od izlaska, prema mnogim mišljenjima, najznačajnijeg albuma benda – Volja za noć. Posle 10 godina ovo kultno izdanje konačno će se pojaviti i na vinilu, a električno-akustičnim nastupima u Velikoj sali Doma omladine Beograda 12. i 13. aprila, bend će jubilej proslaviti i sa svojom publikom.

KKN post april DOB

Ulaznice za koncerte Kande, kodže i Nebojše u Velikoj sali DOB-a dostupne su po promotivnoj ceni od 2.000 dinara putem eFinity prodajne mreže i na efinity.rs.

Fotografije: Promo

Saznaj više:
Povezani članci: