Buro. Vodič: Šta radimo ovog vikenda

14.12.2023.
RECOMMENDED

IZLOŽBE

NOVE TENDENCIJE ’60: Omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka

Galerija SKC-a od 12-28. decembra 2023. godine.

Izložba Nove tendencije ’60 predstavlja svojevrstan omaž umetničkoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: Gencay, Brtka, Franchini održana u Rimu 1964. godine, zatim Forme presenti (Prisutne forme) takođe u Rimu, 1965. godine, i izložba Illumination u Trentu 1967. godine na kojoj se predstavila istoimena grupa.

Izložba Nove tendencije ’60 u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu predstaviće radove svih autora koji su se našli na pomenutim izložbama Nobuya Abe i Shu Takahashi iz Japana, Aldo Schmid, Bruno Conte, Paolo Patelli i Antonio Franchini iz Italije, Gencay Kasapçi iz Turske, Marcia Hafif iz Amerike, Milena Čubraković i Mira Brtka iz Jugoslavije. Svi oni su šezdesetih godina boravili i stvarali u Rimu.

NT

Italijanska kulturna scena šezdesetih predstavljala je umetničko polje koje se odlikovalo izrazitim diverzitetom i snagom umetničkih pravaca i autorskih izraza, koji su se razvijali u tom miljeu, u periodu pred razvoj postmoderne. Tri izložbe su predstavljale kulturno-umetničke događaje od internacionalnog značaja, s obzirom da su na njima učestovali umetnici iz različitih zemalja sveta.

Izložba Nove tendencije ’60 u Galeriji SKC-a prvi put okuplja dela ovih umetnika na jednom mestu. Fondacija Mira Brtka koja zajedno sa galerijom Arte organizator ove izložbe, nastoji da približi publici umetničku scenu Italije šezdesetih godina, kao i krug umetnika u kome je Mira Brtka stvarala na samom početku svoje karijere.

Ogledalo, Katarina Živković

Od 12. do 24. decembra 2023. // Galerija Doma omladine Beograda

Godišnji program za 2023. u Galeriji Doma omladine Beograda završava se izložbom “Ogledalo” Katarine Živković. U pitanju je instalacija koja nas uvodi u autorkin svet mašte i snova, istovremeno propitujući lični i kolektivni odnos prema tehnologiji i njenom sve ubrzanijem razvoju.

Vizuelni jezik je blizak estetici naučno-fantastičnih filmova i temama: budućnosti čovečanstva, alternativne istorije, robota i veštačke inteligencije. Sasvim u toku sa aktuelnim dešavanjima zanimljivo će biti videti kako tu temu Katarina Živković obrađuje na likovni način služeći se novim medijima i instalacijom.

Katarina Zivkovic VODA

FILM

Četvrtak, 14. 12. u 18 i 19 sati

Čudna strana života, Dvorana kulturnog centra Beograda

U novom filmu Pedra Almodóvara glavne uloge nose Pedro Pascal, Ethan Hawke, Manu Ríos, José Condessa, a radnja je sledeća: Silva, nakon 25 godina, na konju prelazi pustinju kako bi posetio Džejka, svog prijatelja šerifa. Raduju se jer su ponovo skupa, ali već sledećeg jutra Džejk priznaje da razlog njegovog putovanja nije prisećanje na stara dobra vremena.

Film Čudna strana života je kvir vestern drama, inspirisan pesmom portugalske fadistkinje Amalije Rodriges.

FESTIVAL HOROR FILMA – Odraz strave

15-16. 12 (petak i subota u 21:40sati)

Festival je nastao sa ciljem da se ukaže na umetničku vrednost horor filma i horor umetnosti i da se podstakne produkcija na našim prostorima koji su plodonosni, kako za komercijalne uspehe, tako i za stvaranje drugačijih subverzivnijih filmova koji navode na dublje promišljanje o čoveku. Program festivala posvećen je važnim autorima aktuelne srpske kinematografije i retrospektivi kultnih filmova. Od ove godine namera je da se stvori prostor za studente i autore animiranih filmova a pristiglo je mnogo estetski vrednih i promišljenih autorskih filmova.

Odraz strave 2023 poster kcb

Glavni filmski program festivala održava se u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu 15. i 16. decembra. Drugo izdanje festivala posvećeno je kultnom filmu Mladena Đorđevića Život i smrt porno bande. U petak 15. decembra u 18.30 časova publika će, posle svečanog otvaranja, moći da pogleda film na velikom platnu, a nakon projekcije i da učestvuje u razgovoru sa autorom Mladenom Đorđevićem.

Ceo program pogledajte OVDE.

KONCERTI

Love Hunters, Zappa Baza, četvrtak 14. decembar, 21 sat

Koncertom u Zappa Bazi, Love Hunters ujedno promovišu album Mother Mono Father Demo, a kao muzička podrška te večeri sa njima nastupa i bend Crna lista.

– Ovo je, svakako, album koji smo kao bend dugo čekali. Posle nekoliko neuspelih pregovora sa nekoliko izdavačkih kuća, on konačno izlazi za kuću Mascom i to na vinilu, što nam je bilo i najbitnije, izjavio je frontmen benda Milan Mumin povodom izlaska albuma.

VELIKA ŽURKA Lutona i Šćepe (Šćepine vragolije), Hangar, Subota 16. decembar

Najluđa žurka na koju možete otići ovog vikenda je DJ nastup braće Šćepanović, poznatijih kao Luton & Šćepine vragolije. Sve se dešava u Hangaru Luke Beograd, a žurka, kako poznati perfomeri kažu, predstavlja logičan sled događaja nakon prošlogodišnjeg „fenomenalnog ispisa godine, sa 360° žurkom, pufnastom jambolijom, mekanim jorganima, preludim outfitima i fenomenalnim šestočasovnim setom koji je zaplesao celi Dragstor, samo što ovaj put idemo u još veći prostor, sa jo više opcija sa kojim će ova žurka zaokružiti celu jednu godinu preludih dešavanja“.

Braća, sem ludog provoda i dobre muzike, najavljuju razna iznenađenja, a s obzirom na to da je većina ulaznica već rasprodato, požurite po svoje karte.

400107093 18393245317002401 822014947785387100 n

Saznaj više:
Povezani članci: