Beograd iz novog ugla – pridružite se vođenim turama

  24.08.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/08/belgrader_tour_cover.jpg

  Ovog leta bili ste svuda i radili ste baš sve? Restorani, barovi, žurke, šetnje, muzeji? Ako ste pokrili apsolutno sve teme, onda vam je očigledno potreban novi izazov, a mi smo spremni da vam zadamo jedan.

  Zašto ne biste istražli Beograd uz stručnu pomoć? Bilo da tu živite, ili trošite dane odmora, postoji mnogo toga što ne znamo o našem glavnom gradu. Da, naravno da su turističke ture namenjene – turistima. Ali, niko vam ne brani da na dan postanete jedan i to u sopstvenoj zemlji. Idealno, ako vam stižu neki prijatelji iz inostranstva, ali čak i da niste u toj epizodi uredno možete bukirati neku od novih maštovitih tura i odvojiti dan da bolje upoznate kako istoriju, tako i dizajn scenu i gastronomsku ponudu Beograda. Mi smo izdvojili nasimpatičnije ture, vi razmislite.

  Yugoverse

   

  Ovaj koncept nudi vam dve varijante, iznajmljivanje vintage automobila za razne proslave, fotkanja ili vođene ture u skladu sa vašim interesovanjima (u ponudi su istorijska tura i ona koja obuhvata značajnu arhitekturu). Šta je catch? Sve ovo se dešava u automobilima koji su napravljeni u Jugoslaviji! Možete bukirati  iz ponude: Yugo kabriolet, Zastavu 750s, ili Zastavu 101s. Neki od automobila su stariji od 40 godina, ali su u dobrom stanju. Tako da taj obilazak neće obuhvatiti samo đir kroz Beograd, već i ozbiljno putovanje kroz vreme. Postoji mogućnost i obezbeđenog fotografa koji će vas pratiti kroz grad.

  Escooter

   

  Trotineti su pre nekoliko godina osvojili klince, a posle nekog vremena tokom kog smo im zavideli na radosti sa kojom se kotrljalju kroz grad, dobili smo i verziju za odrasle – električni trotinet!

   

  Verovatno ste videlli gomilu ljudi koji jezde okolo, posebno u periodu početka i kraja radnog vremena. Naravno da smo vam mi već skockali odličan modni vodič šta obući za vožnju trotinetom, ali šta ako još uvek niste nabavili svoj? Jednostavno se pridružite turama koje organizje Escooter, radi se o istraživanju Beograda u brzini do 30 kilometara na sat. Postoje tri pravca, možete ići kraj reke i obrnuti krug od centra, sve do Ade Safari, uz opcioni odlazak u craft pivaru Dogma. Drugi smer podrazumeva istraživanje Novog Beograda, dok treći obećava ludu vožnju kroz Zemun sve do kule Gardoš.

  Still in Belgrade

   

  Ukoliko posvećeno sufrujete po domaćem vebu, verovatno ste do sada nabasali na sajt Still in Belgrade, radi se o sadržaju na engleskom jeziku kroz koji se turistima približavaju nove, kul i drugačije strane Beograda. Osim toga tim sajta organizuje najrazličitije ture, od onih uobičajnih pešačkih kroz lokacije bogate istorijom, preko obilazaka koji podrazumevaju i radionicu (na primer, xanalogne fotografije i street arta), sve do tura koje će vas provesti kroz food scenu naše prestonice. Kako su još na snazi letnje dijete, možda nije loša ideja da se prijavite na njihovu vege turu, koja osim vođene šetnje po gradu uključuje i posetu mestima na kojima se ne služi meso. Eto odlične ideje da naučite nešto novo i uvedete zdrave alternative u svoj život. Win-win.

   

  Modernist Belgrade Map

   

  Ako vam je pored letnje razbibrige potrebna i kratka pauza od ljudi, imamo dobru ideju i za vas! Jednostavno poručite mapu sa neta i pratite smernice. Kakvu mapu? Pa, nezavisna izdavačka kuća Blue Crow Media izdala je mapu Beograda na kojoj je istaknuto 50 lokacija gde se mogu videti najbolji primeri modernističke arhitekture iz vremena socijalističke Jugoslavije. Pored same mape, tu je i uvodnik arhitektkinje Ljubice Slavković i fotografije Relje Ivanića uz podatke o izdvojenim zgradama. Možete ambiciozno odvojiti dan za ovu šetnju, ili istraživanje podeliti na nekoliko dana kako biste zapravo uvideli koliko bisera brutalizma postoji u gradu. Ukoliko želite možete i direktno kontaktirati Ljubicu i poručiti mapu.

   

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: