Buro. Vodič: Šta gledamo, slušamo i obilazimo ovog vikenda

  27.10.2023.
  RECOMMENDED

  Sledi lista dešavanja ovog vikenda (27-29. oktobra), i odmah da vas upozorimo, pozamašna je. Samo jedan dan vikenda neće biti dovoljan da vidite, čujete i pogledate sve što će se prikazivati u našem glavnom gradu i zato krenite u akciju već danas, čim završite sa poslom.  

  Izložbe 

  Y so serious?, Galerija Štab, TC Galerija, prizemlje ulaz II

  Izložba Y SO SERIOUS? predstavlja deo međunarodnih aktivnosti Galerije Štab i nastavak saradnje sa Galerijom Y iz Ljubljane, dajući sveobuhvatan prikaz četiri umetnika srednje generacije koje Galerija Y zastupa.

  Gostovanjem u beogradskoj Galeriji ŠTAB radove nastale poslednjih nekoliko godina predstaviće Tina Dobrajc, Mito Gegič, Arjan Pregl i Sašo Vrabič. Iako se svako od autora prvenstveno bavi slikarstvom (kao i ilustracijom, scenografijom, grafikom, skulpturom i muzikom), radovi na izložbi fundamentalno se razlikuju po pristupima samom mediju, građenju slike i njenoj tehnici, kao i poruci koju nose i načinu komuniciranja sa publikom.

  Muzej afričke umetnosti  

  Vidi, dodirni oseti – prva taktilna izložba u MAU 

  Prva taktilna izložba Vidi, dodirni, oseti – premdeti iz zbirki Muzeja afričke umetnosti autorke MIlice Josimov otvorena je u četvrtak, 26. oktobra u Muzeju afričke umetnosti (MAU) u Beogradu. Ova izložba je rezultat nastojanja da dela tradicionalne umetnosti iz afričke zbirke Pečar, koja od osnivanja Muzeja nalaze svoje mesto u stalnoj postavci, postanu dostupna posetiocima kroz jednu, za ovaj muzej novu izlagačku metodologiju – taktilno.

  U tom cilju izrađeno je 16 vajanih interpretacija, kao i dve replike, koje verno predstavljaju oblike, forme i motive 15 afričkih dela iz muzejskih zbirki. Na izložbi su prikazani predmeti od tekstila, maske i skulpture u drvetu, ćupovi od keramike i skulture životinja iz zbirke bronze i njihove likovne oblikovane u gipsu, glini, mešovitim materijalima, dok su replike izrađene u 3D štampi. Po završetku izložbe, ove likovne interpretacije postaće integralni deo stalne postavke MAU. Za više informacija posetite sajt.

  Soul Kitchen u galeriji Haos

  Izložba Soul Kitchen, na kojoj su predstavljeni akvarelisani crteži beogradske umetnice Sonje Gajić, otvorena je 24. oktobra u galeriji Haos, u Dositejevoj ulici 3, i možete je pogledati do 17. novembra.  

  Izloženi akvareli čine novu seriju radova umetnice koja, uprkos tome što je vajarka po profesiji, besprekornom vizuelnom senzualnošću, nastavlja da gradi i svoj autentični, provokativni i smeli likovni opus.  

  Film 

  Dani italijanskog filma  

  Ove nedelje počela je manifestacija Dani italijanskog filma, u MTS dvorani, gde možete da pogledate neka od najvažnijih i najlepših ostvarenja italijanske kinematografije – do 28. oktobra. Na Danima savremenog italijanskog filma prikazuju se najnovija ostvarenja italijanske kinematografije, a poseban program manifestacije posvećen je Federiku Feliniju, maestru italijanske kinematografije (povodom 30 godina od smrti slavnog reditelja). 

  Preuzmite program OVDE.

  Čuvari formule, novi film Dragana Bjelogrlića  

  Jedinstvena priča, koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu Slučaj Vinča profesora Gorana Milašinovića.  

  U naslovnim ulogama gledamo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

  Kondenz festival  

  Kondenz, Festival savremenog plesa i performansa koji se, pod sloganom Feminističke budućnosti održava od 27. oktobra do 3. novembra u Beogradu u organizaciji Stanice Seervisa za savremeni ples.

  Ovaj festival, koji se održava 16. put, urađen je u saradnji sa dva partnerska festivala savremenog plesa, Plesnim festivalom Rejkjavik sa Islanda i Festivalom Meteor iz Bergena u Norveškoj, kao i sa mrežom apap – Feminist Futures

  Halloween Weekend Bazzar Fest

  Na platou na Savi promenadi, 28. i 29. oktobra od 17 sati, organizuje se Weekend Bazzar Festival sa dečjim predstavama koje su inspirisane Noći veštica! Neka vas glumci odvedu u svet magije, avanture i smeha – sve u duhu Halloween čarolije.  

  Žurke i nastupi  

  Illusions – Halloween special  

  28.10 u 22h, KPGT 

  Pod nazivom ILLUSIONS HALLOWEEN MASQUERADE održava se još jedna velika Illusions žurka, ovog puta u KPGT-u. Na bini jedan čekaju vas 8KAYS, NEXIE, INNER SENSE i Rossa, a na bini dva: Alex Bojovic, Vuk Vukosavljevic, Micyvid x Ivv.lmtd i Isidor.  

  Koncert Kanda, Kodža i Nebojša – Elektropionir 

  Novu koncertnu jesen Kanda kodža i Nebojša otpočinju nastupom u Elektropioniru 27.oktobra. 

  Na repertoaru će biti birani komadi sa i dalje aktuelnog i hvaljenog Betona uz izbor pesama iz preko 30 godina dugog delovanja grupe. 

  Otvaranje Malog praga 

  U ulici Kraljice Natalije (broj 50) otvora se Mali Prag, sezonski bistro, a cafe bar tokom cele godine. Otvaranje je večeras.

  Saznaj više:
  Povezani članci: