Viralan čips od luka: Brz i jednostavan snack od samo dva sastojka

uz lagani beli umak od grčkog jogurta

autor BURO.
1431

Neprestano se pojavljuju novi i uzbudljivi recepti koji osvajaju društvene mreže. Od Dalgona kafe do pečenog feta sira sa paradajzom, internet je postao mesto gde se jednostavni, ali genijalni recepti šire brzinom svetlosti. Ovoga puta, pažnju nam je privukao neodoljiv i jednostavan recept – čips od luka i sira.

Ako ste ljubitelji klasičnih onion rings-a, topljenog sira ili bilo koje vrste hrskavih zalogaja, ovaj recept će vas potpuno osvojiti. Priprema zahteva minimalan trud, a rezultat je savršen spoj slanog ukusa, hrskave teksture i neodoljivog mirisa.

čips

MALO O ISTORIJI, KAKO SU NASTALI SLANI SNACKOVI?

Hrskave grickalice imaju dugu istoriju. Ljudi su vekovima eksperimentišući sa sastojcima i načinima pripreme dolazili do različitih varijacija snackova. Prvi komercijalni čips od krompira nastao je u Americi 1853. godine, sasvim slučajno, kada je kuvar Džordž Kram želeo da odgovori na žalbu gosta koji je tvrdio da su mu krompiri previše debeli i gnjecavi. On ih je iseckao na ultra tanke kriške, pržio ih dok nisu postali hrskavi i poslužio – što je postalo apsolutni hit.

Sličan koncept kasnije se preneo i na druge namirnice, uključujući luk, koji je vekovima bio jedna od osnovnih namirnica u kuhinji. Prvi zapisani recept za pržene kolutove luka (onion rings) pojavio se 1933. godine u jednom američkom časopisu, a danas su oni nezaobilazan deo fast food kulture.

Ova moderna verzija čipsa od luka, koja uključuje sir umesto pohovanja, donosi dodatnu dimenziju ukusa i mirisa. Ono što ga čini posebnim jeste to što je brži i zdraviji od klasičnih prženih grickalica, jer ne zahteva pohovanje u dubokom ulju.

0c3ccdb273d2c14b11749214773d057b

RECEPT ZA ČIPS OD LUKA I SIRA

Ako volite ukus prženog luka i sira, ali želite nešto zdraviju verziju, ovo je savršen recept za vas.

Sastojci:

  • 2 manje glavice luka
  • 290 g parmezana (ili drugog tvrdog sira po izboru)
  • 1/2 kašike maslinovog ulja
  • so, beli luk u prahu, paprika u prahu

Priprema:

Priprema luka: Oljuštite luk i isecite ga na tanke kolutove. Trudite se da budu jednake debljine kako bi se ravnomerno ispekli.

Priprema pleha: Rernu zagrejte na 200 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje.

Slaganje sastojaka: Na pleh pospite narendani parmezan, rasporedite kolutove luka preko njega i premažite ih maslinovim uljem pomoću četkice.

Dodavanje začina: Pospite so, beli luk u prahu i papriku u prahu po vrhu.

Pečenje: Pecite u zagrejanoj rerni oko 18 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđi i hrskav.

Hlađenje i serviranje: Nakon pečenja, ostavite čips da se ohladi bar 5 minuta kako bi postao još hrskaviji. Potom ga natrgajte ili iseckajte na manje komade i poslužite.

Ovaj čips je fantastičan uz lagani beli umak od grčkog jogurta ili kiselog mleka, koji dodatno upotpunjuje ukus.

Foto: Instagram