Sezonsko čišćenje! Dekorativni elementi koje odlažemo pred letnju sezonu

  10.06.2024.
  RECOMMENDED

  Osvežavanje enterijera često podrazumeva eliminaciju dekorativnih predmeta koji su postali suvišni, zastareli ili jednostavno ne odgovaraju novom estetskom pravcu koji želite da postignete. Tokom letnje sezone, većina nas bira da preuredi prostor. Takođe, ovo je period u kom za tim imamo i najviše potrebe. Zimska sezona ima svoj upečatljiv vizuelni indetitet, o tome ne treba ni raspravljati. U to ime donosimo predlog nekoliko dekorativnih komada koje biste se možda trebali da izbacite kako biste postigli svežiji izgled u svom domu.

  e3b7dc96814569a94406ed58b3aa6d47
  6e6591989fc4f1bf6eb1b02c23cce7c4
  predmeti 2

  #Oštećeni dekorativni predmeti

  Zamena starih ili oštećenih ramova modernijim ili minimalističkim verzijama može osvežiti zidove. Oštećeni predmeti ne samo da kvare estetski izgled, već mogu i privlačiti negativnu energiju. Ako satovi više ne rade ili su jednostavno dekorativni bez funkcije, razmislite o uklanjanju. Ako imate stare časopise ili oštećene knjige koje više ne čitate, razmislite o donaciji ili reciklaži.

  #Tekstil

  Ako su jastuci izgubili svoj oblik ili su prekrivači debeli i u bojama i dizajnu koji nije letnji, razmislite o zamenama koje će uneti svežinu. Zamena starih tepiha i zavesa modernijim varijantama može dramatično promeniti izgled prostora.

  0951b951861f49474c9fcf418afa585a

  #Predmeti koji nisu u skladu s trenutnim stilom

  Dekorativni komadi poput metalnih skulptura iz 80-ih ili floralnih uzoraka iz 90-ih možda više ne odgovaraju vašem trenutnom stilu. Ako težite minimalističkom ili skandinavskom stilu, previše šarenih dekorativnih predmeta može delovati haotično, takođe, minimalizam kao koncept je nešto što se najčešće primenjuje u periodima kada nam dolazi lepo i sunčano vreme kako bismo rasteretili i otvorili prostor tako da razmišljajte o kupovini novih koji se uklapaju u ovaj koncept.

  #Veliki komadi koji zauzimaju previše prostora

  Ove stvari mogu izgledati prenatrpano u manjim prostorijama, te je bolje zameniti ih manjim, funkcionalnijim predmetima. Ako nemate dovoljno prostora, velike vaze mogu smetati i izazivati osećaj zagušenosti.

  3acca93a8ee8eac98176d635dae641d1

  #Slični ili duplirani predmeti

  Ako imate previše svećnjaka, možda je vreme da zadržite samo nekoliko najlepših. Previše malih predmeta može stvoriti osećaj nereda. Zadržite one koji vam zaista znače ili koji imaju estetsku vrednost.

  #Predmeti sa sentimentalnom, ali ne i estetskom vrednošću

  Suveniri koji nisu estetski privlačni mogu se skladištiti ili poklanjati. Razmislite o digitalizaciji ili održavanju samo najlepših i najočuvanijih fotografija u modernijim ramovima. Takođe, možete u svom ormanu ili određenoj prostoriji za odlaganje posebnu pažnju pokloniti upravo tim elementima.

  #Predmeti koji izazivaju osećaj nereda

  Ako su korpice i posude postale sakupljališta sitnica, razmislite o uklanjanju ili reorganizaciji. Previše slika na zidovima može izgledati prenatrpano. Zadržite samo nekoliko najlepših.

  predmeti

  Osvežavanje enterijera ne znači nužno i potpuno izbacivanje svega starog. Važno je zadržati ravnotežu između funkcionalnosti, estetike i sentimentalne vrednosti. Uklanjanjem ovih predmeta stvorićete čistiji, moderniji i prijatniji prostor za boravak uz dodatak sezonski aktuelnih stvari zarad modernijeg izgleda.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: