Pretraga

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre

I proveli smo se fantastično!

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Ima tih dana kada se kockice poklope, sve se nehotice sklopi u nešto baš, baš dobro. Često takvi trenuci dokollice u sebi nose ukus istarske malvazije, beskrajne priče o odmoru i moru i planiranje kako ćemo (napokon i hoćemo!) ovog leta do kraja uroniti u slasti života ne pitajući se šta košta. Ti momenti i dok sedimo u gradu umeju da donesu nalet optimizima i nadahnuća, ali kada se sve to dešava u srcu Istre, pa zaliveno omiljenom vinom, sve se diže na n-ti nivo. Upravo je tako bilo kada sam se pridružila grupi u Umagu koja je pošla iz Beograda samo sa jednom misijom, da nazdravi okruglom rođendanu najdraže vinarije Kozlović i da čašu digne visoko u zdravlje vinara Gianfranca i Antonelle Kozlović.

VINARIJA KOZLOVIĆ

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 1)
Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 2)

Svi ljubitelji malvazije, vina specifične žute boje, prijatnog mirisa cveta i umerene svežine sasvim sigurno znaju za vinariju Kozlović. Najpre je ovo bila tajna istinskih pozavaoca, ali danas su Kozlović vina među najcenjenijim i najpoznatijim, kako među istarskim, tako i među hrvatskim etiketama. Dizajnerska vinarija Kozlović koja ove godine obeležava svoj 10. rođendan je arhitektonsko rešenje delo Željka Burića, a zbog lepote vinariju je i slavni somelijer Paolo Basso predstavio u svojoj luksuznoj monografiji.

Vinarija Kozlović je tokom deset godina postala pravi dom za ljude i vino, mesto susreta i suživota. Kada je započelo novo Kozlović poglavlje (Gianfranco i Antonella su četvrta generacija vinara koja se time bavi od 1904. godine) to je bila prva tako moderna vinarija u Hrvatskoj, pa je upravo tu počeo da se razvija vinski turizam. Ono „gde se dešava magija“ jeste brižljivo dizajniran podrum koji na 3 nivoa i ukupno 2.200 kvadrata detaljno pokazuje kako grožđe putuje od vinograda do boce.

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 3)
Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 4)

Ipak, ukoliko ste samo zainteresovan posmatrač i poštovalac vina uživaćete u čarobnoj lokaciji sa koje se pogled prostire na vinograde i gde je neverovatno lako samo postojati i upijati život. Ispred vinarije nalazi se veliki plato koji je kao stvoren za okupljanja, u šta smo se uverili na velikoj zabavi gde je pored benda nastupio i Valter Roša. A specijalno iznenađenje večeri bio je celovečernji Cabaret Mire Ungara. Neki dani su jednostavno bolji od ostalih! Naravno, ako još uvek nemate bukiran put u Istru, znate da Kozlović vina možete naručiti preko Wine Drop aplikacije.

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 5)

polič estate

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 6)
Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 7)

Dalje smo istraživanje nastavili u susednoj Sloveniji, gde smo otkrili imanje Polič čiji vlasnici su posvećeni da iskoriste ono najbolje od prirode, a da u procesu proizvodnje iskoriste baš sve. Tako oni proizvode vino, ulje od koštica grožđa, brašno, ali i kozmetiku. Isprobavanje uz neformalnu večeru uz asistenciju Filipa Ćirića iz beogradskog restorana Homa je bilo fantastično iskustvo koje ni jaka kiša nije mogla da pokvari. Sve znate, kada istražujete ove krajeve uz dobru volju spakujte i kišobran i bezbrižno se zabavite u avanturama.

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 8)
Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 9)
Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 10)

KONOBA STARI PODRUM

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 11)
Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 12)

Kada ste u obilasku vinarije Kozlović sledeća stanica neizostavno mora biti čuvena konoba Stari Podrum udaljena samo par minuta spore vožnje. Radi se o restoranu koji obožavaoci gastronomije ljubomorno drže pri vrhu svoje liste. A svi gosti vrlo brzo postaju „prijatelji kuće“. Budući da je domaćica Mira uvek tu za sva pitanja i male gastro razgovore. Čak i da ste na najstrožijim režimima ishrane (kriva!), njeni domaći pljukanci sa tartufima zaobilaze sve zabrane. Samo se razneženo smešite, dolivate malvaziju, jedete sveže trešnje i tiramisu sa jagodama (kriva!).

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 13)
Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 14)

KONOBA BUŠčINA

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 15)
Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 16)

Umag je savršena baza za obilazak mnogih gastro lokacija, a jedna od njih jeste konoba Buščina smeštena na 5 kilometara od grada. Fabiana, vlasnica restorana priču je pokrenula 1992. godine, a danas se tu traži stolica više. Radi se o porodičnom restoranu koji je za nepune tri decenije prerastao od projekta iz strasti u prestižnu lokaciju. Najavite se, sedite, nazdravite penušcem, pa krenite od bakalara na bijelo pa dalje po redu. Upravo je tako učinila naša grupa i čini se da tom receptu nema nikakve mane.

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 17)

MONTE ROSSO

Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 18)
Bili smo na rođendanu vinarije Kozlović u srcu Istre (фото 19)

Kada ste u Istri teško je odoleti da ne zastajkujete svaki trenutak i ne istražite svako gazidnstvo. Zato i nemojte! Prepustite se gastro lutanju i probajte sve što domaćini iznesu pred vas. Zašto? Jer je izvesno da vam čeka prava senzacija za nepca. Još jedno mesto idealno udaljeno od Umaga jeste imanje Monte Rosso. Odlučite se za wine tasting i isprobavanje maslinovog ulja, a kući ponesite i domaće džemove koje nude u poklon pakovanju (hint – smokva). I? Da li ste se već spakovali za đir po Istri u kasno proleće?

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor