Pretraga

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse

Tekst: Jelena Karakaš

Ukusno. Hrskavo. Posuto prah šećerom. Umućeno sa šlagom. Sa cimetom preko. Vazdušasto. Aromatično. Nešto za nazdraviti, nešto za ozdraviti… Ukusi su ono što čini život, pa zašto ne biste svoju listu poklona rešili i sa nekoliko onih koji spadaju u gastro domen? Domaći proizvođači, male manufakture, posebno odabrani sastojci… Ne poznajemo nikoga ko se ne bi obradovao takvom poklonu. Zato smo izdvojili najzanimljivije iz aktuelne ponude lokalnih proizvođača.

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse (фото 1)

FINI

Njihove kolače jedemo više nego što nam to režim ishrane dozvoljava, ali skoro je nemoguće odoleti ovim ukusima od klasika francuskog poslastičarstva, preko čuvene Saher torte, do jednostavnih kolača sa kremom i crvenim voćem. Kako se približe praznici preorijentišemo se na ljupke Lincere posute prah šećerom, a za finale godine već tradicionalno tu su Fini jelkice koje su zapravo dekonstruisani macarons kolčići. Pravi znak pažnje.

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse (фото 2)

PREMIER ČOKOLADA

Već nekoliko decenija postoji i posluje radionica čokolade Premier. Njihove praline i dražeje možete pronaći u skoro svakoj boljoj radnji, a za praznike su pripremili posebnu kolekciju koja će u prodaji biti samo tokom ovog perioda. Tu su mlečne i tamne čokolade sa novogodišnjim motivima, čokoladne kugle, ali i čokoladna kućica. Požurite, količine su limitirane i neki od proizvoda su već rasprodati.

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse (фото 3)

VALENTINA I KARANFIL

Ukoliko ste ozbiljan ljubitelj čokolade sigurno ste već obišli lokal Valentina i karanfil u kome možete popiti odličnu toplu čokoladu. Iako u svojoj ponudi imaju čokoladu poznatih svetskih proizvođača mi vam predlažemo da istražite srpski deo ponude. Naime, sve se izrađuje u radionici na Dorćolu od najfinijih sastojaka - belgijske čokolade i voća i začinskih biljaka koje dobavljaju od lokalnih proizvođača. Naša novogodišnja preporuka ide marcipanu u crnoj čokoladi koji nude u obliku neodoljivih zvezdica.

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse (фото 4)

ISPECI PA RECI

I ovo je jedna od dorćolskih slatkih adresa koju obilazimo češće nego što je to pristojno. Kolač od šargarepe, kukiiji i američke pite su deo stalne ponude, ali tokom ovih veselih dana i njihova ponuda postaje šarenija. Pa su tako kukiji dobili “oči” od bombonica i “uši” od pereca. Preslatko!

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse (фото 5)

MANDARINA cake shop

Poslastičarnica Mandarina u centru Beograda tokom ovog perioda postaje centrala Deda Mraza. Svi njihovi kolači koje možemo jesti tokom godine dobijaju novogodišnju dekoraciju, torte koje možete poručiti sada imaju praznične motive, a oni koji obožavaju euforiju kraja godine mogu naručiti i neodoljive kućice od keksa.

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse (фото 6)

MODLA 180C

Kolače koje Jelena Perović nudi u svojoj radionici Modla 180c su definicija feel good slatkiša. Jednostavni izgledom i receptom, oni predstavljaju savršenu meru kvalitetnih sastojaka. Ako vam je potreban zagrljaj u obliku kuglofa ovo je prava adresa.

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse (фото 7)

ANĐELI

Ako do sada niste na svoju listu slatkiša stavili Anđele krajnje je vreme da ih probate. U nekim radnjama možete pronaći singl pakovanje ovih ovsenih kolačića koji nemaju trans masti, ali imaju najmanje 35% integralih ovsenih pahuljica, laneno seme i pšenične klice. U njihovoj poslastičarnici na Vračaru možete kupiti kolačiće upakovane u limene kutije sa novogodišnjim motivima.

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse (фото 8)

YOUNG SALT GIN

Realno džin jeste piće sa svako godišnje doba, ali savršeno se slaže uz prohladne zimske večeri. Preporučujemo vam da isprobate jedan domaći. Young Salt Gin je je savremeni zanatski London Dry Gin, destilovan u malim serijama u Beogradu. A oni su pripremili malu limitiranu zimsku seriju koja stiže već upakovana i spremna za poklanjanje. Želimo!

BURO. lokalno: Ovome će se obradovati svi oni koji vole dobre ukuse (фото 9)

DELI AND DELI

Dugo smo sanjarili o konceptu već pripremljenih koktela u flaši, a u poslednjih par godina imamo nekoliko mladih domaćih proizvođača koji nude upravo to. Deli and Deli funkcioniše po principu dostave (prisutni su na svim većim aplikacijama za dostavu) i nude poznate recepture u flašama od 0.75l. Takođe nude i poklon kutije koje mogu sadržati i personalizovani šejker za dodatnu zabavu


Povezani članci

Buro 24/7 Izbor