Pretraga

Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja!

Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja!

Tekst: Nikola Milović

Foto: Nikola Milović

Jesen je stigla, doduše još ne može da se odluči za pravac... Ali nagoveštaj zime praćen daškom poslednjeg zraka letnjeg sunca je upravo ono mesto sa kog možemo početi našu novu gastro avanturu. I to u sličnom stilu kroz mešavinu uticaja, kuhinja, kreativnih koncepata. Gazimo žuto lišće koje tako lepo šuška i daje pravu ASMR pozadinu ovoj priče, dodajemo sloj na sloj na svoje outfite i krećemo u isprobavanje novih beogradskih ukusa. Za današnju temu biramo čuvenu krilaticu (jer opet, sezona venčanja je) pa da krenemo redom.

SOMETHING OLD: Ahmee

Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 1)
Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 2)
Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 3)

Oldie but goodie koncept. Već dobro poznat, bar za Vračarce ali imamo frišku vest. Upravo su se uselili u prostran lokal u ušuškanom i modernom delu Novog Beograda, A Bloku. Ekipa je tu, naše drage domaćice, bespreknog osmeha, majstorskog umeća za uslužnu delatnost. Vibracija je tu, iako je prostor veći, koreanska kultura je očigledno u trendingu po onome što opažamo oko nas, potpuno neki zanimljiv kreativni svet koga ne viđamo svaki dan. Hrana je sa autentičnim potpisom, za one koji počinju da istražuju ovu zanimljivu kuhinju, kao i za one koji su savladali osnove i hoće da predju na drugi nivo.

Preporuka: Omiljeno jelo iz prethodnog lokala, Dakganjung (koreanska pržena piletina)

Gde: Uroša Martinovića 19, Novi Beograd

SOMETHING NEW: Thyme

Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 4)
Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 5)
Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 6)

Oh taj Zemun, malo malo pa dobijemo dojavu da neki tako dobar street food koncept, koji ne sme da se zaobiđe, niče upravo u tom dobro znanom kvartu. Još kad nas dočekaju poznata lica (u prevodu utkano iskustvo u dobro oprobanim restoranima prestonice) sigurni smo da su umeće i kreativnost utkani u sve što s vrata možemo videti da je na meniju. Ulična hrana, burgeri (uglavnom smash) kao varijacija na temu koja je poslednjih godina vlada. Ali ovi momci daju potpuno novo viđenje, pogotovo s ove strane reke. Najviše volimo da sedimo napolju na klupi (ulična hrana na ulici). Ne manjka užitka ni u poslasticama, čak su za merenje sa dobro poznatim prestoničkim poslastičarnicama (tart od pistaća, tako nežan i delikatan).

Preporuka: Porchetta, svinjenitana, kuvana 6 sati, kajmak, vlašac, pita bred, coleslaw salata...

Gde: Karađordjeva 4b, Zemun

SOMETHING BORROWED: Go Sushi

Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 7)
Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 8)
Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 9)

Pozajmljeno u smislu da ovaj koncept ne može da pogreši gde god se ugnezdi, ali ovog puta nam je tako usput, tako pod ruku, da posle potrage za novitetima jesenjih kolekcija, pauzu upravo napravimo u novom kutku u Ušće Shopping Centru. Dok čekamo da u bioskope stigne "The Menu", mi se prepuštamo dobro poznatim rolnicama u potpuno novom ambijentu, poput neke pop up capsule edicije ovog poznatog koncepta. Ne biramo opciju za poneti nego natenane guštamo ponudu iz božanstvene keramike.

Preporuka: Njihov klasik, Kinbo Top, hrskavo, u skladu sa ASMR početkom priče.

Gde: Bulevar Mihajila Pupina 4, Novi Beograd

SOMETHING BLUE: Youran Tea House

Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 10)
Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 11)
Donosimo spisak najboljih novih mesta u Beogradu. Ljubitelji egzotičnih ukusa - pažnja! (фото 12)

Izazov je bilo naći nešto plavo a u tematici đakonija, ali smo se snašli. Ne skroz novo, ali ne skroz ni na mapi sugrađana, diskretno se pojavio jedan lep koncept kineske kuhinje. Ne samo kuhinje, vidimo da je bubble tea potpuni hit jer na svaki sekund neko upravo udje po svoj, za poneti. Ali kao što rekosmo, idu jesenje kiše, tako da odabir čajeva u ovoj prvenstveno čajdžinici, obećava i uverava nas da ovde možemo da se sklonimo kad ne želimo da pokisnemo (skroz) a u centru smo.

Preporuka: Imaju i plavičaste dumplingse, ali hvale se plavim Ice Blue Seaweed kafom, tako da za kraj, moramo je probati, makar da izreku izvedemo konceptualno do kraja.

Gde: Prizrenska 6, Beograd

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor