Pretraga

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti

Tekst: Vanja Ratković

Foto: Intuit_studio

Jedne proste vojvođanske zime... Dobro, nije na salašu, ali vrata svog toplog doma u Novom Sadu nam je otvorila jedna od najinovativnijih i kreativnijih food blogerki kod nas - Ana Vlatković aka GourmAna i ugostila kako dolikuje. Uz ćaskanje o Novogodišnjem i Božićnom gurmanluku spremila je i četiri fenomenalna recepta koja će upotpuniti vašu prazničnu trpezu. To potvrđujem i iz ličnog uverenja, s obzirom da sam za prošli Božić pravila upravo njen recept francuskog kolača sa mafinima, kremom i šljivama kuvanim u crnom vinu. It's ultra yummy.

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 1)
Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 2)

No, da se vratimo u decembar 2021. godine i na 4 jela i koktel koje je GourmAna spremila i podelila sa nama i recept: salata od pečene bundeve, rukole, nara i feta sira, krostini sa buratom i confit belim lukom, topljeni Crémeux de Normandie sir sa ribizlom i javorovim sirupom, tart od lešnika i Italicus spritz. Ovi recepti, pored toga što su estetski dovedeni do savršenstva, takođe su i predivnog ukusa. Idealno će ići sa bilo kojim mesom ili vegi kombinacijom ako ste u tom fazonu. Pomenuta jela i pića savršeno će ići uz smeh i razgovor sa bližnjima, jer praznici su vreme zajedništva, evociranja protekle godine, zahvalnosti na svemu što smo postigli i što imamo.

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 3)

Kako Gourmana ističe: "Počnimo ovaj praznični meni doručkom za pamćenje. Ovaj tart od lešnika i čokolade se zapravo veoma lako pravi, i to može da se uradi dan pre, a jede se još lakše. Uz to se savršeno slaže sa šoljom tople kafe. Kad se približi vreme prazničnom ručku možemo sebi dopustiti čašicu zdravice, pogotovo ako su prijatelji i porodica tu. Za ovu priliku predlažem Italicus spritz, koktel sa likerom od bergamota, citrusa koji raste u Kalabriji u Italiji. Jako se lako pravi, i veoma je božićan. Ovaj liker možete zameniti sa nekim drugim poput Campari-ja, ili Select-a, sa nekim amarom, ili pak sa sveže pasiranim vočem poput mandarina ili bobičastog voća. Opcija ima koliko vam mašta dozvoli.

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 4)
Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 5)

Kao predjelo predložila bih pečeni Crémeux de Normandie sir sa ribizlom i javorovim sirupom kao i krostini sa buratom i confit belim lukom. Kao preukusan dodatak glavnom jelu tu je i salata od pečene bundeve sa rukolom, narom, fetom i tahini dresingom. Kontrast slane fete i kozijeg sira u dresingu, kao i kiselo slatkih bobica nara odlično se slaže sa slatkoćom zapečene muskatne bundeve i ljutkastim flejvorom rukole. Kako biste zaokružili ili dopunili ovaj meni, predlažem da za glavno jelo dodate neko od jela sa mog bloga poput fantastične porkete sa dodatkom hrskavo pečenih krompira. U glavi zvone -  Jingle bells, jingle bells…"

Tart od lešnika za doručak

280g pečenog lešnika

Pakovanje smrznutog lisnatog testa (500g), odmrznuto

80g putera, istopljen, malo prohlađen

250g šećera, plus još 1 kašičica za posipanje

4 jajeta

1 žumance

3 kašike kvalitetnog kakao praha

1 prstohvat krupne morske soli

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 6)
Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 7)

Razviti dva parčeta listatog testa po pobrašnjavljenoj podlozi tako da odgovara kalupu u kom pečete, i da je malo šire. To može biti pravougani pleh dimenzija 35x25 ili okrugli tart pleh ili staklena posuda prečnika 30cm. Postaviti donji sloj testa pažljivo u tepsiju namazanu puterom, izbockati testo na nekoliko mesta viljuškom. Sataviti u frižider. Razviti i gornji sloj testa, ostaviti na sobnoj temperaturi dok se pravi fil.

Prebaciti lešnike u secko ili blender, i ustitniti na relativno sitne komadiće. Penasto umutiti puter i šećer u velikoj posudi. Dodati žumance i 3 jajeta i umutiti da se sjedini, oko 1 minut. Dodati lešnike, kakao prah i so i mešati gumenom špatulom dok se ne formira gusta pasta.

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 8)
Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 9)

Umutiti preostalo jaje u maloj posudi. Izvaditi pleh sa testom iz frižidera i na njega naneti fil od lešnika i rasporediti špatulom. Pažljivo prebaciti gornji sloj testa, odseći većinu viškova i uštinuti ivice tako da se gornji i donji sloj testa zalepe. Ohladiti tart u zamrzivaču 10 minuta. Zagrejati rernu na 180°C

Izvaditi tart iz zamrzivača i premazati celu površinu i ivice jajetom. Napraviti proreze po vrhu testa po želji i posuti preostalim kristal šećerom. Peći oko 30–35 minuta. Ostaviti da se ohladi u plehu. Može da se napravi i 2 dana u napred.

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 10)

Salata od pečene bundeve, rukole, nara i feta sira

Za bundevu:

1kg slatke bundeve u komadu

3 kašike maslinovog ulja

dobar prstohvat soli

2 kašike javorovog sirupa

Salata:

125g rukole

30g feta sira

½ nara

20g kozijeg sira po želji,

3 kašike tahinija

sok od pola limuna

2 kašike dobrog maslinovog ulja

krupna morska so

sveže mleveni biber

Iseći bundevu na jednake kriške ne deblje od 3 cm. Preliti ih maslinovim uljem, javorovim sirupom i solju i dobro umešati. Peći na 180°C malo manje od 1 sata a zatim ako je potrebno, tj. ako još nije potamnela po krajevima, staviti u gornji deo rerne na 200°C sa upaljenim gornjim grilom, na 5 minuta ili dok ne dobije tamne karamelozovane fleke. Paziti jer se ovo brzo desi. Na veliki tanjir staviti rukolu, zatim poređati prohladjenu bundevu. Napraviti dresing od rendanog kozijeg sira, limunovog soka, maslinovog ulja, tahinija, soli i bibera i posuti ravnomerno po tanjiru. Očistiti pola nara i posuti bobice po vrhu, i nadrobiti feta sir preko.

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 11)
Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 12)

Krostini sa buratom i confit belim lukom

Zagrejati liveni tiganj. U njega ubaciti nasečene kriške hleba prelivene sa malo maslinovog ulja od confit belog luka. Ispeći sa obe strane dok se ne oformi karamelizacija i hleb blago zagori po ivicama. Ovaj ukus je ključan! Na vruć krostini staviti parče burata sira, preliti sa još malo confit beli luk maslinovog ulja, posuti sa par confit čenova belog luka i dobro posoliti sa morskom solju.

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 13)
Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 14)
Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 15)

Topljeni Crémeux de Normandie sir sa ribizlom i javorovim sirupom

U rerni ili mikrotalasnoj peći otopiti sir. Ne mora da bude visoka temperatura, oko 150 °C, samo dok unutrašnjost ne postane mekana i otopljena, oko 5-10 minuta. Izvaditi sir iz rerne i preliti sa 3 kašike javorovog sirupa, i posuti bobicama ribizle. Crémeux de Normandie sir možete zameniti sa Camembertom.

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 16)

Italicus spritz

U čašu za šampanjac sipati 30 ml Italicus likera od bergamota, i dopuniti čašu sa hladnim šampanjcem (ili prosekom). Italicus možete zameniti i drugim likerima ili čak amaroima.

*Ukoliko imate, možete ukrasiti čašu sa ribizlom ili kolutom sušene mandarine. Ako pak ne, možete nakvasiti rub čaše pre pravljenja koktela i umočiti u tanjirić sa šećerom za praznični look.

Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 17)
Hedonizam 100 na sat: GourmAnini praznični recepti (фото 18)

Uživajte u spremanju i hrani i srećni praznici!

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor