Pretraga

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Vanja Milićević

Ovih dana svi tražimo svoj komadić mira, samo jedan usporen trenutak u vremenu koji će zaličiti na nešto normalno, nešto bolje, nešto poznatno. U Old Normal svetu kada svakodnevica zažulja odmah smo spremno iz zadnjeg dela izvlačili pasoš kako bismo veselo zavrteli globus i dušu izlečili novim iskustvima, kulturama i mislima. Priznajem, posle tri „prizemljena“ meseca padaju prve unutrašnje žrtve, talasi zabrinutosti ustupaju prostor talasima panike, a njih prati povremeni val bezdušnosti. Da li odmah pobeći kroz najmanju rupu na granici? Ili ipak čekati kada sve bude dovoljno stabilno da putovanje donese onu staru iskru radosti? Između dve sukobljene misli javlja se nova, zašto ne ostati u mestu, ali taj traženi spori broj obrtaja života postići gastronomskom avanturom?!

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 1)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 2)

 

Mesto je jedan od najlepših beogradskih fine dining restorana, Salon 1905, a povod ovog okupljanja bio je isprobavanje vina novog sveta, onih egzotičnih i izuzetnih, o kojima još uvek ne znamo dovoljno. I gastronomsko putovanje se računa, zar ne? U fokusu su bila vina kompanije Amarone čija je misija da pruži zadovoljstvo, entuzijazam i vrednost kulinarskom svetu Srbije uvozom kvalitetnih vina. I kakvo je to zadovoljstvo bilo! „Prošetali“ smo planetom uzduž i popreko, od Turske i Čilea, preko Kalifornije i Afrike, sve do daleke Australije. Šest sjajnih vina pratilo je šest jednako genijalnih sledova za koje je bio odgovoran glavni kuvar Salona David Šimunić. No, počnimo od početka.

 

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 3)

 

Da sve otvori, čast je pripala turskom vinu. Radi se o vinariji Chamlija čije se belo vino iz 2016. godine Albarino & Narince sjajno uklopilo uz Losos Gravlax. Priča o ovoj vinariji je vrlo intersantna budući da vlasnik Mustafa već godinama uspešno eksperimentiše sa sortama u svom vinogradu, a između ostalih tu su grčke vrste Xinomavro, Assyrtiko, ali i naša sorta Kadarka, tako da se najbolje od njega tek očekuje. Što se ovog vina konkretno tiče jednu od sorti, Albarino, Mustafa je otkrio u vinariji u Portugalu, i ispostavilo se da je njegova Chamlija na istoj geografskoj širini, kao i da su klima i sastav zemljišta skoro identični te je započeo sa uzgajanjem sorte Albarino. Kako bi obuzdao gorčinu koja može da se javi zbog deblje opne te vrste grožđa u miks je dodao sortu Narince koja je odgovorna za laganu završnicu.

 

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 4)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 5)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 6)

 

Sledeće u lakoj kategoriji kako vina, tako i predjela i priča za stolom bio je jedan sasvim poseban Chardonnay – Vintner’s Reserve 2017. Kendall Jackson vinarija u Kalifoniji je nadaleko poznata baš zbog ove etikete budući da je upravo ovo vino već 30 godina najprodavaniji Chardonnay u državi. I u pitanju nije samo komercijalni uspeh, već je i vinarija 2017. godine proglašena za vinariju godine u SAD, a isto vino je te godine ušlo na prestižnu listu top 100 najboljih na svetu. Ipak, čak i da ste nezainteresovani za sve ove trivije, lako je i samo kroz gutalj naslutiti da se radi o nečemu posebnom. U ukusu se oseća egzotično voće kao što su ananas, mango, papaja i citrusi, ali i arome meda i vanile uz mrvicu hrastovine i putera. Znam, zvuči kao dezert, i verujte mi komotno može da preuzme i tu ulogu, mi smo ga na Davidovu preporuku isprobali uz vrlo dobar tartar biftek.

 

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 7)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 8)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 9)

 

A zatim smo prešli na stranu crvenih vina. Prvo koje smo isprobali stiglo je direktno iz Čilea, i u pitanju je Cabernet Sauvignon iz 2017. vinarije Montes. Vinarija je u vlasništvu dva partnera, od kojih je jedan preživeo čak tri saobraćajne nesreće posle čega je poverovao da ga čuva anđeo čuvar, otuda i simpatična ilustracija anđela na svim njihovim etiketama. Carmenere je vrsta grožđa koja je nekada uspevala u Francuskoj, a sada je postala nazastupljenija i najvoljenija sorta u Čileu. Ne možemo se ne složiti sa njima budući da ovo aromatično vino otkriva šumsko voće, crnu čokoladu i kafu. Ozbiljan ukus, za ozbiljno uživanje. Idealna podloga za maestralno spremljenu svinjetinu ovog puta u neočekivanom obliku.

 

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 10)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 11)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 12)

 

Da li smo tu već spali sa nogu? Nikako. Slow living koncept nalaže da se svakom uparivanju posveti zaslužena pažnja i sve teče glatko i lagano, kako bi se svi ukusi uklopili u pravu harmoniju. Važan deo ove rapsodije ukusa bio je i rižoto sa divljim pečurkama, savršeno kremaste teksture i raskošnog ukusa. Nešto tako posebno, zahteva adekvatnu pratnju, a ona je stigla u obliku sjajnog vina Select Zinfandel 2016, vinarije HESS. Ponovo smo se našli na teritoriji tople Kalifornije, a interesantna je činjenica da je Zinfandel zapravo sorta poznata kao italijanski primitivo, a originalno potiče iz susedne Hrvatske i radi se o sorti Crljenak Kaštelanski koja je slavu stekla sredinom XIX veka. Da li zbog ukusa malina, bibera, cimeta i arome koja se pojavljuje zbog odležavanja od 12 meseci u francuskim burićima od hrastvovine upravo su vina HESS vinarije najprodavanija u portfoliju kompanije Amarone. Ukoliko budete imalli priliku, obavezno otkrijte zašto je to tako, prijatno ćete se iznenaditi. Naše društvo za stolom je samo moglo da klimne potvrđujuće.

 

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 13)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 14)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 15)

 

U koji sat smo ušli? Ma ko broji! Baš zbog tog opuštanja i prepuštanju ukusima (hrabri neka telefon podese na airplane mode) fine dining i isprobavanje vina na neki način i jesu vrsta odmora. Idealno je da budete fokusirani i prisutni kako biste zabeležili svaku senzaciju, a definitivno nam je svima bila potrebna prisebnost kada je tim konobara izneo Foie Gras u nekoliko različitih varijacija, između ostalog u formi crème brûlée-a i malenog mafina. Poezija! A sve se podiže na novi nivo u trenutku kada i novo vino ulazi u arenu, Redhill Pinotage 2016. U pitanju je vino vinarije Simonsig iz Južnoafričke Republike i napravljeno je od miksa sorti Pinot Noir i Cinsault (ova sorta je stvorena na univerzitetu Stellenbosch 1925. godine). I kakav ukus je imala naša „poseta“ Africi? Radi se o vinu punog tela koje otkriva arome borovnica, duvana i začina. Savršen izbor za, na primer, neku kvalitetnu večeru.

 

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 16)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 17)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 18)

 

I za kraj (pa jednom je morao doći) kuvar nam je umesto dezerta poslao fantastičan izbor francuskih sireva jakih mirisa i ukusa. A ne kaže se bezveze, najslađe za kraj. Kao pratilac sireva stiglo je vino Underhill Shiraz 2013 australijske vinarije Yarra Yering. Moj favorit u ovom sjajnom nizu crvenih vina. Vinograd je zasađen 1973. godine, ali je pre nekoliko godina poziciju generalnog menadžera vinarije preuzela Sarah Crowe čija je posvećenost dovela do toga da u 2017. godini upravo ona dobije nagradu za najbolju vinarku u Australiji. Way to go! Ovo je zaista vino za lagano uživanje i otkrivanje slojeva ukusa koji variraju između šljiva, hrasta, začina i šumskog voća.

 

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 19)
Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 20)

 

Nadam se da će vas ova priča inspirisati da i sami organizujete slično „vinsko putovanje“ kroz neku toplu julsku noć kojoj se ne nazire kraj. Ono što vam može pomoći u toj odluci jeste činjenica da se u Amarone ponudi radi o vrhunskim vinima iz cele planete koja tek treba otkriti, a koja pokazuju sjajan karakter po razumnim cenama. 

 

Fantastično gastronomsko putovanje: Isprobali smo vina novog sveta u ambijentu restorana Salon 1905 (фото 21)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor