Pretraga

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće

Za udare nostalgije i napade potrebe za toplom čokoladom

Tekst: BURO.

Malo toga je bolje od lenje večeri na kauču, i bindžovanja svega što možete na streaming platformama. Kesica čipsa ili činija kokica u jednoj ruci, prsti druge blizu "Next episode" dugmeta i totalno uživanje u odmoru. Dok ređate klasike jedan za drugim sigurno vam je nekoliko puta u glavi iskočilo pitanje "kakvog li je to ukusa?" gledajući nešto od kulinarskih lepota na ekranu. Pa, ne morate više da se pitate jer vam donosimo nekoliko jednostavnih recepata inspirisanih omiljenim prazničnim filmovima. Prateći ove recepte možete da priredite celokupno praznično iskustvo i uživate jednako kao i oni na ekranu. Od sladoled kupa Kevina McCallistera do hogvortskih empanada sa bundevom, postoji nekoliko veoma jednostavnih recepata iz omiljenih božićnih filmova koje možete da probate da napravite i kod kuće.

1. Kevin McCallister sladoled kup

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće (фото 1)

Božićni klasik oko kog su se svi jednoglasno složili da je neizostavan svake godine, je definitivno "Sam kod kuće". Od zapleta do soundtracka, ovaj film ima sve kvalitete savršenog prazničnog filma. I u "Sam kod kuće" i "Sam kod kuće 2: Izgubljen u Njujorku" Kevin uživa u prekomernim količinama sladoleda, to jest sladoled kupova. To je život. A evo i kako da napravite ovu poslasticu kod kuće. 

sladoled kup, recept Kate Haak

Porcije: Za 8 osoba, ali Kevin baš i nije delio tako da ne morate ni vi 

VREME PRIPREME: 15 minuta

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće (фото 2)

SASTOJCI:

  • 1.4kg Napuljskog sladoleda (mada realno ili bilo koji u više ukusa može da koristi)
  • 12 maršmeloua (ili penastih bombona) regularne veličine
  • ¼ šolje čokoladnog preliva
  • 8 - 10 maraskino višnji 
  • umućen šlag

UPUTSTVA:

1. Malo otopite sladoled ili u mikrotalasnoj 30ak sekundi ili ostavite van zamrzivača 10 minuta 

2. Poslažite kugle sladoleda u posudu u kojoj ćete služiti, i to tako da svaka kugla ima nekoliko ukusa 

3. Rasporedite maršmelou kako želite

4. Prelijte čokoladnim prelivom

5. Dodajte koliko god želite šlaga. Možete špricem praviti različite oblike ili samo nanositi kašikom. Ukrasite višnjama.

6. Poslužiti odmah i sve pojesti. Ako nešto baš preostane, možete da ostavite u zamrzivač za malo kasnije. 

Recept je preuzet za ovog sajta.

2. "ustvari ljubav" Banoffee pita

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće (фото 3)

Prošlo je 17 godina od kako se "Ustvari ljubav" pojavio premijerno u našim životima i bioskopima širom sveta, i kako je postao sinonim za Božić i sastavni deo svake praznične must watch liste. Film je gorko-sladak, životan, topao i nežan, baš kao scena u kojoj Juliete dolazi kod Marka da gleda snimke sa svog venčanja koje nikada nije dobila. Mark otvara vrata a Juliete stoji i nosi kutiju u kojoj se nalazi banoffee pita (ako nije dovoljno očigledno, u pitanju je kolač kombinacija banane i toffee karamele). Želeli smo da vam damo mogućnost da rekreairate ovu scenu i odnesete nekome kolač, ili samo uživate gledajući scenu po stoti put.

Banoffee pita, recept Feast of Starlight

Porcije: 12-16

VREME PRIPREME: 15 minuta

VREME KUVANJA: 2 sata

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće (фото 4)

SASTOJCI:

  • 1.5 šolja fino usitnjenog keksa sa cimetom
  • 6 kašika istopljenog putera
  • 1.5 šolja (konzerva) slatkog kondenzovanog mleka 
  • 2 velike banane
  • 1 šolja umućenog šlaga (ili slatke pavlake)
  • 1.5 kašika šećera 

UPUTSTVA:

1. Konzervu slatkog kondenzovanog mleka potopiti u šerpu sa vodom (minimalno 5 cenimetara dubina vode) i staviti na ringlu na srednju jačinu. Kada voda proključa smanjiti i ostaviti da krčka.

2. Pustiti da krčka 2 sata. Vodite računa da sve vreme u posudi ima vode. 

3. U međuvremenu pripremite donji sloj kolača, kombinujući fino usitnjen keks sa istopljenim puterom. 

4. Izmešajte ta dva sastojka i prebacite u posudu u kojoj će biti kolač. Pritisnite da se formira tvrđa, homogena korica, napravite oblik i definišite ivice.  

5. Ostavite sat vremena u frižideru.

6. Nakon 2h, ugasite šporet i ostavite konzervu da se hladi. Kuvanjem ćete dobiti lep karamel krem (dulce de leche). Sipajte ga preko kore i rasporedite jednako. 

7. Isecite banane na kolutiće i rasporedite preko karamela.

8. Umutite slatku pavlaku ili šlag sa šećerom i sipajte preko. Ukrasite po želji.

Recept preuzet sa ovog sajta.

3. Topla čokolada a la "Polar Ekspres"

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće (фото 5)

Možda znate, možda ne, ali film "Polar ekspres" se kotira kao jedan od najgledanijih na božićnim listama. Priča se oslanja na "pravo" značenje Božića za decu, koja se ukrcavaju na voz i kreú na putovanje da posete Deda Mraza. U filmu postoji scena gde kondukter, šef kuhinje i konobari pevaju dok deci poslužuju toplu čokoladu. Jedna od omiljenih scena u filmu koja nas je podsetila na to da bi i nama dobrodošla šolja toplog kakaa.

topla čokolada, recept allrecipes 

Porcije: 10

VREME PRIPREME: 10 minuta

VREME KUVANJA: 30 minuta

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće (фото 6)

SASTOJCI:

  • 6 šolja mleka
  • 1.5 šolja (konzerva, malo manje) kondenzovanog slatkog mleka
  • 1.5 šolja čokoladnih mrvica
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 1 kašičica soli

UPUTSTVA:

1. Pomešajte mleko, kondenzovano mleko, čokoladne mrvice,  ekstrakt vanile, i so u veliku šerpu i kuvajte polako na laganoj vatri. 

2. Kuvajte i mešajte konstantno dok se čokolada u potpunosti ne otopi, nekih 30ak minuta. 

Recept preuzet sa ovog sajta.

4. "Harry Potter" empanade od bundeve

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće (фото 7)

Okej, činjenica je da je ovde samih praznika minimalno, ali nešto u celom Harry Potter vajbu je uvek praznično. Posebno zimski zalogajčići i kolači. Od svih prikazanih slatkiša, bundevaste empanade su osvojile naša srca i ako ih uvežbate sada imaćete spremno znanje i za Noć veštica i ostale praznike koji predstoje. 

empanade od bundeve, RECEPT Favourite Family Recipes

Porcije: 12

VREME PRIPREME: 15 minuta

VREME KUVANJA: 30 minuta

Omiljeni recepti iz božićnih filmova za praznično eksperimentisanje kod kuće (фото 8)

SASTOJCI:

  • 2 pakovanja lisnatog testa 
  • 3/4 šolje pirea od bundeve 
  • 85 gr krem sira
  • 1/3 šolje šećera
  • 2 kašičice začina za pitu od bundeve (cimet, muskatni oraščić)
  • 1 jaje
  • 1/4 šolje otopljenog putera

UPUTSTVA:

1. Ugrejte rernu na 180 °C.

2. Razvijte testo. Isecite 12 krugova prečnika 10 centimetara, koristeći veću šolju ili manju činiju. 

3. Ako ne uspete da izvučete 12 komada odjednom isecite koliko možete, pa srolajte preostalo testo u loptu. Razvucite i isecite nove krugove, i tako sve dok ima testa.  

4. Svaki od isečenih krugova istanjite i dodatno razvucite oklagijom. 

5. U činiji pomešajte pire od bundeve, krem sir, šećer, začine i jaje.

6. Stavite jednake količine nadeva u svaki krug od testa. Najjednostavnije je da stavljate na jednu polovinu kruga a drugu ostavite praznu.  

7. Nežno presavijte testo, i formirajte empanadu. 

8. Koristeći viljušku, pritisnite ivice testa, da osigurate da nadev ostane unutra. 

9. Oštrim nožem zasecite na nekoliko mesta gornju stranu svake empanadice. 

10. Stavite sve na papir za pečenje, u pleh.

11. Četkicom nanesite otopljeni puter preko svake empanade.

12. Pospite ih kristal šećerom, ili šećerom i cimetom. 

13. Stavite u rernu i ostavite da se peče 25 do 30 minuta, to jest dok ne dobije finu zlatkastu koricu.

Recept preuzet sa ovog sajta.  

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor