Pretraga

Ovo su nove zbirke recepata restorana širom sveta - zgrabite prvi

Ovo su nove zbirke recepata restorana širom sveta - zgrabite prvi

Tekst: BURO.

Ako ste početak ove jeseni uprkos tmurnom vremenu dočekali raspoloženi da nešto popravite, naučite, dodate, završite...čestitamo. I savetujemo vas da se grčevito uhvatite za taj osećaj i nešto zaista učinite sa njim. Satisfakcija završenog posla može da se meri sa malo kojim osećajem. Zato vam danas predlažemo gastro eksperimente, učenje novih specijaliteta i menjanje jelovnika koji je svakodnevno na snazi u vašoj kući. Igramo malo hrabrije i definitivno vrlo ambiciozno. Jer vam donosimo pregled novih zbriki recepata najboljih i najinteresantnijih restorana širom sveta. Znamo da verovatno niste talentovani kuvar na putu ka svojoj prvoj zvezdici, ali ako budete lagano i koncentrisano pratili ove recepte velike šanse su da ćete uspeti da rekreirate nešto na nivou restorana sa Michelin liste (pa barem preporuka). Neka igre počnu!


Maman: The Cookbook


Ovo su nove zbirke recepata restorana širom sveta - zgrabite prvi (фото 1)

Maman je francuski kafe i pekara u Njujorku koji postoji od 2014. godine i za tih nekoliko godina nametnuo se kao jedno od omiljenih mesta Njujorčana, ali i brojnih turista. Ne samo da je kafe super popularan nego su i dobitnici mnoštva kulinarskih nagrada. Koncept je prilično jednostavan, radi se o rustičnom kafeu gde možete pojesti fine kolače, torte, kiševe i kroasane. I to u stilu jedne mame (pod uslovom da vam je mama završila kurs naprednog francuskog poslastičarstva). Elisa Marshall i Benjamin Sormonte su otvorili ovaj lokal jer su i sami želeli toplo prijateljsko mesto u kraju. Igrali su se sa klasičnim ukusima što kao rezultat ima zbriku od preko 100 recepata. I tu nećete pronaći samo slatkiše u francuskom stilu, u knjizi su i recepti za slatkiše kao što su: vafle sa bananom i lavandom i vanila maskarpone kremom i čokoladni kolačići sa lešnikom. Naravno, tu su i jednostavni slani zalogaji za one dane kad nemate previše vremena. Realno, ova knjiga donosi pravu gozbu, kako u sadržaju, tako i vizuelno.


Slippurinn: Recipes and Stories from Iceland


Ovo su nove zbirke recepata restorana širom sveta - zgrabite prvi (фото 4)
Ovo su nove zbirke recepata restorana širom sveta - zgrabite prvi (фото 5)

Ova zbrika recepata je prva iz pera kuvara u usponu Gíslija Matta iz restorana Slippurinn koji privlači turiste iz čitavog sveta na Island. Gísli je otvorio restoran u starom brodogradilištu koje je pripadalo njegovoj porodici. Kako je gradić 1973. godine pogodila erupcija vulkana, njegov izgled je zauvek promenjen. Sada su tu planine od lave prekrivene raznovrsnim biljem, Gísli je poštujući okolinu kreirao jelovnik za svoj restoran koji je spoio hiperlokalne namirnice i trendove koje nameće savremena gastronomija. U knjizi on čitaoce vodi kroz svoj postupak istraživanja i otkrivanja tradicionalnih islandskih specijaliteta, uz twist koji je osmislio koristeći moderni prstup pripremi hrane. Ako ste spremni za nešto potpuno drugačije, poručite ovu knjigu koja izlazi 10. novembra.


Septime, la Cave, Clamato, D'une Île


Ovo su nove zbirke recepata restorana širom sveta - zgrabite prvi (фото 6)
Ovo su nove zbirke recepata restorana širom sveta - zgrabite prvi (фото 7)

Bertrand Grébaut i Théophile Pourriat su pre deset godina započeli priču sa restoranom Septime, za to vreme on se nametnuo kao nezaobilazna destinacija za sve istinske gurmane u Parizu. Oni su 2014. godine dobili Michelin zvezdicu i to ih nije uspavalo, naprotiv svake godine šire svoj biznis i polje delovanja, zadržajući fanove u stalnom osećanju isčekivanja. Kao proslavu decenije poslovanja i uspeha nastala je ova zbrika koja donosi velik broj recepata uz prateće fotografije koje su snimljene analognim aparatom, kao i brojne zanimljive priče o vinu, maceraciji i hrani. Kako je Bertrand pre nego što je postao vrhunski kuvar bio grafički dizajner i same stranice knjige su uzbudljive koliko i mogućnost da rekreirate te specijalitete. Zaista, zbrika za čuvanje.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor