Pretraga

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu

Tekst: BURO.

Ako smo išta utvrdili tokom perioda koji smo proveli zatvoreni, jeste da se u svima nama pomalo krije Jamie Oliver. Sve što nam je bilo potrebno je slobodno vreme, nešto koncentracije i slabi živci koje smo smirivali mikserom i zagrejanom rernom. Pa što ne biste dodatno izbrusili svoje kulinarske sposobnosti? London je prestonica, između ostaog, poznata i po neverovatnom broju genijalnih restorana pa predstavlja idealnu početnu tačku kada je gastronomija u pitanju. U tom gradu je zastupljena svaka svetska kuhinja i vrlo je lako „obići planetu“ kroz ukuse. Budući da su putovanja još uvek u kategoriji „teško i komplikovano“, predlažemo da poručite ove zbrike recepata, radi se o knjigama u kojima su ukoričeni recepti najboljih londonskih restorana. Uživajte!

BIG MAMMA CUCINA POPOLARE: CONTEMPORARY ITALIAN RECIPES

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 1)

Velike su šanse da ste već hiljadu puta do sada videli enterijer restorana Circolo Popolare na svom Instagram feedu, pošto se radi o jednom od najpopularnijih restorana italijanske kuhinje u Londonu gde je jednako pažnje posvećeno i enterijeru i specijalitetima. Restoranska grupacija Big Mamma Group krupnim koracima grabi napred, a jedan od koraka jeste i zbrika koja sadrži 120 recepata od klasika kao što je rižoto alla Milanese i Tiramisu, do modernih kreacija kao što je „Burrata Flower Power“ ili kolač „Double Choco Love“. Ukoliko volite italijansku kulturu i hranu, ova knjiga se obavezno mora naći na vašoj polici.

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 2)

RIVER CAFE 30

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 3)

River Café je jedno od onih mesta koje je već godinama pri vrhu liste odličnih restorana u Londonu koje morate obići. Radi se o nepretencioznom pristupu italijanskoj kuhinji, a kako bi proslavili 30 godina uspešnog poslovanja odlučili su da najbolje recepte pretoče u knjigu. Između ostalog tu su step by step uputstva za jela kao što su: Panzanella, Ravioli with Ricotta, Risotto with Porcini, Chocolate Nemesis... Zvuči kao poezija, zar ne? Pored recepata u knjizi ćete pronaći neobjavljene arhivske snimke iz restorana i kuhinje.

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 4)

MORO: THE COOKBOOK

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 5)

Omiljeno mesto hedonista restoran Moro proslavio je 20 godina postojanja na zahtevnoj londonskoj food sceni. Njihova knjiga recepata je zapravo kolekcija specijaliteta iz Španije i Afrike, što je zapravo presek smelih ukusa koje nude u restoranu. Od paelje do salate sa bakalarom, ovde ćete pronaći odlične ideje za kulinarske eksperimente.

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 6)

JIKONI: PROUDLY INAUTHENTIC RECIPES FROM AN IMMIGRANT KITCHEN

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 7)

Ovo je već druga knjiga recepata iza koje stoji Ravinder Bhogal. Ona vodi kuhinju Jikoni restorana, gde je stekla armiju fanova zahvaljujući svojoj sposobnosti da spoji različite ukuse. Ravinder je rođena u Keniji, roditelji su joj Indijci, a još kao dete se preselila u London. Njen stil u kuhinji je kombinacija svih tih uticaja. Kroz jela ka što su ljuta salata sa patlidžanom i kikirikijem i kokice od karfiola ona priča priče iz svoje prošlosti i ilustruje snažne veze između ljudi, mesta, identiteta i hrane.

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 8)

CLARIDGE’S: THE COOKBOOK

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 9)

Restoran hotela Claridges je već dugo vremena institucija kada je u pitanju gastro scena Londona pa ova knjiga recepata zaslužuje istaknuto mesto na svačijoj polici. Među receptima ćete pronaći neke od najpopularnijih jela koja se tamo služe, kao što su pita sa piletinom i legendarni rižoto sa jastogom. Ali sadrži i kompleksnije recepte za prave gurmane kao što su salata sa dimljenom patkom i gratinirani makaroni sa tartufima. A kad se osećate inspirisano možete pokušati na napravite maršmelou kolač sa malinama. I vaša kuhinja može, zahvaljujući ovoj zbirci, imati pet zvezdica.

Putujemo kroz ukuse: Predlažemo vam knjige recepata najboljih restorana u Londonu (фото 10)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor