
Isprobajte ova tri sjajna recepta već sledeće nedelje
Kada se pojave ovakvi predivni jesenji vikendi (posebno posle kišnog preview-a sezone koja sledi) kao da zaboravimo na realnost. Kej, vinarije na otvorenom, rooftop restorani, svako mesto bilo je zgodno da se vidite sa prijateljima nazdravite životu i poput guštera uživate na suncu. Pa zašto u istom nežnom raspoložnju ne uklizate u sledeću nedelju? Ako ste sebi obećali da ćete se poigrati u kuhinji i početi da jedete bolje i zdravije, vreme je da istrajete u toj odluci. U tome će vam verovali, ili ne, pomoći brend Zara Home. Naime, njihov sajt je sve manje samo radnja (a od prošle sezone online shopping je omogućen i za našu zemlju), a sve više riznica inspiracije i ideja kada je dobar i spor(iji) život u pitanju. Predlažemo vam tri jednostavna i ukusna recepta, koji se sjajno slažu uz njihove komade iz nove kolekcije, ali realno jednako dobro će izgledati i posluženi u vašem omiljenom posuđu. Neka igre počnu!
Tajlandski zeleni kari

sastojci
- 2 stabljike limunove trave
- 3 sveže zelene čili papričice
- 1 oguljeni đumbir srednje veličine
- 4 čena belog luka
- 6 listova kafir limete
- 4 komada luka šalota ili vlašca (zelene stabljike) + 1 za posluživanje
- 1 izdašan grozd svežeg korijandera
- 1 kašika susamovog ulja
- 3 kašike soja sosa
- Povrće po želji
- 2 sveža fileta lososa
- 300 ml kokosovog mleka
- 1 iseckana crvena čili papričica za serviranje
- 3 limete
- 1 šolja jasmin pirinča
- Nekoliko listova ljubičastog bosiljka
priprema
Ravnim delom noža iseckajte stabljike limunove trave kako biste je lakše usitnili. Iseckajte zelenu čili papričicu i iseckajte luk na trake. Odložite u posudu sa vodom i ledom. U blender stavite limunovu travu, zelenu čili papričicu, đumbir, beli luk, listove kafir limete, luk šalot, korijander, susamovo ulje i soja sos. Usitnite tako da dobijete pastu. Prekrijte folijom i ostavite da odstoji. Kuvajte pirinač oko 10 minuta.Stavite testeninu sa malo ulja da se kuva na umerenoj vatri u širokom i dubokom tiganju.nDodajte kokosovo mleko i povrće po izboru. Kuvajte nekoliko minuta i dodajte komade lososa. Ostavite da se kuva oko četiri minuta, dodajte sok od limete i sklonite sa vatre. Kari pospite listovima ljubičastog bosiljka, lukom šalotom isečenim na bele trake i seckanom crvenom čili papričicom. Poslužite sa jasmin pirinčem, četvrtinom limete i korijanderom.
Pečeno povrće

sastojci
- 1/2 bundeve (sa semenkama)
- 3 šargarepe (bilo bi odlično ako možete da pronađete žutu i ljubičastu šargarepu)
- 6 baby šargarepa
- 1 pastrnjak
- 8 ljubičastih krompira (možete koristiti i manji beli krompiri)
- 1 artičoka
- Sveža žalfija
- Ekstra devičansko maslinovo ulje
- So
- Crni sveže mleveni biber
Za preliv od bundevinih semenki:
- Semenke iz jedne bundeve
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika meda ili javorovog sirupa
- Biber
- 1 prstohvat soli
priprema
Zagrejte rernu na 160ºC i u međuvremenu obložite pleh papirom za pečenje. Presecite bundevu na pola i uklonite semenke. Uklonite niti i stavite semenke na upijajući kuhinjski papir tako da se ne preklapaju. Ostavite da se osuše. Stavite semenke u pleh i zapecite 15 minuta. Izvadite iz rerne i pomešajte sa medom, uljem, solju i biberom. Ako želite da bude ljutkasto, možete dodati prstohvat čilija u prahu. Vratite u rernu da se peče još 10 minuta. Izvadite iz rerne i odložite sa strane. Povećajte temperaturu rerne na 180º C. Za to vreme, isecite polovinu bundeve na kriške (nije potrebno da gulite koru ako je glatka), isecite velike šargarepe i pastrnjak po dužini, a ljubičasti krompir na tri dela. Ubacite povrće u dobro zagrejan tiganj sa malo ulja, začinite i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Kuvajte pet minuta neoguljenu artičoku i jednu krišku limuna. Nakon toga, ocedite, uklonite spoljne listove i presecite po dužini na dve polovine. Te polovine presecite na još dve polovine. Ubacite ih u pleh u kojem se nalazi ostatak povrća. Dodajte baby šargarepe i listove žalfije. Začinite i prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Ostavite u rerni još 25–30 minuta. Izvadite iz rerne i poslužite sa semenkama od bundeve na vrhu.
Čokoladni tart

sastojci
- 250 g maslaca na sobnoj temperaturi
- 90 g čistog kakaa
- 7 većih jaja
- 275 g smeđeg šećera
- 150 g mlevenih badema
Za grilijaš:
- 1 i 1/2 šolje šećera
- 90 ml vode
- 350 g pečenog lešnika
priprema
Podmažite maslacem i obložite okrugli kalup od 24 cm papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 160º C. Umutite maslac da bude kremast (veoma mekan) i prosejani kakao dok ne dobijete kremastu strukturu. U ben-mari posudi izmutite jaja i šećer, dok ne dobijete penastu smesu i udvostručite zapreminu. Mešajte dva sastojka uz pomoć špatule i dodajte mleveni badem, dok mešavina ne postane homogena. Izlijte u kalup i pecite na centralnoj rešetki između 45 i 50 minuta. Kada se ispeče, ostavite tortu da se ohladi u kalupu. Kada se ohladi, pospite kakaom u prahu. Za grilijaš, ispecite lešnike ako su tvrdi na blagoj vatri u tiganju ili u rerni. Isecite lešnike na polovine ili četvrtine i stavite ih na papir za pečenje. U dubokoj šerpi sa teškim dnom izmešajte šećer i vodu. Stavite na jaku vatru bez mešanja, dok se ne stvori karamela intenzivne zlatne boje. Prelijte karamelu po lešnicima i ostavite da se ohladi. Dodajte grilijaš na tortu i poslužite.
Povezani članci
Buro 24/7 Izbor