Pretraga

Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije!

Tekst: Jelena Karakaš

Foto: Jelena Karakaš

Kako preživeti hektičan decembar? Vrlo lako! Rešenje je u pravljenju planova koji će vas u prazničnom haosu držati u ravnoteži. Potrebno je da napravite još 7 detaljnih eksel tabela? Okej, ali imate avionsku kartu u džepu. Naravno da nam se podrazumeva da su ti dobri planovi putne prirode! Realno ne možemo da zamislimo bolji restart od bega u neku novu realnost. Egzotična daleka putovanja su sjajna, ali i u našem komšiluku postoji dosta mesta koja zaslužuju da ih obiđete čim pre. Ovog puta razmišljamo u pravcu vinarija (već smo vam preporučili nekoliko odličnih) i na umu nam je totalno uživanje, potpuni diskonekt i hajde da dišemo kao jedno sa prirodom.

MOVIA wines

Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 1)
Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 2)

Vina vinarije Movia su na listi omiljenih BURO. tima (upravo njihova vina smo služili na trećem BURO. rođendanu), a od kad smo i lično obišli vinariju u Goriškim brdima (na samoj granici između Slovenije i Italije) još su nam i draža. Vinarija postoji od 1820. godine i sve vreme je u porodičnom vlasništvu, trenutno je na čelu Aleš Kristančić koji je svetski poznat vinar i jedan od pionira biodinamičke proizvodnje vina. Ono po čemu je Movia posebno poznata jeste penušavo vino Puro koje je organsko i zbog svojih prirodnih kvasaca može ležati u boci vrlo dugo.  Upravo je otvaranje zbog toga jedan mala ceremonija, Puro se otvara posebnim alatom isključivo u vodi što je uvek atraktivno.

No, dok ne krenete u isprobavanje Movia vina uz ukusne homemade zalogaje lepota mesta gde se vinarija nalazi oduzeće vam dah! Kilometrima unaokolo se protežu vinogradi i niska brda, radi se o onoj vrsti pejzaža zbog kog će vam puls usporiti i gde je lako prepustiti se samo neopterećenom postojanju. Vinarija poseduje dve prostrane terase, od kojih je jedna kao stvorena za ručkove koji traju u nedogled dok se vodi rasprava da li je lepši Gredič ili Veliko Belo (totalno nerešeno). Podrum je naravno neozaobilazna stanica i tamo ćete mnogo naučiti o proizvodnji organskog vina. Ako ste za rekreaciju, uvek možete društvo izazvati na košarkaški meč, budući da se teren nalazi tik iznad kuće (da, i na terenu je dozvoljeno služenje vina).

Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 3)
Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 4)

KOZLOVIĆ VINARIJA

Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 5)
Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 6)

Kozlović je vinarija koja je mnogima draga zbog njihove čuvene malvazije, no kada posetite ovu istarsku vinariju shvatite da oni nude još mnogo, mnogo favorita koje ćete zapisati među svoje omiljene vinske etikete. Vinarija je smeštena u mestašcu Buje, a zgradu je projektovao arhitekta Željko Burić koji je vodio računa da arhitekturom ne naruši lepotu prirode. Odnosno, zgrada je osmišljena tako da sa protokom vremena sve više „tone“ u ambijent. Zato su tu ozelenjeni krovovi, a tokom toplih meseci na krovu se mogu organizovati posebne fine dining večere sa uparivanjem Kozlović vina. No, čak i da niste za tako romantičnu epizodu ovde je uživanje zagarantovano. Vinska tura počinje vinom dobrodošlice, zatim se nastavlja kroz moderan podrum, da biste utiske sabirali za velikim stolovima sa kojih pogled puca u daljinu. Konkretno, ovog puta smo ostali oduševljeni malvazijom Santa Lucia iz berbe 2017, koja je osvojila platinastu medalju na Decanteru ove godine. Reč je o vinu koje može odležavati makar deceniju. Poseduje i voćnost i slanost, koje se sjedinjuju u dugačkom aftertaste-u. Zaista reč o vinu koje će vas naterati da mu se potpuno posvetite i uživate svim čulima. Kad ste u vinariji, obavezna je i kratka šetnja do čuvenog restorana Stari podrum gde ćete pronaći perfektne pljukance sa tartufima koji će vas uveriti da je život nekad stvarno, stvarno dobar!

Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 7)
Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 8)

MORUS ESTATE

Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 9)
Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 10)

Ako vam je potrebna ozbiljna epizoda tihovanja, onda vam predlažemo da otkrijete hotel Morus Estate. Maleni biser nudi 6 dvokrevetnih soba i jedan apartman u Goriškim brdima. Hotel je namenjen svima onima koji žele da uspore do maksimuma i odmore se u privatnosti uz predivan pogled. U toplim mesecima na raspolaganju je spoljni bazen, dok je u hladnijoj sezoni najbolje mesto u ćošku kod kamina, gde stakleni zidovi pružaju brda kao na dlanu. Plus, postoji mini spa, sa saunom. U sklopu hotela je i vinarija odakle će vas poslužiti odličnim vinima iz Slovenije.

Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 11)
Uživanje u komšiluku: Predlažemo da posetite ove fantastične vinarije! (фото 12)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor