8 načina da pomognete prijatelju nakon RASKIDA

  09.03.2024.
  RECOMMENDED

  Kako pomoći prijatelju nakon raskida? Raskid veze može biti jedno od najtežih iskustava kroz koje će vaš prijatelj proći. Bez obzira na to ko je pokrenuo raskid ili kako je do njega došlo, važno je da budete tu za svog prijatelja dok prolazi kroz težak period.

  Kroz podršku, razumevanje i pomoć, možete mu pomoći da prebrodi bol i nastavi dalje. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste pomogli prijatelju nakon raskida.

  raskida

  // Nakon raskida pomozite prijatelju //

  Slušajte bez osuđivanja: Prvi korak u pružanju podrške vašem prijatelju je da budete tu i da saslušate njegove/emotivne reakcije i misli. Neka zna da može slobodno da priča o svojim osećanjima, bez straha od osude ili kritike. Ponekad, samo imati nekoga ko će ih saslušati može biti izuzetno terapeutski.

  Budite empatični: Pokažite svom prijatelju razumevanje. Možda niste u potpunosti u stanju da razumete sve aspekte njihovog bola, ali možete im pružiti podršku i razumevanje. Izrazite svoje saosećanje i potvrdite da su njihova osećanja legitimna. Nakon raskida, svakome je potrebna potvrda da su uradili „pravu“stvar.

  Ohrabrite ih da obrate pažnju na sebe: Raskid može izazvati emotivnu i fizičku iscrpljenost. Podstaknite svog prijatelja da se brine o sebi i da se fokusira na svoje fizičko i mentalno blagostanje. To može uključivati vežbanje, meditaciju, druženje s prijateljima ili bavljenje hobijima koji ih raduju. Pitajte ih šta im je potrebno.

  775905b1f4dc9c3bf338fad942242c59

  Budite prisutni: Neka vaš prijatelj zna da su vaša vrata uvek otvorena za njih. Budite prisutni i dostupni kad god su im potrebni. To može značiti provođenje vremena s njima ili jednostavno slanje poruke kako biste ih podsetili da nisu sami.

  Pomozite im da se distraktiraju: Ponekad je najbolji lek za emocionalnu bol kratkotrajno skretanje pažnje s problema. Predložite aktivnosti koje bi ih mogle zabaviti ili ih odvesti mislima na nešto drugo. To može biti gledanje omiljenog filma, odlazak na koncert, ili čak spontani izlet. Nakon raskida bitno je ostati umrežen sa ljudima i kretati se.

  Podstičite ih na pozitivno razmišljanje: Raskid može izazvati osećaj gubitka i nesigurnosti. Pomažite svom prijatelju da pronađe svetlu stranu i da se fokusira na pozitivne stvari u svom životu. Podsetite ih da će vreme lečiti sve rane i da će se stvari s vremenom popraviti.

  5bfce78e14ec173fa39e3eaa32d102bf

  Budite strpljivi: Proces oporavka nakon raskida može trajati različito vreme za svakoga. Budite strpljivi i ne forsirajte svog prijatelja da se oseća drugačije nego što se oseća. Dopustite im da prolaze kroz svoje emocije i da se oporave u svom ritmu.

  Podržite ih u traženju profesionalne pomoći ako je potrebno: Ako primetite da vaš prijatelj ima problema s suočavanjem sa svojim emocijama ili da se njihovo mentalno zdravlje pogoršava, ohrabrite ih da potraže stručnu pomoć. Terapeut ili savetnik može im pomoći da bolje razumeju svoje emocije i pronađu zdravije načine suočavanja s njima.

  9c5e4628b98b01fb108c6fd08461ba9b

  Raskid veze može biti izuzetno bolno iskustvo, ali uz podršku prijatelja, vaš prijatelj može proći kroz ovaj težak period i izaći jači iz njega. Budite tu za njih, pružite im podršku i pomozite im da se nose s emocionalnim izazovima koje raskid nosi sa sobom.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: