Gurmanski raj u ritmu pesme Le Freak! 

08.11.2023.
RECOMMENDED

U šarenom mozaiku gastronomskih ponuda, neka mesta zrače posebnim sjajem. Danas vam donosim priču o jednom takvom mestu, o jednom pravom delikatesnom centru, gde se hrana pretvara u umetnost, a gosti se susreću sa emocijom kroz svaki ukus. Možda ste čuli za Kompot, ali kao i ja, niste bili sigurni šta tačno da očekujete. 

Ova priča je za vas, istraživače ukusa, avanturiste gurmanskog sveta i sve one koji tragaju za nečim neobičnim, kreativnim i autentičnim. 

IMG 6298 Original 2

Iza ovog neobičnog koncepta stoje dvojica entuzijasta, Bogdan Pirgić i Nebojša Anđelković, poznatiji kao Shobaya. Nebojša, čiji glas znamo iz hita Tri poljupca u saradnji sa grupom Sevdah Baby, odlučio je da sa nama podeli još jednu svoju strast, onu prema kulinarstvu. Pre nego što je Kompot ugledao svetlost dana, pored muzike, bavio se keteringom i bio je instruktor u Il Primo školi kuvanja.

Bogdan Pirgić, nesuđeni student medicine, započeo je svoj put ka nutricionizmu i gastronomiji u Torontu. Nakon završetka studija, vratio se u Beograd, za koji ga vezuju emocije, spontanost koju ovaj grad nosi, ali naravno, i dragi ljudi. 

7B456470 FB36 4F6D 99A6 7AEE337A5A8F Original

Kompot je zaživeo 2019. godine, a ime je odabrano sa ciljem da bude prepoznatljivo širom sveta. Centar za delikatesna istraživanja dodatno objašnjava suštinu onoga što se dešava unutar ovog prostora, odvajajući ga od običnih restorana, dok Belgrade Pot Community, oslikava zajednicu okupljenu oko lonca (pot) i trpeze.

Prostor smešten u Savamali, devastiran, zapušten i slučajno otkriven, pretvoren je u Kompot. U početku su ovde snimane reklame, organizovana su kulinarska takmičenja, izložbe umetnika, stand-up nastupi, a čak su sarađivali sa Sofar Soundom, koji priređuje koncerte na nesvakidašnjim mestima. Publika je predlagala, ali i prihvatala sve nove ideje, a Kompot je rastao iz dana u dan. 

32 4 Original 1

Sećam se početka rada Kompota. Bilo je zabave, dobre muzike, ića, pića i poznatih lica, sasvim dovoljno za Bogdana da bude siguran da je doneo pravu odluku odlaskom iz restoranske kuhinje. 

Kuhinja u Kompotu napravljena je nalik na kućnu, kako bi gosti nakon radionica, sve što su naučili, mogli da primene u svojoj kuhinji bez profesionalnog alata i mašina. Kada biraju teme za kulinarske radionice, trude se da idu u korak sa sezonom, vodeći se namirnicama koje su sezonske i sveže, sa pijace. Dosta su popularne vegetarijanske i veganske radionice, zbog manjka takve ponude u gradu,ali ipak su najposećenije radionice burgera, italijanske hrane, kao i kuhinja bliskog istoka. 

5ED8EE87 8CDC 41CE 9363 B2CCD3383DEF Original

Petak i subota su često rezervisani za proslave, dok je nedelja postala dan za ruske kulinarske radionice. Šef Vladislav Sorokin održava radionice na ruskom jeziku, iznoseći različite teme. Za one malo egzotičnije radionice, dolaze eksterni saradnici, kuvari i entuzijasti za kuvanje, za koje ovaj centar predstavlja utočište, gde se njihove konstruktivne ideje uvek dočekuju raširenih ruku. U Kompotu nema drugih zaposlenih. Vlasnici sami komuniciraju sa gostima, jer je za njih ovo potkrovlje drugi dom, gde se društvo domaćinski dočekuje i ispraća. 

Bogdan mi je ispričao neverovatnu priču o jednom gostu iz Vladivostoka koji se prijavio za master class u pravljenju testa i slatkiša, što je bilo izuzetno čudno, budući da Kompot nije poznat po pravljenju istih, niti se tako reklamirao. Prvo su mislili da je šala, ali gost se nije šalio, već je 7 dana vredno učio i kuvao sa domaćinima. Od vanilca do mekika, preko krofni i čupavaca, recepti su stigli u Rusiju, na meni njegovog restorana, uz ostale specijalitete iz raznih zemalja. 

IMG 4914 Original

– Hrana i muzika predstavljaju vezivno kulturološko tkivo, kao najlepši mostovi koji povezuju ljude, dok je trpeza mesto ih okuplja. Kada se okupe, gosti radionica vole da dele recepte svojih baka. Odatle dolazi i naziv Kompot, (community pot).

Kao kuvara amatera, posebno me je obradovalo to što počinju da pakuju svoje proizvode, koji su bili zvezde svih radionica do sada. Pre svega, Čatni, ljuto slatko kiseli džem, pravljen od sezonskog voća. 

Bogdanov favorit je čatni od dunje, čija stabla ima u svom selu, ali i oni od šljive, jabuke, jagode, pa čak i trešnje. Ukoliko se prvi put susrećete sa ovim umakom, on može da se koristi kao dodatak jelima, najpopularniji je u Indiji gde se koristi uz pirinač i kari, ali se kombinuje i sa mesima. U planu je i pakovanje domaćeg džema od luka, a Bogdan se interesuje i za fermentaciju, pravljenje kombuhe, kao i njegovog omiljenog kimčija. Ajvar i džem prepušta našim bakama. 

IMG 6293 Original

Međutim, ono što Kompot čini posebnim jeste organizacija team buildinga. Tema se unapred dogovori, okupi se kolektiv, podele se uloge i zadaci, a zatim uživa u večeri. Osim toga, Šobaja ima u planu organizaciju muških večeri, gde će se uživati u specifičnoj hrani poput škembića, sređivanju brade i pop-up buvljaku sa muškim artiklima. Nadamo se ekskluzivnim fotografijama sa tog događaja.

Ekipa Kompota ima u planu da ostavi svoj trag i u Valjevu, u gradu u kom se Bogdan rodio i zaljubio u prirodu. Vođen tom ljubavlju, nedavno je kupio i svoj prvi hektar zemlje koji u budućnosti vidi kao svoj dom i idealno mesto za Kompot Outpost, gde će nastaviti da bude dobar domaćin i približi nam boravak u prirodi na jedinstven način. 

IMG 0080 Original

Kao nekome ko je odrastao na džez muzici, izuzetno me je obradovala vest da planira da ustupi svoju porodičnu kuću u Valjevu, koja mu je ostala od oca, ekipi Valjevskih džezera, kojima će takođe biti i saradnik. To jedinstveno mesto vodiće Mile Šund i Pavle Šćepanović. Kuća u kojoj ćemo uživati uz džez, ima posebnu dušu i priču. Bogdanov pokojni otac, Branko Pirgić, pisac i profesor svetske književnosti, iza sebe je ostavio značajan broj knjiga i uspomena, ali i životne filozofije koju u sebi Bogdan nosi i po kojoj danas živi. U čast Branka Pirgića, biće otkrivena i spomen ploča na kući. Cilj im je da zadrže duh te kuće kroz njegove knjige, slike, antikvitete, lampe i nameštaj. Biće to jedinstveno mesto u Valjevu, a otvaranje možemo da očekujemo krajem ove godine. 

Suprotstavite se monotoniji i dosadi. Budite Bogdan i Shobaya.

Saznaj više:
Povezani članci: