Putujemo: 5 najlepših robnih kuća na svetu

Šoping kakav do sada niste videli...
07.01.2024.
RECOMMENDED

Ako se nađete u blizini ovih robnih kuća, vreme je da window shopping ostavite u prošlost i da zapravo uđete unutra. Na ovim prelepim lokacijama, arhitektura i dizajn se takmiče sa samim proizvodima. Pet robnih kuća na ovom spisku postale su kultne lokacije za šoping zahvaljujući neverovatnim elementima kao što su prostrani prozori sa vitražama i ogromnim kristalnim lusterima.

U nastavku, vodimo vas u put oko sveta.

Le Bon Marché (Pariz)

Robne kuce 1

Le Bon Marché je otvoren 1838. godine, ali su ga francuski preduzetnik Aristide Boucicaut i njegova supruga Marguerite transformisali 1852. godine. Za dizajn su zaduženi arhitekta Louis-Charles Boileau i inženjer Gustave Eiffel. Ako već nista čuli za Le Bon Marché, smatra se prvom robnom kućom na svetu.

El Corte Inglés (Madrid)

Robne kuce 2

Na početku svoje priče El Corte Inglés je bila skromna krojačka radnja, a danas je jedan od vodećih brendova robnih kuća u Španiji. Sada se ne nalazi samo u Madridu, već se može pronaći u Barseloni, Sevilji i Bilbao, kao i u Lisabonu.

Galleria Vittorio Emmanuele II (Milano)

Robna kuca 3

Smešteno između dva milanska spomenika – Duoma i Teatro alla Scala – Galleria Vittorio Emanuele je impozantno koliko i spomenici koji ga okružuju. Dizajnirano sa staklenim i gvozdenim krovom, šoping centar je kreiran u obliku krsta, a za njegov izgled je zadužen Giuseppe Mengoni.

Galleries Lafayette (Pariz)

Robna kuca 4

Luksuzne robne kući Galeries Lafayette se mogu pronaći širom Evrope. Međutim, najpoznatija lokacija je glavna prodavnica u Parizu. Na samoj zgradi, poznata po staklenom plafonu i stepeništu u Art Nouveau stilu, su radili mnogi poznati umetnici i dizajneri, uključujući Ferdinanda Chanuta. Sa površinom od 750.000 kvadratnih metara, ova robna kuća je druga najposećeniji lokacija u Parizu, posle Ajfelove kule.

Harrods (London)

Robna kuca 5

Iako je danas jedna od najpoznatijih robnih kuća, Harrods je nekada bila prodavnica za namirnice. Smešteno u blizini Hyde parka, robna kuća sada ima 300 odeljenja, 20 restorana, salon lepote i banku. Pored toga, prve pokretne stepenice u Londonu su mogle da se pronađu u Harrodsu, što je gostima nekada priredilo toliko neuobičajeno iskustvo da su ih na vrhu radnici čekali sa čašicom brendija, kako bi se oporavili od iznenađenja.

Saznaj više:
Povezani članci: