Burtonesque: Estetika enterijera Tim Burtona

Jedan od vizuelno najprepoznatljivijih reditelja današnjice začetnik je umetničkog pravca i stila, a evo kako ga prepoznati i primeniti u uređenju prostora.
17.03.2024.
RECOMMENDED

Tim Burton inspiriše na razne načine, a jeste li znali da je nadahnuo čitav jedan stil u uređenju enterijera? Burtonesque je pridev koji se odnosi na stil, estetiku ili atmosferu koja podseća na radove slavnog reditelja. Termin se koristi kako bi se opisali elementi koji su mračni, ekscentrični, bizarni, ali istovremeno maštoviti i nadrealni, karakteristični za Burtonovu prepoznatljivu filmsku estetiku.

Burtonesque često obuhvata upotrebu tamnih boja, kao i aspekte grotesknog i humora dok koketira sa kičem.

Burtontesque i uticaj nemačkog ekspresionizma

Bartonovi filmovi su u velikoj meri inspirisani nemačkim ekspresionizmom. Ono što je počelo kao moderni umetnički pokret dvadesetih godina, proširilo se kroz umetnost, film, i animaciju u Evropi, a zatim prešao u Ameriku. Ovaj pokret potiče iz perioda Prvog svetskog rata i oslanja se na psihoanalizu. Nemački ekspresionistički filmovi istražuju teme ludila, haosa, smrti i straha, što je ono što su Nemci doživljavali kao reakciju na rat. Scenografija kojom dominiraju gaudijevski iskrivljene ivice i zaobljeni, nagnuti ili otkinuti delovi komada nameštaja su još jedan ključni element,u funkciji pojačavanja osećaja pritiska i straha.

Tamne i mračne palete boja

Burtonova paleta ograničena je mračnim spektrom, sa preferencijama ka crnoj, duboko crvenoj, ljubičastoj i tamno zelenoj. Dominacija ovih boja doprinosi jedinstvenom osećaju misterije i drame.

Čudna i ekscentrična dekoracija

Obavezni su i neobični dekorativni predmeti poput vintage taksidermije, antiknog nameštaja sa ukrasnim detaljima, nekonvencionalnih umetničkih dela i optičkih iluzija koje dodaju osećaj fantazije u prostoru. 

Gotik i viktorijanski elementi

Raskošna gotik i viktorijanska scenografija, kao i način na koji manipuliše svetlom i senkama prisutni su u celokupnom Burton opusu, od Batmana do Dumbo adaptacije i Wednesday serijala. Burtonov vizuelni stil svakako je jedinstven, te ne čudi njegov snažan uticaj na umetničke i filmske stilove, a samim tim i na primenjeni dizajn enterijera.

Burtonesque enterijeri su eklektična fuzija različitih stilova i gotovo uvek sadrže gotičke arhitektonske elemente poput oštrih lukova, prenaglašenih ukrasa, vitraža i raskošnih lustera, stvarajući osećaj vintage šarma i misterije.

Fantastični i nadrealni akcenti

Nadrealni akcenti u vidu predimenzioniranih rekvizita, izvrnutog ili asimetričnog nameštaja- evociraju osećaj čuda i fantazije.

Poigravanje s paternima i teksturama

Burtonov vizuelni stil spaja nespojivo kada su u pitanju teksture i paterni. Burtonesque tako međusobno kombinuje ​​smele uzorke poput pruga, tačkica i geometrijskih oblika, kao i teksturirane tkanine poput baršuna, brokata i čipke, dodajući dubinu i dimenziju prostoru.

Vizuelne deformacije, pojačani kontrasti boja i izduženi arhitektonski oblici, kao i osećaj naduvane stvarnosti glavne su karakteristike Burtonesque stila. Ovakav maksimilistički pristup uređenju je ipak namenjen samo ozbiljnim entuzijastima koji su spremni da implementiraju komadić jezive Burton fantazije u svoju svakodnevnicu.

Fotografije: Pinterest

Saznaj više:
Povezani članci: