Povezano
Kada ljudi pomisle na grickalice, često im na pamet padaju ultra-prerađene namirnice poput čipsa, keksa i drugih kaloričnih proizvoda, pa nije ni čudo što se užina između obroka može gledati s negodovanjem.
Međutim, kada se izaberu na pravi način, grickalice mogu biti zaista zdrave. Iako nijedna pojedinačna namirnica ne može pružiti sve što vaš organizam treba, neke je znatno zdravije od drugih i donose brojne zdravstvene benefite, kao što su snižavanje holesterola ili jačanje imuniteta, navodi Cleveland Clinic. Prilikom kupovine tražite minimalno prerađene namirnice i pazite da ne sadrže dodatne šećere, ulja ili aditive.
Evo nekih ideja za grickalie koje pomažu da ostanete siti tokom celog dana.
Zdrave grickalice za užinu: Crna čokolada, orašasti plodovi i suvo voće
Mešavina za užinu sa tamnom čokoladom, orašastim plodovima i sušenim bobičastim voćem, je odlična „superhrana“ jer predstavlja hranljivu kombinaciju zdravih masti, vlakana i antioksidanata.
Humus sa štapićima šargarepe i krastavca
Humus napravljen od leblebija i tahinija bogat je vlaknima i zdravim mastima. Hrskavost sirovog povrća podstiče zdravlje creva.

Pečene leblebije
Umesto da posegnete za čipsom, odlučite se za pečene leblebije. One su bogate vlaknima i proteinima, dok njihova hrskava tekstura takođe usporava tempo jedenja, što pomaže telu da efikasnije registruje osećaj sitosti.
Svež sir sa borovnicama
Za niskokaloričnu i ukusnu užinu, sveži sir u kombinaciji s borovnicama i cimetom je prava poslastica. Sveži sir je bogat proteinom koji se zove kazein, a koji se sporo vari- Borovnice dodaju vlakna i antioksidante, dok neka istraživanja sugerišu da cimet može pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Chia puding s bobicama
Chia semenke su već neko vreme popularna zdrava hrana – i to s dobrim razlogom. Prepune su hranljivih sastojaka. Upijaju tečnost i formiraju gelastu teksturu koja usporava varenje. Bogate su vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i biljnim proteinima.
Dodavanje bobičastog voća ne samo da povećava sadržaj vlakana, već obezbeđuje i bogatu dozu polifenola, biljnih jedinjenja koja su dobra za zdravlje creva, jer hrane korisne crevne mikroorganizme.
Semenke bundeve
Brz i zdrav način da se zasitite jesu semenke bundeve. Šaka semenki pruža proteine, gvožđe, magnezijum i zdrave masti. Takođe su odličan izvor cinka, koji je koristan za mnoge funkcije vašeg organizma.

Kuvana jaja i avokado
Svi znamo da su jaja i avokado prepuni zdravstvenih benefita, a preporučuje se da ih kombinujete za dodatni nutritivni efekat. Jaja su bogata proteinima, dok avokado dodaje zdrave masti i vlakna, pa zajedno čine snažnu kombinaciju za osećaj sitosti.
Grčki jogurt sa lanom i orasima
Prirodni, nezaslađeni grčki jogurt u kombinaciji sa vlaknima iz lanenih semenki i zdravim mastima iz oraha podstiče osećaj sitosti i stabilan nivo energije.
Fotografije: pexels.com