Povezano
Otvaranje boce šampanjca je definitivno najradosniji ritual otvaranje pića. Naravno, postoji i zadovoljavajući zvuk otvaranja flaše hladnog piva ali ništa ne može da se poredi sa svečanom eksplozijom koja dolazi uz bocu elegantnog šampanjca.
Penušava vina, poput šampanjca i proseka, se najčešće koriste da označe posebne trenutke u životu. Ipak, taj prepoznatljiv zvuk koji signal da je (konačno) počela zabava.
Ali da li ste znali da je ovaj „pucanj“ zapravo znak da flašu šampanjca otvarate na pogrešan način?
Grant Reynolds, autor priručnika How to Drink Wine ovo objašnjava u svojoj knjizi: „To je metoda koja se uči u ugostiteljskoj industriji. Vaš prst mora uvek biti na vrhu čepa, koji se zatim otvara polako tako da nema zvuka; to je klasičan stil otvaranja flaše šampanjca u fine dining restoranima“.
Ovo je način da se kontroliše čep i ima više prednosti, među kojima je najvažnija sigurnost. Još jedan razlog jeste što ako čep previše brzo iskoči iz flaše dolazi do eksplozije mehurića, a ovo znači da možete da izgubiti skoro trećine tečnosti iz boce.
Ovako to rade stručnjaci:
Skinite foliju sa čepa, zatim stavite mali peškir ili ubrus preko vrha boce.
Sa palcem na vrhu čepa, prstima uhvatite vrat boce. Drugom rukom otpustite „kavez“ koji drži čep – ali ga nemojte potpuno skinuti! Ovaj „kavez“ pruža dodatnu sigurnost i može biti od pomoći da se čep zadrži na mestu ako vam ruka slučajno sklizne.
Istovremeno drugom rukom uhvatite dno boce i držite je pod uglom od 45 stepeni, usmerenu od sebe i ostalih u prostoriji. Sada, umesto da izvadite čep iz boce, polako (i nežno) okrećite i povlačite bocu od čepa. Ako ste to uradili ispravno, čućete tih zvuk koji je znak da ste uspešno otvorili bocu.