Živeli: Evo kako da ISPRAVNO otvorite flašu ŠAMPANJCA

Do sada ste sigurno grešili, ovako to rade stručnjaci.
02.01.2024.
RECOMMENDED

Otvaranje boce šampanjca je definitivno najradosniji ritual otvaranje pića. Naravno, postoji i zadovoljavajući zvuk otvaranja flaše hladnog piva ali ništa ne može da se poredi sa svečanom eksplozijom koja dolazi uz bocu elegantnog šampanjca.

Penušava vina, poput šampanjca i proseka, se najčešće koriste da označe posebne trenutke u životu. Ipak, taj prepoznatljiv zvuk koji signal da je (konačno) počela zabava.

Ali da li ste znali da je ovaj „pucanj“ zapravo znak da flašu šampanjca otvarate na pogrešan način?

Sampanjac 1

Grant Reynolds, autor priručnika How to Drink Wine ovo objašnjava u svojoj knjizi: „To je metoda koja se uči u ugostiteljskoj industriji. Vaš prst mora uvek biti na vrhu čepa, koji se zatim otvara polako tako da nema zvuka; to je klasičan stil otvaranja flaše šampanjca u fine dining restoranima“.

Ovo je način da se kontroliše čep i ima više prednosti, među kojima je najvažnija sigurnost. Još jedan razlog jeste što ako čep previše brzo iskoči iz flaše dolazi do eksplozije mehurića, a ovo znači da možete da izgubiti skoro trećine tečnosti iz boce.

41ea1d706a88bf6b528d8a90ffa66750
Foto: Die Zeit

Ovako to rade stručnjaci:

Skinite foliju sa čepa, zatim stavite mali peškir ili ubrus preko vrha boce.

Sa palcem na vrhu čepa, prstima uhvatite vrat boce. Drugom rukom otpustite „kavez“ koji drži čep – ali ga nemojte potpuno skinuti! Ovaj „kavez“ pruža dodatnu sigurnost i može biti od pomoći da se čep zadrži na mestu ako vam ruka slučajno sklizne.

Istovremeno drugom rukom uhvatite dno boce i držite je pod uglom od 45 stepeni, usmerenu od sebe i ostalih u prostoriji. Sada, umesto da izvadite čep iz boce, polako (i nežno) okrećite i povlačite bocu od čepa. Ako ste to uradili ispravno, čućete tih zvuk koji je znak da ste uspešno otvorili bocu.

Saznaj više:
Povezani članci: