Prelazak sa kravljeg mleka na ovseno mnogima deluje kao mala promena, ali u praksi, ona može imati primetan uticaj na naše telo, varenje, kožu, pa čak i na svakodnevni osećaj energije. Ovseno mleko je postalo popularna alternativa ne samo među veganima, već i među osobama koje traže nežniji pristup ishrani, bolju probavu ili jednostavno – ukus koji više prija.

Poboljšanje varenja
Jedan od najbržih benefita koje ljudi primete nakon prelaska na ovseno jeste lakše varenje. Kravlje sadrži laktozu, mlečni šećer koji veliki broj odraslih ljudi ne može efikasno da razloži. Posledica su nadimanje, gasovi, pa čak i grčevi. Ovseno mleko, s druge strane, ne sadrži laktozu i obično je mnogo lakše za stomak.
Manje problema sa kožom
Kod pojedinaca koji imaju problema s aknama, crvenilom ili perutanjem kože, izbacivanje kravljeg mleka iz ishrane može dovesti do vidljivih poboljšanja. Iako nije univerzalno pravilo, studije i iskustva ljudi pokazuju da mlečni proizvodi mogu izazvati hormonalne promene koje se manifestuju na koži. Ovseno mleko ne izaziva slične reakcije i često ima i umirujuće dejstvo.
Manje zasićenih masti, zdravije srce
Kravlje mleko, posebno punomasno, sadrži više zasićenih masti, koje su povezane s povišenim nivoima lošeg holesterola (LDL). Ovseno mleko je prirodno siromašno zasićenim mastima i sadrži beta-glukan – vlakno koje može pomoći u snižavanju holesterola, što dugoročno pozitivno utiče na zdravlje srca.

Mogući manjak proteina (ako ne pazite)
Ovseno mleko, za razliku od kravljeg, prirodno sadrži znatno manje proteina. Ako se oslanjate na mleko kao značajan izvor proteina u ishrani, važno je da nadoknadite taj nedostatak kroz druge izvore – poput mahunarki, tofua, semenki ili biljnih mleka obogaćenih proteinima.
Niža upalna reakcija u telu
Neka istraživanja ukazuju na to da konzumacija mlečnih proizvoda može kod određenih ljudi pojačati upalne procese u organizmu, posebno ako već postoje autoimune bolesti, intolerancije ili hronične inflamacije. Ovseno mleko, naročito ako je nezaslađeno, generalno ima blagi, antiinflamatorni karakter.
Više energije bez težine
Neki ljudi prijavljuju da se osećaju „lakše“ i energičnije nakon što iz ishrane izbace kravlje mleko. Manjak nadimanja, stabilniji šećer u krvi (kod nezaslađenih verzija), kao i bolja hidratacija mogu doprineti osećaju bolje produktivnosti tokom dana.
Ne sadrže sva ovsena mleka iste nutritivne vrednosti. Birajte varijante bez dodatog šećera, sa obogaćenjem kalcijumom, D vitaminom i, po mogućstvu, dodatkom biljnih proteina. Pročitajte deklaraciju – iako je „biljno“, ne znači automatski i zdravo.
Naravno, uvek sve zavisi od vašeg organizma – nekima ova promena neće značiti puno, dok će za druge biti prava revolucija u svakodnevnom osećaju vitalnosti.
Foto: Pexels