Made in Serbia: mali proizvođači hrane na koje bi trebalo da obratite pažnju

29.10.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/srbprozivodi_cover.jpg

Dupke ispunjeni rafovi velikih supermarketa me ushićuju (znam, čudna sam), zapravo to besciljno kruženje sa kolicima između polica me jako smiruje i dovodi misli u balans. No, ponekada taj savršeni red i marke koje se do detalja ponavljaju u svakom prodajnom objektu dosade (razmažena sam, tužite me). Tada nastupa istraživač u meni i onda nema veće sreće nego kad pronađem novi mali brend. Idealno da je proistekao iz porodične manufakture posvećenih entuzijasta koji su imali viziju da sa svetom podele nešto bolje i kvalitetnije, a još bolje da se radi o lokalnom biznisu. Zaista je posebna radost podržati rad nekoga ko je na početku, zato danas sa vama delim spisak svojih favorita kada je industrija hrane u pitanju. Vreme nam je da se opremimo za zimsku sezonu, u ovom slučaju važi Netflix & Chill uz med, ajvar i džem. Pa, može!

Prirodan med

 

Porodica Stevanović već 25 godina pravi med, bračni par koji stoji iza ovog koncepta se više od dve decenije bavio proizvodnjom meda uz redovne poslove u struci. Počeli su tako što su pravili med za sebe, zatim su ga poklanjali prijateljima, u sledećoj fazi radili su isključivo sa velikim otkupljivačima, a od ove godine uz nova pakovanja nude svoje proizvode i direktno kupcima. Do sada se njihova ponuda sastojala od bagremovog i suncokretovog meda, a novitet je med za liofilizovanim voćem – malinom i kupinom. Oni predstavljaju super opciju kao zdrav i prirodan slatkiš.

 

Žuti list

 

Pravljenje domaćeg ajvara bi moglo da postane nacionalni sport, a u slučaju da ta disciplina stvarno dobije svoje takmničenje velike su šanse da bi jedna od prve tri medalje pripala nekom timu iz Vranja. A šta kad se paprika iz Vranja u izvedbi posvećenog proizvođača, u ovom slučaju gazdinstva Tasić, udruži sa odličnim brendingom i nastupom na društvenim mrežama? Jedan vrlo lagani klik na poruči odmah! Oni su uspešno spojili dobar recept i retro pakovanje, a sve to su uokvirili prizorima koji tradiciju stavljaju u moderan okvir, baš kako ona i zaslužuje.

 

Olga Pumpkin Oil

 

Da li je uopšte moguće imati svog favorita u kategoriji “ulja”? Ako jeste, ja sam onda glasan navijač Olga hladno presovanog bundevinog ulja, koje je poslednjih meseci glavni začin svih salata u mojoj režiji. Iza ovog proizvoda stoji kompanija JSO čija se fabrika nalazi u Vojvodni, tačnije u selu Novo Miloševo. Zahvaljujući činjenici da imaju zaokruženi proizvodni proces zatvaraju ekološku krug koristeći prirodne resurse i stvarajući 100% prirodan proizvod. Pored toga što se radi o odličnim uljima, poene osvajaju i za to što su ulja upakovana u superzgodne flaše za čiji je vizuelni identitet zadužena agencija Metaklinika.

 

Real Red Raspberry

 

Porodična firma iz Bečeja ogovorna je za ove namaze i light džemove koji sadrže veoma visok procenat mailina i nizak sadržaj šećera. Maline stižu sa porodičnih plantaža, a proizvod se kuva u malim serijama i posebno ističu činjenicu da se kao glavni sastojak koriste celi plodovi malina koje zbog ovakvog načina kuvanja ostaju sačuvane u delovima. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je na svakoj teglici naveden tačan procenat udela voća, tako da možete kupiti namaz sa 80% maline u diet i light verziji, kao i ekstra džem sa 72% maline. Ukoliko ste obožavalac ovog letnjeg voća, pravi je momenat da napunite kredence.

 

Bliss Honey

 

I iza ovih proizvoda stoji lepa porodična priča, kako bi udovojili svom sinu koji obožava med bračni par iz Novog Sada bacio se na proučavanje svojstava i vrsta ovog prirodnog slatkiša. Došli su do zaključka da žele tržištu da ponude nešto novo, punu ukusa, aroma i prirodnih boja. I tako se u aprilu ove godine rodio Bliss Honey, krem koji kombinuje prirodni med sa: kafom, pistaćima i morskom solju, sa malinama i jabukom, limun travom i đumbirom. Takođe, postigli su teksturu koja nastaje usitnjavanjem velikih kristala bez zagrevanja kako bi krem ostao uvek isti. Ono što najavljuju za period pred nama? Krem med sa dodatkom lešnika, zatim sa dodatkom cimeta i kardamona, kao i krem med sa tartufima! Ako se ubrajate u gastronomske avanturiste ovo su proizvodi koje morate isprobati.

 

 

 

Saznaj više:
Povezani članci: