Svi znamo Zaokret. Ono što ne znate jeste da ovaj popularan alternativni bar u Beogradu počinje sa pripremom hrane, konkretno doručaka i branča, i to od 27. marta.
Zaokretu ne treba nikakvo posebno predstavljanje ali njegov gastronomski tim je za nas javnost popuna novina. Čine ga Antonina Petković, Aleksandar Filipović i Viktor Mirilo i njih troje su zajedno napravili celokupni branč meni fokusiran na zdravoj i usklađenoj ishrani sa svežim sezonskim namirnicama. Antoninu odlično poznajemo ali iz drugih voda – a bila je i jedno od tri zaštitna lica BURO. Srbija launch kampanje – a sada smo sa njom porazgovarali o ovom novom poduhvatu.
Kako JE došlO DO idejE da SE branč uVRSTI U Zaokret ponudu?
Već duže vreme se u Zaokretu osećala potreba da se hrana pojavi u dnevnoj ponudi, a kada sam završila nutricionističku školu to je bio prirodan sled – da im pomognem u tome i da zajedno kreiramo meni. Odlučili smo se za doručak i branč od 8.30 do 16h, što neće uticati na noćni vajb Zaokreta. Jelovnik koji smo napravili zasniva se na sezonskim namirnicama i menjaćemo ga tri do četiri puta godišnje, kako se menjaju i godišnja doba. Potrudićemo se da uvek bude zabavan i da ne dosadi ljudima, a da istovremeno ostane mali i ne bude prenatrpan.
Kada smo se odlučili da otvorimo kuhinju, krenuli smo i u potragu za kuvarima koji se prepoznaju u konceptu za koji se zalažemo, a koji su i dovoljno vešti da izvedu ceo poduhvat. Preko prijatelja smo se upoznali sa Aleksandrom i Viktorom koji su bili raspoloženi i spremni da nam pomognu. Njihov koncept menjanja menija i pronalaženja novih namirnica je jako zanimljiv, a slažemo se i u tome da hrana treba da uključuje puno voća i povrća.
Završila si školu za nutricionizam, kada si otkrila svoju ljubav prema kuvanju i želju da se time baviš i profesionalno?
Moja škola je škola, Academy of Healing Nutrition, je škola za holistički nutricionizam, a imali smo i časove kuvanja koji su mi se najviše dopali. Volim da kuvam od malih nogu, oduvek sam volela da budem sa mamom u kuhinji i da idem na pijacu. Mnogo volim miris pijace, to mi je omiljena stvar nedeljom. Sve više i više sam osećala da treba da se upustim u nesto što ima veze sa tim.
Kao finalni projekat u školi sam napravila i sezonski kuvar za koji se nadam da ce uskoro izaći. Dopada mi se ceo kreativni proces kuvanja i fotografisanja hrane i upravo je nešto što želimo da implementiramo u Zaokretu. Akcenat neće biti samo na pripremi hrane već i na lepim fotkama i na zdravim namirnicama, kao i na tome da edukujemo ljude kako sve može da izgleda zdrava hrana.
Kako je izgledalo osmišljavanje menija i odabir jela?
Meni smo kreirali tako što smo se svaki dan, mesec dana, zatvarali u kuhinju i igrali se, testirali jela. Dali smo jedni drugima prostora da sve isprobamo i da zapravo radimo zajedno, Zaokret meni je zaista zajednička kreacije. Želimo da tako i ostane i da meni evoluira, da sve ostane zabavan proces, a ne da imamo jedan jelovnik zauvek.
Koje je tvoje omiljeno jelo sa menija?
Uf. Teško pitanje (smeh).
Za sad, sigurno bar dva pošto ćemo imati i sladak i slan doručak tj brunč. Iz slatkog dela, to je definitivno „čoko-čia“, čia puding sa kakaom koji je osvojio svakog ko ga je probao. Volim ga i sama ali tako pozitivna reakcija ljudi me stvarno iznenadila. Iz slanog dela to su „najbolja jaja“, jaja spremljena na kremi od batata sa brokolijem i spanaćem – jako su lepa i jako su ukusna.