Sa svetski poznatom šeficom kuhinje Anom Roš: O novim projektima, slovenačkoj kuhinji i omiljenom balkanskom jelu

    24.03.2023.
    RECOMMENDED

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/Cover_AnaR.jpg

    Za Anu Roš sam saznala pre nekih pet-šest godina čitajući intervju na meni omiljenom portalu The Talks. Odmah sam uvidela koliko je fascinantna. Zapravo čitav njen život je fascinantan – kao mlada je bila deo nacionalnog skijaškog tima u SFRJ, diplomirala je diplomatiju i međunarodne nauke i jedna je od retkih žena u Centralnoj Evropi i jedina na prostoru bivše Jugoslavije čiji restoran Hiša Franko (koji se nalazi u mestu Kobarid u prekrasnoj dolini Soče) ima dve Michelinove zvezdice. Ona i njen restoran bili su tema epizode Netflixovog dokumentarnog serijala Chef’s Table. Jasno je da iza njenih uspeha stoji ogromna posvećenost, talenat i disciplina, kao i vizija života i rada.

    Sa Anom smo pričali o fine diningu, slovenačkoj i balkanskoj kuhinji, njenom gostovanju na predstojećem Weekend Food Festivalu u Rovinju, kao i budućim planovima.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/167965086439202-scaled.jpg

    Tvoji novi projekti su Pekarna Ana i pop-up bistro Ana in Slon u Ljubljani. Kako si došla na ideje ova dva projekta?

    Pekarnu sam otvorila oktobra prošle godine, a ideja mi je došla iz mog incijalnog restorana Hiša Franko. U njemu sam imala odličnu profesionalnu pekarku Natašu Đurić. Navršavala joj se peta godina rada u Hiši i shvatila sam da s obzirom na celokupnu restoransku situaciju u zemlji i svetu, da vreme angažovanja profesionalnih pekara u restoranima prolazi. Naravno, nisam želela da izgubim talenat kakav je ona i tako smo započeli priču sa Pekarnom. Pored Nataše, angažovali smo i Anžu Kranjeca koji je specijalista za laminiranje. Testirali smo različite ukuse i teksture, ali i dalje dalje pokušavamo da shvatimo tok hrane Ljubljane u kontekstu pekarstva.

    Pop-up Ana in Slon se desio jer nisam uspela da otvorim sopstveni bistro u srcu Ljubljane zbog energetske krize. Ova kriza je usporila rad, iako su ljudi bili spremni da krenu da rade u bistrou. Ipak, nismo želeli da čekamo i odlučili smo se za pop-up. Pričala sam sa vlasnikom restorana Slon, koji je imao jedan prazan restoran i dogovorili smo se da sarađujemo. Imali smo tri nedelje da kompletno preuredimo lokal i testiramo meni. Troje zaposlenih iz Hiše Franko sam preusmerila ka pop-up konceptu, a trenutno istražujem i ko bi mogli biti drugi zaposleni koji će raditi u bistrou. Testiramo i tržište, menjamo meni, pokušavamo da shvatimo šta ljudi vole, koje su njihove navike. Pokušavamo i da izgradimo novi lanac proizvođača i svakodnevno kupujemo na ljubljanskoj tržnici.

    https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679650718379456-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679651290830086-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679651752582275.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679651027680801-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679651881023051-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679650960585694.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679650717618625-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/167965224328829.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679652551332823-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679652179757256-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679651415512938-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679651979254136-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679652069908042-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679652041806021.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679652812710546-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679651418140765-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679652954367255-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679653150128859-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/167965102839449-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679652271788065.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/167965197474316-scaled.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/03/1679652379420927-scaled.jpg
    Saznaj više:
    Povezani članci: