THYME kaže da je vreme za Indiju: Novi restoran spaja autentične ukuse uz dozu začina
Novi gastronomski kutak Beograda

Povezano
Nenad Atanasković, Nikola Rosić, Krsta Simović i Das Subhas stoje iza novootvorenog restorana THYME | Indian StreetFood, koji od prošle nedelje donosi dašak autentične indijske kuhinje u centar Beograda. Iako tek otvoreni, već imaju verne goste a okupljaju i strance dok su posebno popularni među ruskom i indijskom zajednicom u Beogradu.
„Svaki recept je originalan, baziran na pravoj indijskoj kuhinji. Naš prijatelj i suvlasnik Das Subhas je lično radio na kreiranju menija, a mi smo se potrudili da prilagodimo nivo ljutine ukusu ljudi u Srbiji,“ kaže suvlasnik Nenad Atanasković. Rezultat je jelovnik koji odiše egzotikom, a opet ne deluje strano nego pomalo domaće, poznato i svakako bogato i toplo.
Šta obavezno da probate?
Za one koji se prvi put susreću sa indijskom hranom, Nenad preporučuje:
Pakora predjelo koje podseća na hrskave uštipke od povrća. Povrće je umočeno u pikantno brasno od leblebije, pa prženo dok ne postane zlatno i hrskavo. Posluženo je uz zeleni čatni, korijander i limetu. Pakora je nešto što bismo svakog dana mogli da grickamo.
Butter Chicken kremasto, aromatično, blago pikantno i jednostavno neodoljivo. Sočni bataci u curry sosu koji je i bogat i osvežavajuć zahvaljujući limeti i korijanderu. Uz to ide naan hleb ili pirinač po izboru. Nenad kaže da je ovo najbezbedniji, ali i najsigurniji način da se zaljubite u indijsku kuhinju.
Tandorin prwans pikantni marinirani gambori tretirani na otvorenoj vatri, osvežavajuća salata, humus indian style, raita sos, topli garlic naan hleb. „Za one koji ne žele previše začina, ovo je pun pogodak – raskošno, ali elegantno,“ objašnjava Nenad.


Uz jelo obavezno probajte Masala čaj i Mango Lassi osvežavajuće mlečne napitke s jogurtom, ledom i nanom, savršene za umirivanje začina u toplim danima.
Naša redakcija imala je priliku da isproba jela, te odgovorno tvrdimo da je Nenadov predlog odličan start. Jela se pripremaju brzo, te ne morate dugo čekati. Takođe, svaki obrok je pripremljen pažljivo što ćete osetiti još pri prvom zalogaju. Hrana je lagana, te možete da se udubite u istraživanje menija i slobodno poručite više stavki sa menija.

Das je zaslužan za svaki recept na meniju. Naš zadatak je bio samo da uskladimo ublažimo ljutinu i prilagodimo našim prostorima,“ kaže Nenad. Rezultat? Jela koja imaju pun ukus, bogat miris i autentičnu aromu, ali bez straha da će biti „previše“. Hrana ima karakter.
Baš zbog tog balansa su se i nama posebmo dopali. Činjenica da začinjenost nije samo „zbog začina“, već da ima svrhu i daje dimenziju svakom zalogaju. Ukusi su kompleksni, ali ne i previše udaljeni od onoga što je našem nepcu blisko.



Nova adresa, stari gosti
THYME | Indian StreetFood trenutno radi svakog dana od 12:00 do 23:00, bez opcije rezervacija, ali gosti se brzo smenjuju, pa se uz kratko čekanje na visokim stolovima uvek može naći mesto.
Restoran se za sada oslanja na stalne goste iz prethodnih ugostiteljskih poduhvata svojih vlasnika koji su više nego zadovoljni i kako nam kažu iz restorana – uvek se vraćaju. Naime, trojica prijatelja već stoje iza tri uspešna THYME restorana u Zemunu, na Banovom brdu i u centru Beograda u Rajićevoj, poznata po modernoj kuhinji i pažljivo kreiranim jelima sa sezonskim menijima. THYME je njihov prvi tematski restoran u potpunosti posvećen indijskoj kuhinji.
Autentičnost + fleksibilnost
Začine uvoze iz Indije, meso je domaće i vrhunskog kvaliteta, a većinu priloga i dodataka poput čatnija, raita sosova i naan hleba, pripremaju svakodnevno in house. „Kod nas ne postoji prečica. Sve je pažljivo spremljeno. To se vidi, ali i oseća u ukusu,“ kaže Nenad.
Kada je u pitanju piće izbor je možda za neke skroman, ali savršeno usklađen s hranom. Tu su Masala čaj, Mango Lassi i klasični Lassi – piće od jogurta sa ledom i nanom koje savršeno hladi nepce nakon začinjenog jela koja smo već pomenuli u preporukama za početak.

Kafa? Ne, hvala – ali zato komšija ima
U duhu indijske tradicije, THYME ne služi kafu. „Indijci ne piju kafu uz obrok – to je stvar kulture. Kod nas možete da popijete Masalu, a kafu kod komšije pored. I to je u redu,“ objašnjava Nenad uz osmeh. Ova iskrenost, kao i poštovanje autentičnih navika, dodatno osvajaju goste.
Na pićima se nude i organski Mama Mango i Ginger Beer bez šećera, kao i dva zanatska piva – Pale Ale i Indian Pale Ale, koje pravi Indijac iz Novog Sada. Autentičnost se ogleda i u detaljima.
Dezerti – mali raj na kraju
Ako ste mislili da indijska kuhinja ne nudi raskošne dezertne ukuse, razmislite ponovo: Gulab Jamun – kuglice od mlečnog testa, pržene i natopljene sirupom, servirane uz pečeni krem od jogurta, pomorandže i kardamoma. Mekane, tople i zavodljive. Kesar Pista – kolač od pistaća i kardamoma, obogaćen mlekom i šafranom, sa prelivom od ružine vodice i maline. „Ovo je dezert koji izgleda kao nešto iz parfimerije – ali je neodoljivo jestivo,“ kaže jedna gošća.
Zašto je THYME važano pojačanje?
Iako su tek počeli, THYME tim već planira sledeće korake. Meni će se obnavljati na svaka tri do četiri meseca, u skladu sa sezonom i sugestijama gostiju. „Osluškujemo šta ljudima prija, koje začine vole, koliko ljuto žele. Tako pravimo sledeći korak,“ ističu.
TIME restorani su prepoznatljivi po sezonskim menijima, internacionalnim fuzijama i minimalističkom pristupu estetici tanjira. THYME, nasuprot tome, ne skriva boje, teksture ni začine.


Ako još niste posetili THYME – sada je pravo vreme. Neka vas mirisi začina, zvuci s tanjira i prijateljska atmosfera povedu na putovanje koje počinje u Beogradu, a završava na ulicama Delhija. Bez pasoša.
Foto: Instagram