Vanja Puškar, New Balkan Cuisine: „Hrana je savršen način da se komunicira kompleksnost i lepota Balkana”
U okviru BURO. Gastro serijala – Veština hedonizma, predstavljamo vam najeminentije beogradske restorane i njihove osnivače i glavne kuvare. U prvom delu serijala, razgovarali smo sa Vanjom Puškarem, koosnivačem i kuratorom New Balkan Cuisine koncepta, koji je pokrenuo 2016. godine. Kulinarski pristup temelji na primeni lokalnih životnih namirnica u kombinaciji sa savremenim tehnikama obrade, a takođe podržava i promoviše lokalne proizvođače. Pasija za kulinarstvom, posvećenost, znanje kao i vizija nove balkanske kuhinje oslikavaju rad Vanje i njegovog tima.
Pričao nam je o lepoti regionalne kuhinje, te Beogradu i širem prostoru kao novim kulinarskim destinacijama, omiljenim sastojcima, ali i otvaranja samoodrživog ruralnog haba na Tari.
Relativno nedavno si otvorio i drugi restoran u Beogradu – Tisa New Balkan Cuisine. Koliko se koncept Tise razlikuje od Ive?
Restoran Tisa je svojom ponudom u skladu sa konceptom New Balkan Cuisine. Fokus je na lokalnim životnim namirnicama, balkanskim vinima i destilatima. Tisa gostima nudi prepoznatljiv stil i filozofiju New Balkan Cuisine koncepta u à la cart formatu. Prvi restoran, Iris je zamišljen kao gastro atelje koji na mesečnom nivou menja svoja dva degustaciona menija. Bistro Iva pripada formatu mesta za svaki dan koji u nenametljivoj atmosferi nudi svoju selekciju jela. Tisa predstavlja savršen spoj i sinergiju kreativnosti Irisa i Ive. Most koji spaja ova dva formata.