Pa, tehnički, od kad smo ušli u samoizolaciju svako vreme je pravo vreme za koktele, zar ne? Predložili smo vam da se okušate u miksologiji i probate da napravite svoje singature piće. No, ako osećate da niste dovoljno kreativni i vešti za tako nešto, svakako možete pratiti neki od veoma dobrih i oprobanih recepata, a ima li boljeg izbora od receptura koje su usavršili barmeni iz najboljih svetskih barova? Teško! Zato za danas imamo pravu poslasticu: ova tri recepta učiniće da se osetite kao da ste na trenutak otputovali i da žuljate laktove na mermernom šanku dok pijuckate malim gutljajima. Samo uživajte!
Digidiva
Ovo je koktel koji se služi u baru hotela Langham u Londonu, a upravo taj bar nekoliko godina za redom nosi titulu „najbolji na svetu“. Ključne reči u njihovom radu su kompleksno i drugačije. Ovo ćete morati malo da vežbate, ali vežba čini majstora. Možda ćete iz karantina izaći kao profesionalac.
Sastojci:
40ml Absoult Elyx
30ml Fino Sherry
20ml Aqua di Cedro
20ml sirup od smreke (500g šećera, 250ml vode i 5 kapi ulja od smreke)
15ml limunske kiseline (15ml vode i 1 kašičica kiseline)
100ml soda vode
Led
Postupak:
Stavite sve sastojke osim sode u čašu, dodajte led i mešajte. Dodajte sodu i prespite u visoku čašu i ukrasite je sezonskim biljem.
Eastern Standard
Istinski klasik restorana Cecconi’s pri hotelskom lancu Soho House. Kada jednom probate ovaj miks sigurno ćete se vratiti po još. Savršeno izbalansirana svežina i gorčina čine ovo piće odličnim izborom. Bonus poeni idu za relativno laku pripremu.
Sastojci:
500ml Bombay Sapphire džin
Sok jedne veće limete
3 tanja parčeta krastavca
3 lista nane
Postupak:
Sve sastojke promešajte u šejkeru, a zatim prespite u čašu sa stopom. Ukrasite komadićem krastavca.
Rosa Picante Margarita
Tony Conigliaro je barmen superstar, a upravo on stoji iza koncpta bara 69 Colebrooke Row u Londonu koji je ovenčan gomilom nagrada. U ovom baru se možete prijaviti i na masterklas časove, ali to će sačekati neka bolja vremena. Za sada, možete sami da vežbate kod kuće, a zašto ne biste krenuli sa jednim „u glavu“ receptom? Počinjemo od tekile!
Sastojci:
60ml Patrón Silver
20ml sveže ceđenog soka od limuna
15ml šećernog sirupa
15ml sirupa od đumbura
Pola kašičice Jalapeño ulja
Malo ružine vodice
Roze morska so (opciono)
Postupak:
Sipajte Patrón silver, limunov sok, sirupe i ulje u šejker. Dodajte led i mućkajte dok se dobro ne ohladi. Prespite u ohlađenu koktel čašu, dodajte ružinu vodicu i so, a po želji možete ukrasiti piće laticom ruže.