Ne uspevate da istrajete u vođenju dnevnika? Predlažemo vam alternative

  08.02.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/Cover_Dnevnik.gif

  Vođenje dnevnika postalo je nekakva (internet) norma; buđenje, kupatilo, doručak i negde između pisanje – petominutno ili tridesetominutno – nije važno, važno je da se piše. Upravo u tome što se insistira na journaling-u kao obavezi svih „that devojaka koje vode računa o svojoj mentalnoj higijeni“, krije se razlog zašto ova praksa mnoge odbija. Sa druge strane, čak i za osobe sklone zapisivanju sopstvenih misli nije uvek lako da istraju u ovoj navici. Iz koloseka je lako ispasti, a teško se vratiti. Možda samo treba da redefinišete ono što vođenje dnevnika za vas predstavlja? Ili da izmislite sasvim novi, svoj način za journaling? Predlažemo vam alternative u odnosu na klasičnu varijantu, choose your fighter.

  Snimanje glasovnih poruka

  Ako ste „nemoj da mi pišeš, kaži mi“ tip osobe, snimanje glasovnih poruka umesto pisanja dnevnika je pogodak u metu. Ono što je njihova dodatna prednost je ta što u poređenju sa pisanjem oduzimaju daleko manji deo dana. U beskonačnoj trci sa vremenom, to je prednost koju ne predajemo.

  Aplikacija

  Živimo u svetu u kom za svaki problem postoji aplikacija kao rešenje (baremza  onaj prvi sloj odmotavanja klupka). Isto važi i za vođenje dnevnika, ukoliko vas zamara ručno ispisivanje emotivnih stanja i tereta, to možete učiniti na telefonu. Dodatni bonus? Dnevnik na taj način možete voditi dok se vozite u taxiju, čekate u beskonačnim redovima ili završavate sporedne obaveze. Win win situacija!

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1676024312892581.jpg

  Five minute journal

  Five minute journal je idealna solucija za sve koje zapravo žele da vode dnevnik, ali nisu u stanju da istraju u toj navici. Ime ove vrste dnevnika je dovoljno sugestivno i za njega će vam biti potrebno svega pet minuta dnevno. Five minute journal zapravo je dnevnik zahvalnosti koji koristi dokazane principe pozitivne psihologije. Kao što ste verovatno već bezbroj puta pročitali, negovanje zahvalnosti može pozitivno uticati na sve oblasti vašeg života.

  (Atr)sy dnevnici

  Umesto pisanja, možete se okušati u drugim (umetničkim) formama. Recimo, kreativnim pisanjem, da pokušate da svoju priču ispričate kroz izmišljene junake i neki drugi svet dijametralno suprotan od vašeg ili svoje emocije probate da nacrtate. To čak i ne mora biti u formi dnevnik, ali sve to zajedno svakako možete učiniti kroz vođenje umetničkog notesa, on bi se od klasičnog razlikovao upravo po tome što ne bi pratio standardnu formu. Umesto pukih redova rečenica, listove možete ukrasiti crtežima koji pričaju priču, isečcima iz novina ili biljakama (kao nekada). Pustite mašti na volju, na kraju možda zavolite journaling u ovom obliku.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1676026936197827.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1676024656962415.jpghttps://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/02/1676024598106657.jpg

  Pokret

  Za neke je vođenje dnevnika besciljna aktivnost, jer podrazumeva zapisivanje misli, raspoloženja i aktivnosti koje se završava kao slepa ulica. Kroz pokret možete pronaći efikasno rešenje jer se čak i nakon petominutne šetnje po povratku kući osećamo rasterećenije. Ples je preporuka mnogih psihoatarepeuta kao način za oslobobađanje od emotivnog tereta.

  Saznaj više:
  Povezani članci: