Osećate se izgubljeno? Poslušajte ove self-help podkaste

  19.11.2021.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2021/11/selfhelp_cover.gif

  Znamo, znamo… self-help je prežvkana tema i deluje da se tu ništa novo i konstruktivno nema za reći. Ali ako nastavljamo da o tome pričamo u ovolikoj meri, tražimo savete, uplaćujemo kurseve, a broj raznih programa na ovu temu raste, zar to ne znači da ipak nismo baš sve korake „samopomoći“ savladali? Budimo realni, mali je broj onih po svim tačkama zadovoljnih svojom svakodnevicom. Ništa kao razgovor sa psihotarapeutom, ali i ovi podkasti mogu biti sjajni pomagači na putu ličnog boljitka. I ne moraju usput da vam nude programe za basnaslovnu svotu novca ili nameću ličnu ideologiju. Dovoljno je da vas, za početak, nateraju da preispitate kako živite. Da li ste spremni?

  The Happiness Lab

  Dr Laurie Santos, profesorka psihologije na Yale-u, domaćin je “Laboratorije za sreću”. Iako se mnoge epizode ​​fokusiraju na poboljšanje mentalnog zdravlja studenata, njene lekcije o stresu zapravo su primenljive na svakoga od nas. Dr Santos zna kako da održi ubedljiv govor i s vremena na vreme ćete imati osećaj kao da slušate TED Talk. Kroz svoj podkast, Lorie nam predstavlja sveobuhvatan komplet alata kojima se možemo poslužiti kako bismo sebi pomogli. Uostalom, ko će ako ne mi?

  Life Kit

  Sa formulom fokusiranom samo na isprobane savete, Life Kit je suvo zlato. Teme emisije su različite, u rasponu od toga kako razgovarati sa decom, do toga kako pronaći sebi mentora ili više spavati. Veliki deo saveta koje nudi podkast je prilično očigledan, daleko od tajni biološkog hakovanja i “dopaminskog posta“, ali je upravo to deo njegove vrednosti.

  The Rich Roll Podcast

  Tempo i doslednost kojom Rich Roll objavljuje svoje podkastove, od kojih su mnogi duži od dva sata, mogu se posmatrati kao odraz njegove posvećenosti trčanju na duge staze. Sa 53 godine, Roll je ultramaratonski trkač na biljnoj ishrani, premda je imao iskustvo sa zavisnošću od alkohola, čiji je popularni podkast nedavno premašio broj od 500 epizoda. Njegov podkast je platforma za naučnike, sportiste i vođe koje poziva da podele svoje stavove ali se isto tako ne ustručava da ih opovrgne.

  Under the Skin with Russell Brand

  Razvoj Russell Branda od promiskuitetnog zavisnika do duhovnog gurua zvuči kao previše dobro da bi bilo istinito. Njegova lična evolucija je dokumentovana prilično javno i možda je upravo to razlog zašto su ga hiljade pratile u ovo novo carstvo svesti. Njegova iskustva podstiču provocirajuće diskusije na način koji se dopada čak i onima koji nisu obožavatelji njegovih političkih poduhvata.

  Routines & Ruts

  Projekat ovog podkasta jste da ispita svakodnevne obrasce kreativaca a osnovni postulat je: “ono što radi za mene, ne mora da radi za tebe” i to je upravo ono što nam se najviše sviđa. Zaboga, ne možemo svi voleti jogu. Madeleine sprovodi eksperimente dizajnirane tako da testiraju koncepte poput “digitalne detoksikacije“, ali njen podkast je i platforma za razgovore koje vodi sa piscima, umetnicima i dizajnerima.

  Help Me Be Be

  Nakon što preslušate nekoliko self-help podkasta, možda ćete ostati razočarani jer budimo realni, nećemo se svi osećati bolje nakon tuširanja ledenom vodom. “Help me be me” ne daje nerealna obećanja i upravo zato je od nas dobio poene. Sa preko 150 epizoda o temama kao što su stid i prevazilaženje usamljenosti, sugeriše da osećaj preplavljenosti savetima koji se odnose na to kako sebi da pomognemo može zapravo da vas otuđi i rizikuje da vas odvede još dalje od životnih promena koje želite da napravite. Voditeljka emisije, autorka Sarah May Bates, neće laskati vašem egu. U nedavnoj epizodi o pisanju dnevnika, izgovara jednu teško svarljivu istinu: „Svi mi nekako znamo, duboko u sebi, kada se opiremo nečemu, opiremo se tome jer već znamo odgovor – i to nam se ne sviđa.“  Ona uparuje svoja mišljenja sa isprobanim i testiranim metodama za suočavanje sa osećanjima tuge, stresa i melanholije dok pristupamo svojoj istini i negujemo samoopraštanje.

  Saznaj više:
  Povezani članci: