Turizam posle pandemije: Hotelijeri otkrivaju šta se dešava u industriji i kako će izgledati putovanja u budućnosti

  23.06.2020.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/turizam_pandemija_cover.jpg

  Kad ćemo moći da ponovo putujemo kao pre i šta se zapravo promenilo u turističkoj industriji objašnjavaju nam hotelijeri koji se nalaze na čelu najluksuznijih hotela i odmarališta širom sveta.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/159292252905922-1.png

  Lucy Weil

  Vlasnica hotela Lily of the Valley, La Kroa-Valmer, Francuska

  Kod nas u hotelu Lily of the Valley higijena je oduvek bila na visokom nivou, ali sada kako bi sprečili širenje virusa te mere su dodarno pooštrene. Ono što nama ide u korist jeste izolovan položaj hotela i njegova velika površina. Lily of the Valley je smešten u prirodi, sobe su udaljene jedna od druge i nalaze se u bungalovima. Pripremili smo jednokratne maske, antiseptik i dezinfikacione maramice za sve svoje goste. Dodatno, radimo na posebnom programu u saradnji doktorkom Jacques-Fricke koji će biti namenjen svima koji žele da osnaže svoj imunitet. Francuski zakon štiti prava radnika, a naš hotel je bio zatvoren tokom karatina, ipak zahvaljujući pomoći od države uspeli smo da zadržimo sve zaposlene i isplatimo im pune plate i tokom tih meseci. Oko 90% zaposlenih je karantin provelo kod svoje kuće i nisu radili, dok je ostatak imao redovne online sastanke. Tokom karantina bilo nam je bitno da svi održimo balans između emocija i zdravog razuma. I naravno, da ostanemo strpiljivi.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592922632734088.jpg

  Uspeli smo da ostanemo optimistični uz pragmatičan pristup situaciji. Najteže je bilo čekanje zvaničnih odluka vlade, budući da naš biznis direktno zavisi od toga. Tokom ovog perioda razmišljali smo o različitim scenarijama i koje mere možemo da preduzmemo kako bismo bili potpuno spremni za ponovno otvaranje. Lily of the Valley je wellness hotel i naši klijenti dolaze kako bi se posvetili sebi na pravi način: da se detoksikuju, izgube kilograme, vežbaju. Ubeđena sam da će svi oni ponovo želeti da razmišljaju o sebi i sopstevenom zdravlju tako da se naš koncept neće menjati, jedino ćemo se više fokusirati na aktivnosti na otvorenom. Posle toliko meseci koje smo proveli u kućama, svima će nam prijati svež vazduh.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592922632699469.jpg

  Hotel je sa jedne strane okružen šumom, a sa druge morem, a gostima su na rasporedu električni bicikli, časovi joge na plaži i brodići za veslanje. Što se kratkoročnih planova tiče, očekujemo lokalnu klijentelu i verujemo da će ovog leta većina naših gostiju biti iz Evrope. Verujemo kako se globalna situacija bude popravljala da će se promeniti stav prema putovanjima. Zato, kako bismo ostali u kontaktu sa našim gostima šaljemo im razglednice sa porukama od našeg direktora. Važno nam je da im poručimo da će sve biti u redu i da se radujemo da ih ponovo vidimo.


  Sir Rocco Forte

  Vlasnik i direktor grupe The Rocco Forte Hotels

  Turizam je industrija koja je najviše pogođena koronom. Većina hotela je bila zatvorena, dosta kompanija je bilo prinuđeno da otpušta ljude. U Evropi 10% stanovištva na neki način radi u turizmu, dok je još mnogo njih indirektno uključeno. Što se naših hotela tiče, Hotel de Russie u Rimu i Masseria Torre Maizza u Pulji su otvoreni pre 3 dana, Verdura Resort na Siciliji se otvara 26. juna, hoteli u Nemačkoj biće otvoreni do jula, a oni u Britaniji i Belgiji će biti otvoreni do prvog septembra.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592922676736549.jpg

  Tokom pandemije smo srezali nepotrebne troškove i prihvatili smo pomoć vlada Italije, Britanije, Belgije i Nemačke. Zbog toga je većina naših zaposlenih bila na odmoru, dok su članovi uprave nastavili sa radom sve vreme sa platom smanjenom za 20%. Nadamo se da će se zabrana kretanja ukinuti u celoj Evropi i da će se vratiti gosti iz svih zemalja. Naš problem leži u činjenici da čak 40% naših gostiju dolazi iz Amerike i njihov povratak ne očekujemo sve do jeseni. U toku predstojećih meseci suočićemo se sa preprekama, ali sam siguran da će sledećeg leta sve biti po starom. Naravno, zbog ovoga nekoliko godina nećemo dostignuti nivo putovanja od 2019. godine, ali vredno radimo na prevazilaženju krize.


  Ernestine Bertarini

  Direktorka marketinga i prodaje hotela Raffles Seychelles, Sejšeli

  Nama su naši zaposleni najvažniji i zato smo im ponudili priliku da rade pola radnog vremena za 50% od plate, dok smo privremeno morali da prekinemo saradnju sa spoljinim saradnicima. Jedan od naših zadataka tokom pandemijie bio je da radnike održimo motivisanim iako su radili manje i ponekad imali i nove uloge unutar kompanije. Iako nije bilo rezervacija svi su bili plaćeni, a takođe smo im obezbedili smeštaj i obroke u našem restoranu kako bismo osnažili njihov duh u nesigurnim vremenima.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592922715699426.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592922716368134.jpg

  Gosti više ne žele da bukiraju putovanje bez fleksibilnih uslova i žele mogućnost povrata novca u svakom slučaju, što mnogi tur operateri ne mogu da im obećaju. Turisti će se sve više okretati ekskluzivnijim destinacijama gde nema gužve i biće svesniji dobre usluge više nego pre. Turizam će biti u problemima u naredne dve godine, tokom kojih je ključno da pažnju usmerimo na promociju, marketing i komunikacije. Putnici koji su spremni da potroše više novca na odmor će sve više gledati šta dobijaju za svoj novac i upoređivaće hotele na osnovu lokacije, usluge i celokupne atmosfere. Po mom mišljenju, povratak osnovama i sposobnost da cenimo prirodu u svoj njenoj lepoti i jednostavnosti što smo praktikovali za vreme karantina postaće novi lajtmotiv putnika.


  Alejandro Bataller

  Potpredsenik SHA Wellnes Clinic, Španija

  Mi smo pripremili brojne preventivne mere kako bismo zaštitili i zaposlene i goste. Hotel je juče otvoren, a svi zaposleni su testirani na koronu pre otvaranja. Od gostiju se zahteva da se testiraju 24 do 48 sati pre dolaska, a kada stignu biće podvrgnuti testu antitela. Sve rezervacije će uključivati konsultaciju o imunoterapiji kako bi se ojačao imuni sistem. SHA Tim je kreirao poseban paket koji će biti dodat u program rebalansa. Inovativne procedure služe da bi imuni sistem bio na svom vrhuncu, a one uključuju: terapiju matičnim ćelija, infracrveno zračenje, optimalni elektromagnetni balans, ozonsku terapiju… 

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592922759527624.jpg
  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592922759742632.jpg

  Kako bismo ostali u kontaktu sa svojim gostima osmislili smo posebnu online ponudu za sve one koji su već bili kod nas, ili su zbog pandemije morali da otkažu svoju posetu. Tu su online konsultacije na razičite teme: o ishrani, zdravom starenju, stresu, emocijama… Kao i video časovi joge, meditacije, pranajama disanja… Usluge su na bazi one on one video poziva gde je terapeut u potpunosti posvećen pojedinačnom slučaju i može pomoći korisniku.

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2020/06/1592922764165928.jpg

  Iako je hotel otvoren i dalje je ovaj program na raspolaganju zainteresovanima. Takođe, koristimo kompanijski Instagram kako bismo podelili svoje iskustvo i znanje kako poboljšati fizičko i mentalno zdravlje. Već nekoliko godina postoji i SHA mobilna aplikacija koja je oduvek bila bitan način za komunikaciju sa gostima, a tokom i posle pandemije je postala još značajnija.

  Saznaj više:
  Povezani članci: