Vodič kroz Pariz za ljubitelje dizajna

08.06.2019.
RECOMMENDED

https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/06/pariz_dizajn.jpg

Koliko vodiča kroz Pariz je previše vodiča? Ako mene pitate, odgovor je – nikada dosta! Iako na polici imam uredno naslagano najmanje sedam knjiga sa ovom tematikom (jedna od njih je na japanskom jeziku, moja opsesija zaista ne poznaje granice) i iako na posebnoj listi na Google mapi čuvam 83 mesta za posetiti u Parizu, svaki put sa jednakom radošću dočekam još jedno izdanje.

Ni „Paris by design: an inspired guide to the city’s creative side“ nije bila izuzetak! Prvo su me privukle korice naravno (plavo-bela-crvena kombinacija u stilu francuske zastave, sa neočekivanim uplivom roze boje uz odličnu tipografiju), a zatim me je tema dotukla, okej Pariz jasno, ali ovog puta kroz prizmu kreativaca koji tamo žive i stvaraju (a zar to nije tajni san svakoga od nas?).

 

Marin Montagut

Eva Jorgensen je art direktorka koja je na nekoliko godina preselila porodicu u francusku prestonicu kako bi ona mogla da se posveti istraživanju, otkrivanju i intervjuisanju umetnika, pisaca i dizajnera. Prvobitno je plan bio da to bude neka vrsta magazina, ali krajnji rezultat je bio impresivan, u knjizi je obuhvaćeno 450 adresa u Parizu koje bi trebalo posetiti. Fotografkinja Chaunté Vaughn je pratila Evu u ovom projektu, pa sve preporuke prate originalne fotografije. Listajući knjigu zapravo možemo da zaronimo u samu srž pariske art scene, cunjamo po ateljeima i skupljamo inspiraciju. Ne znam za vas, ali mene takve epizode ushićuju!

Marie Doazan

Između ostalog svoje parče Pariza otkrili su suosnivač brenda Papier Tigre Maxime Brenon, bloger i poslastičar Frank Barron poznatiji kao Cakeboy Paris, osnivačica brenda za kuću Série Limitée Louise Louise Jourdan-Gassin, ilustrator Marin Montagut.

Odmah vam je jasno da se radi o savršenoj kombinaciji šarmatnih ćoškova koje ne možete pronaći u komercijalnim vodičima i muzeja i galerija u kojima vas potencijalno čeka i vaš „a-ha!“ životni momenat.

 

Budući da je prvobitno vodič koncipiran kao časopis zabavićete se čak i ako u planu nemate skori put u Pariz, poglavlja su zapravo intervjui sa umetnicima, koje povremeno „seku“ preporuke šta raditi u toku dana podeljeno po satima. Možete ih pratiti po redosledu, a možete ih i free style kombinovati.

Tu je i art vodič gde je petoro ilustratora dalo svoju ideju mesta koje vredi posetiti kroz crtež. U knjizi ćete naći i playliste (uz link ka Spotify aplikaciji), spisak filmova koje morate pogledati, listu magazina koje bi bilo dobro da ponesete kao suvenir, ali i smernice koga pratiti na Instagramu u oblastima dizajna, umetnosti, pa su tu i Insta nalozi muzeja koji su pravi mali online dragulji.

Ako već imate kratu za Pariz na mailu, poručite obavezno i ovu knjigu i pošaljite nam razglednicu!

Saznaj više:
Povezani članci: