Začinite vezu tajnim sastojkom o kom niko ne priča

  30.08.2023.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/Cover_Wide-1.gif

  Čuti i slušati nije isto. Kao ni voleti i želeti. A pogotovo misliti i delati.


  Mnogo puta želimo jedno, osetimo drugo, a preduzmemo nešto sasvim treće. Dovodimo sebe u krajnje čudnu situaciju, u kojoj ne razumemo zašto se partner ne postavlja prema nama onako kako zaslužujemo. Pre svega se ni mi sami nismo uskladili sa idejom o tome šta zapravo želimo od odnosa.


  I tako se nalazimo u jednom širokom začaranom krugu između pitanja o perspektivi odnosa i potencijalnih grešaka u budućnosti, uporni da dobijemo neki odgovor od druge strane koji će nas osloboditi. Odnosi su naš najveći i najkomplikovaniji teren za spoznaju kako sebe tako i čovečanstva. Možda je jaka reč, ali dok nismo bezuslovno voleli nekoga nismo ni prihvatili sopstveno postojanje u ovom svetu.


  Kroz svaku vezu menjamo delove sebe u ono što procenjujemo da bi druga osoba volela da doživi, ne bi li nam zauzvrat dala nešto svoje što bi nama dalo potvrdu da smo voljeni. Možda zato i imamo toliko novih termina za definisanje odnosa koji su prividna bajka sa blagim grčem ispod srčanog mišića.


  U čemu je caka srećnog i dugovečnog para?

  Sigurno na internetu imate pregršt saveta, iskrenih ’nemojte ovo’, dobronamernih koraka, trikova, baziranih na ličnim primerima dugih i ispunjenih zajedničkih godina.


  Sve što je trebalo da uradimo jeste da sve to primenimo, ne košta nas ništa, obećava nam i previše, pa zašto nam onda uporno, kolektivno, nekako ne ide najuspešnije?


  Zašto na svakih mesec dana raja moramo da prolazimo kroz period tišine, ili preispitivanja, ili razmišljanja o tome da li je do nas, da li je do njih ili je ipak retro Venera umešala svoje kosmičke prste.


  Zato što gledajući u drugu osobu pokušavamo da pronađemo sebe. Svoja očekivanja, svoje ciljeve, svoju sliku o tome kako odnos treba da izgleda, koliko puta nedeljno smo u krevetu, a koliko u gradu sa prijateljima, kako bismo voleli da nas partner gleda, zove, sluša… razumeli ste.


  Tražeći sebe i svoje zadovoljstvo u drugima ispustili smo iz vida upravo ono u šta gledamo – slobodnu ličnost prekoputa nas. Slobodnu da nam nikada ne da ono što nam je potrebno ili i više od onoga što smo ikada mogli da zamislimo.

   

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2023/08/fc89b3247e9ef368ed692ba008f64a33.jpg

  Photo: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: