Pretraga

10 stvari koje volim: Nikola Milović

10 stvari koje volim: Nikola Milović

Tekst: BURO.

Nikola Milović je po vokaciji hotelijer, ali ga znamo i kao marketing stručnjaka, istraživača, putnika, estetu i jednog velikog optimistu. On nas na svom Instagramu redovno sprovodi kroz svakodnevicu koja obično počinje sa najlepše uslikanim kapućinom, nastavlja se laganom šetnjom kroz beogradske ulice koje na njegovim fotografijama kao da vidimo prvi put i završava večerom u nekom od najfinijih restorana koje grad nudi, dok vikendima sa Nikolom obilazimo Zlatar ili Taru i prepisujemo njegove savete za uživanje svim čulima. Nije teško zaključiti da je on zaljubljenik u prestonicu i lepote Srbije, ali prepustili smo njemu reč da nam otkrije koje to sitnice grade njegov bujni unutrašnji svet.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 1)

01

GENEX

Simbol trajanja, uspona, padova, pa ponovnog uspona, nastao u godini mog rođenja i kao komšija prati moja dosadašnja iskustva. Od mesta susreta, do potpunog zaborava, prepoznavanja MOMA muzeja u Njujorku kao čuvara baštine. Uvek je tu da nas isprati i dočeka sa svih putovanja. Onaj momenat kada ga ugledam: evo ga Beograd i taj neprocenjiv osećaj, došao sam kući. Novi Beograd, kontrasti, park i beton, to je ono što gradi sve nas koji živimo u okvirima blokova.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 2)

02

HOTELSKI DORUČAK

Budući da sam već 15 godina pre svega hotelijer, hotelski doručak je sve. Buđenje, ritual, raskoš i jednostavnost, lepota elegantnog servisa, onaj dobar osećaj. Simbol svega što jedan dobar hotel ima da prezentuje. Volim da istražujem doručak u hotelu na svim svojim putovanjima ili isti da tražim u okviru prestonice.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 3)

03

CVEĆE

Ferdinand crtani film, bik koji miriše cveće i nalazi svoj zen dok se drugi busaju, dokazuju, pušta ih i čeka svojih pet minuta. Cveće kao proleće, kada priroda pupi, simbol nove sezone, svega novog i nadozilazećeg. Osnovni element svake dobre postavke stola, kutka u kući, piknika u prirodi, pijace, života.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 4)

04

SUBOTA JUTRO

Vikend, sve može, za sve imamo vremena, šetnja, kafa, kroasan, reka, Zemun, vreme za sebe. Neophodan reset, punjenje baterija, grad. Ostavljamo grad za sobom, posmatramo ga sa keja.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 5)

05

BIOGRAFIJE

Mnogo volim da upijam iskustva nekih meni bitnih persona iz istorije ili svakodnevnice. Kroz film, knjigu, podcast, omaž bilo koje vrste, intervju. Jednu rečenicu, misao, moto ako zamaptimo i unesemo u svoje bolje sutra, na dobrom smo putu. Povratak u budućnost.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 6)

06

PRIRODA

U meni se stalno bore ova dva pola, priroda i grad. Jedno upotpunjuje drugo, ne mogu bez ubrzanog tempa na koji smo se navikli, ali poseta parku, Kosmaju, vikendici, Tari ili Rtnju, Fruškoj Gori, svakom prvom prilikom, obližnjoj vinariji dislociranoj od civilizacije, e to je jedini balans koji održava ovaj moj svakodnevni jing jang.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 7)

07

MUZIKA

Soundtrack naših života, nešto bez čega ne mogu i što prati svaki deo mog odrastanja, poslovnih obaveza, perioda dokolice. Vraćanje starim notama, glasovima soul i funk nasleđa, rnb-a 90-ih, brit popa, house scene, pa u krug. Ako bih birao jednu pesmu, bila bi to "Unfinished Sympathy", Massive Attack, koja nas je uvela u tinejdž period i ostavila trag bez da dosadi do današnjeg dana, jedna nezavršena simpatija.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 8)

08

DVOREDNO ODELO

Lajtmotiv liste je simbol trajanja a jedan modni detalj koji nekako godinama, sezona, decenijama ne izlazi iz mode a nikad nije ni toliko u modi je dobar jednostavan sako sa dugmićima u dva reda. Ide uz sve, priča priču dobrog stila 70-ih, oživljava u 90-im i ostaje i dan danas kao old money imperativ da nas podseti na dobru utabanu stazu stila. Da, moda mi je dosta bitan element, ali biram komade za koje mislim da će trajati. Vraćanje dobrih vrednosti sa novim kvalitetom.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 9)

09

KROVOVI, ULICE, KUĆE, ZGRADE

Vremenom sam shvatio da moj svaki put na more se završi u obližnjem gradiću, skrivenom od pogleda ili naprotiv glavnom gradu ostrva. Svi imaju jednu nit, bilo da li je to Zemun, Toskana, Lisabon, Provansa, Grožnjan, Kerkira, ...svi imaju krovove, balkone, ulice, patinu, neki skriveni dragulj, pogled, priču po koju sam došao. I mogu se po ceo dan izgubiti u okviru zidina, to je taj osećaj koji pamtim. Jedan pravi filmski Good year momenat.

10 stvari koje volim: Nikola Milović (фото 10)

10

FOTOGRAFIJA

Beležiti trenutak, sačuvati ga od zaborava, porodični trenutak u porodičnom albumu, ljudi koji čine sadašnji momenat, prolaznici, duh vremena, dobar eneterijer, arhitektura, inspirativna hrana, artisan umetnički kutak, zanati, trenutak koji bi da zaustavimo i ostavimo pečat svega onoga što smo bili, što smo danas i čemu težimo sutra. Stvaranje razglednice, kolaža utisaka, doživljaja i emocija.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor