Pretraga

Da li su sveće nova keramika?

Da li su sveće nova keramika?

Tekst: BURO.

Počelo je stidljivo, mirisne sveće su nekako izgubile primat i na tržištu su prošle godine počele da dominiraju one bez mirisa. A to je bilo jedino obično u vezi s njima, postale su spiralne, uvijene, u obliku ženskog tela... A zatim su stvari otišle i dalje, sveće sada praktično liče na male komade koje smo pozajmili iz muzeja. Kretivci širom sveta uvideli su da je vosak materijal lak za manipulaciju i odlučili su da istraže gde bi bile granice te igre, pokazalo se – ne postoje! Skulpturalni oblici uz činjenicu da samo par sati gorenja sve može nestati učinili su da sada na tržištu možemo da nađemo bezbroj varijacija u pogledu oblika i ekstra. Eskperimentisanje na ovom polju, dovelo je do toga da sveće sada gotovo deluju „poetski“ i vrlo je lako da svako pronađe nešto što odgovara sopstvenom senzibilitetu. Ovo su naši favoriti.

Da li su sveće nova keramika? (фото 1)

Hannah Jewett je dizajnerka nakita iz Njujorka sa veoma uspešnom karijerom, do sada je sarađivala sa brendovima kao što su Opening Ceremony, Assembly NY i KITH. Poželela je da se poigra i sa voskom i kao rezultat tu su organske skulpturice koje osim što izgledaju prelepo imaju i plemenitu svrhu. Naime 100% profita od sveća biće preusmeren na humanitarne organizacije G.L.I.T.S. Inc i The Conscius Kid.

Da li su sveće nova keramika? (фото 2)

Pre nešto manje od 3 godine samohrna majka Abbey E. Howard pokrenula je mali brend nakita MAMA, ona stvara u Filadelfiji, ali njene kreacije putuju širom sveta. Pozabavila se dizajnom sveća i stvorila je malu kolekciju raznobojnih sveća koje izgledaju kao gomila šlaga ili krema. Zabavno i nedoljivo!

Da li su sveće nova keramika? (фото 3)

Ukoliko ste minimalista u srcu, ove sveće bez boje koje kombinuju geometrijske oblike su sjajan izbor. Radi se o svećama izrađenim od 100% organskog pčelinjeg voska, sve se radi ručno u radionici u Los Anđelesu, a za dizajn je odgovoran studio Common Body.

Da li su sveće nova keramika? (фото 4)

Da li nas oči varaju, ili ovo nisu sveće već morski sunđeri? Iako deluje zbunjujuće to jesu sveće Altra Object koje su nastale kroz istraživanje materijala i sirovina Samanthe Margherite. Ona je napravila limitiranu kolekciju, a kompletan profit od tog dropa usmerila je banci hrane u Los Anđelesu.

Da li su sveće nova keramika? (фото 5)

Monumentalne sveće u obliku totema su kreacija Grain studija koji čine James i Chelsea Minola. Dizajneri su se upoznali u Gvatemali i odlučili su da njihov studio radi po načelima društvenih i ekoloških principa. Što znači da u proizvodnji koriste obnovljive resurse, sve izrađuju u malim serijama, a često se služe i tradicionalnim tehnikama izrade.

Da li su sveće nova keramika? (фото 6)

Ann Vincent je vizuelna umetnica koja živi i stvara u Gentu, u Belgiji. Projekat sa svećama započela je zbog sopstvene fascinacije voskom, želela je da istraži kakve sve oblike može dobiti kada plamen počne da topi vosak. Ona sveće izrađuje ručno, mogu služiti i kao dekorativni predmet, ali prava magija počinje kada se upali fitilj i forma polako počne da se menja.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor