Pretraga

Na Instagramu smo počeli da pratimo mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba

Na Instagramu smo počeli da pratimo mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba

Njihov način života je neočekivano inspirativan

Tekst: BURO.

Prvo je naišao cottagecore talas, a sada se stvari penju na novi nivo. Verovatno ste i sami primetili dok ste skrolovali kroz Instagram: predivne fotografije u sepia tonovima, majke u blistavo belim dugim haljina od lana u naručju drže razdragane bebe, a tu je negde i gomila čistog veša u korpi od pruća. Možda se scena desila juče, a možda se radi o slici iz 1921, ili 1821. godine?! Ako pokušate da otkrijete još detalja videćete i sunčeve zrake koje se probijaju kroz zavese od gaze, tu je i običan starinski drveni sto, kuhinjska krpa... Možda i marama sa vezom na glavi majke, a možda i bokal na prozoru u kome se suši poljsko cveće. Utopističke optimistične fotografije okupirale su Instagram i moramo da priznamo da sa zanimanjem pratimo ovaj neobični trend koji čini da sve izgleda kao na platnu starih majstora. A zapravo se radi o još jednoj nadahnutoj milenijals epizodi u kojoj oživljavaju viktorijansko doba.

Na Instagramu smo počeli da pratimo mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 1)

@KELLYHAVENSOHIO

Negde u doba početka pandemije i karantina devojke širom sveta su prihvatile uživanje u zbilja malim stvarima, onim koje donose nepromenjenu radost već vekovima. Nova generacija influenserki čini da realan život ne izgleda tako surovo kroz prezentovanje (ali i življenje) po mnogo drugačijim pravilima nego u urbanim sredinama uz neodoljivu patinu nostalgije preko svega što prikazuju.

Na Instagramu smo počeli da pratimo mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 2)

@JAMIEBACK.CO

Kako ove moderne mame kažu one se bore za uživanje u svim aspektima majčinstva i protiv diskonektovanja majke i bebe. Doduše, ako govorimo realno i pre dva veka su majke bile jednako „diskonektovane“ od svoje dece i samo su retke mogle da preduzmu nešto po tom pitanju i posvete se uživanju u jednostavnim sitnicama koje odlikuju magiju odrastanja.

Na Instagramu smo počeli da pratimo mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 3)

@DEERCIRCUS

Iako se ironično radi o Instagramu, aplikciji koju nam je donela digitalna revolucija, majke koje šeruju svoje oldschool fotografije skoro bez izuzetka govore da su se posvetile takvom životu jer se savremeni život previše ubrzao za njihov ukus. Budući da ne mogu da zaustave progres tehnologije, one biraju drugačiji način života.

Na Instagramu smo počeli da pratimo mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 4)

@DEERCIRCUS

Jedna od žena koja je krenula u tom pravcu na Instagramu jeste naša omiljena Jamie Back koju dobro znamo iz modnih krugova, dok je radila kao fotografkinja u Njujorku. Sada sa mužem u unutrašnjosti Francuske podiže ćerku sve dokumentujući bajkovitim fotografijama. Kako kaže njen cilj je da zabeleži nevinost, ljubav, slatkoću koje su prisutne u svakom detinjstvu. Za nju je digitalna fotografija samo jedan način da to prezentuje, baš kao što su nekada slikari to činili uz pomoć četkice, boja i platna.

Na Instagramu smo počeli da pratimo mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 5)

@DEERCIRCUS

Ideja usporavanja kako bi se uživalo u nečemu što tako brzo prođe kao što su prve godine života dece je vrlo logična, čak i kad zanemarite smrtonosni virus sa kojim svakodnevno žvimo. Naravno, radi se o komoditetu koji i dalje malobrojni sebi mogu da priušte. Mišljenja o ovom fenomenu su podeljena, ali malo zdrave fantazije možda ne može da škodi u ovako osetljivim vremenima?

Na Instagramu smo počeli da pratimo mame koje kao da su ispale iz viktorijanskog doba (фото 6)

@KELLYHAVENSOHIO

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor