Povezano
Metabolizam je motor vašeg tela, koji hranu pretvara u energiju koja vam je potrebna za kretanje, razmišljanje i napredovanje. Međutim, kada uspori, može dovesti do frustrirajućeg povećanja telesne mase, konstantnog umora, pa čak i sporije probave.
Dok se mnogi ljudi fokusiraju na to šta može ubrzati metabolizam, isto je važno znati šta ga može sabotirati. Iznanađujuće, čak i neka hrana koja deluje zdravo može poremetiti ravnotežu.
Dobra vest? Nekoliko pametnih zamena može vratiti vaš metabolizam na pravi put. Evo 7 namirnica koje mogu usporiti vaš metabolizam, ali i šta da jedete umesto njih.
NAMIRNICE KOJE USPORAVAJU METABOLIZAM: PRERAĐENA SLATKA HRANA
Primeri ovoga su žitarice, granola pločice i druge namirnice pune dodatnog šećera. Pogledajte oznaku i proverite količinu dodatnog šećera po porciji, i shvatićete koliko zapravo unosite. Ove zaslađene namirnice povećavaju nivo šećera u krvi. To utiče na metabolizam i često dovodi do osećaja tromosti.
Dugotrajna i konstantna konzumacija može izazvati rezistenciju na insulin, što otežava efikasno sagorevanje masti, prema istraživanjima.
VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI
Oni su dobra alternativa šećeru samo ako se koriste u pravoj količini. Ovi veštački zaslađivači, poput aspartama i sukraloze, utiču na bakterije u crevima, konkretno menjajući ravnotežu između dobrih i loših. To utiče na apsorpciju nutrijenata i metabolizam, kažu istraživanja.
RAFINISANI UGLJENI HIDRATI
Primeri ovoga su beli hleb, testenine i peciva. Oni nemaju vlakna i brzo se pretvaraju u šećer u telu, što brzo povećava nivo insulina, posebno kada se ne kombinuju sa nemasnim proteinima i namirnicama bogatim vlaknima.
Generalno, oni neće direktno uzrokovati usporavanje metabolizma. Ključno je kako se kombinuju sa drugim namirnicama, kao i veličine porcija.

ULJA OD SEMENA
Ovo je tema o kojoj se često diskutuje, jer se veruje da ulja poput kanola, sojinog i kukuruznog sadrže visok nivo omega-6 masnih kiselina koje mogu izazvati upalu, što usporava metabolizam. Ipak, ishrana bogata omega-6 i siromašna omega-3 može uticati na metaboličke poremećaje, ali, slično kao i kod rafinisanih ugljenih hidrata, sve zavisi od veličine porcije i načina na koji se kombinuju sa drugim namirnicama.
Ishrana sa dovoljnom količinom omega-3 masnih kiselina iz ribe, lana i oraha može ublažiti brige o prekomernom unosu omega-6. Takođe, kada se ulja od semenki konzumiraju u ograničenim količinama.
ALKOHOL
Čaša vina s vremena na vreme možda nije problem. Međutim, prekomerna konzumacija alkohola ometa procese sagorevanja masti. Jetra će prioritet dati razgradnji alkohola, umesto sagorevanju masti. To može usporiti metabolizam i doprineti povećanju telesne mase, kažu istraživanja.
BILJNA MLEKA
Mnoge biljne alternative mleku, poput bademovog i ovsenog mleka, obično sadrže dodatne šećere, zgušnjivače i emulgatore koji mogu poremetiti zdravlje creva i metabolizam. Uvek proverite etikete i birajte neslađene verzije.

PRŽENA FAST FOOD HRANA
Pržena hrana sadrži nezdrave masti, rafinisane ugljene hidrate i aditive koji usporavaju metabolizam. Pored toga što doprinosi unosu viška kalorija, pržena hrana podstiče rezistenciju na insulin i skladištenje masti, kažu istraživanja.
Fotografije: pexels.com