Zašto pravimo PAUZU od „pravljenja pauze“?

  20.01.2024.
  RECOMMENDED

  Odmah nakon pandemije pojavio se pojam FOMOFear of missing out u kom smo, reklo bi se, manje-više svi iskusili. Od putovanja, druženja sa prijateljima i porodicom, do druženja na javnim mestima. Jednom rečju, nije nam se ništa propuštalo. FOMO se isto tako odrazio i na društvene mreže. Nakon ove pojave, usledio je i sledeći fenomen. FOLOfear of losing out. Nakon toga mnogi su počeli da shvataju važnost pauze od društvenih mreža, ali i značaj odmora radi prevencije od burn out-a.

  pauze

  Pauza od „pauze“

  Kako smo počeli da uviđamo važnost brige o sebi i adekvatnog odmora, dogodila se savsim prirodno stvar koja nam je svima zadala još više problema. To je preterana opterećenost tome da bi trebalo da se više posvetimo sebi. Tako je, uzročno posledično, nastao i problem kako da uklopimo obaveze, zadovoljstvo i odmor. Opterećenje i razmišljanje o tome kada i koliko bismo morali da se posvetimo sebi, postalo je veći problem nego odakle ta potreba proizilazi.

  Početkom godine bilo je priče o tome kako bismo trebali da se vratimo sebi i uvedemo nove navike. Oni koji su to pokušali, osvestili da je veoma lako postati opterećen time da su svi novi prohtevi koje imamo, a koji su u svojstvu mentalnog i fizičkog zdravlja, neretko i naš najveći izvor stresa. Mi smo zbog toga odlučili da napravimo pauzu od pravljenja pauze. Da se ne vezujemo za savete, preporuke, predloge i da uvedemo nove navike.

  ad5a5ff6ecadcd42aeaf68f319eaac61

  Novi početak zahteva potpunu slobodu od prethodnih loših navika. Ukoliko se opteretimo time da je vreme da se posvetimo sebi. Umesto time da nešto ne propuštamo, da li smo zaista postigli nešto konkretno?

  Momenat u kom smo navikli da čak i od odmora, relaksacije i brige o svom biću kreiramo opterećenje i pritisak je upravo momenat u kom je najbitnije da se zaustavimo i zapitamo, kako smo došli u tu situaciju? Da li odmaramo zbog odmora, i da li prilikom „odmora“ zaista uspevamo da se posvetimo sebi.

  Naš savet je, da se i sami zapitate, da li vam je i u kojoj meri pauza od društvenog života i društvenih mreža potrebna, te da na osnovu toga osluškujete svoje telo i na osnovu spoljnih faktora, spontano, sebi obezbedite vremena za pauze.

  Tu je i par osnovnih pravila koje smo utvrdili: Pratite svoj lični osećaj, radite ono što vam se radi, budite nežni prema sebi.

  Foto: Pinterest

  Saznaj više:
  Povezani članci: