Rekreativno penjanje na „vatri i betonu“ – Posetili smo „Silosi Utopia“, novo mesto za sportsku avanturu

  11.06.2024.
  RECOMMENDED

  28 metara, koliko su visoke dve baterije silosa adaptarine za sportsko penjanje, čini se da se impozantnost ove akcije oseti odmah, odozdo, sa kopna, u plućima, kao da sam ispod nogu velike Godzile koja je pregazila automobile ispod podvožnjaka.

  penjanje

  Foto: Darija Dželetović

  SVRSISHODNO

  Ovde se može naučiti nekoliko korisnih stvari za život. Recimo: vezivanje „osmice“ (čvora) na užetu, baratnje užetom, korišćenje sprava i opreme za osiguravanje prilikom visinskih radova… Ukoliko mislite da se nećete naći u situaciji u kojoj vam spomenute veštine mogu biti od pomoći, i to je okej, u pozadini ove priče postoji i popriličan broj psiholoških, fizičkih i spiritualnih stavki: upoznavanje sa kretanejm uvis, raspoređivanje vlastite veštine kroz pokret, sučavanje sa visinom i strahom od nje…

  Ni to vas ne zanima? Jasno, onda je u redu da pored Dunava, u Domu kulture Silosi Beograd – popijete limunadu i gledate u ljude i decu koji su došli po svoju dnevnu dozu pobede i zabave nad cikličnom svakodnevicom. Dobrodošli u „Silosi Utopia“ – novi penjački centar u prestonici, namenjen čitavoj zajednici.

  NA DOHVAT PRSTA

  Prvo ću vam se obratiti kao neko ko se bavi sportskim penjanjem. Peo sam se u salama, na veštačkim stenama, na prirodnim stenama, iznad vode… Penjanje uz silose nisam probao, jer bih za tako nešto, pre pojave Utopa Silosi penjačkog centra, morao da odem do Kanade. Sada kada mi je nadohvat prsta, na Dunavskom keju, uporediću ga sa pređašnjim iskustvima.

  penjanje 2

  Foto: Darija Dželetović

  28 metara, koliko su visoke dve baterije silosa adaptarine za sportsko penjanje, čini se da se impozantnost ove akcije oseti odmah, odozdo, sa kopna, u plućima, kao da sam ispod nogu velike Godzile koja je pregazila automobile ispod podvožnjaka.

  Na silosima postoji 6 penjačkih smerova (staza, ruta), plus jedan dečiji, niži i manje zahtevan od ostalih. Za ulazak u smer potreban je pojas, čovek koji nas osigurava, penjačice (obuća), magnezijum (vrećica), dobra volja, rasterećen um, znatiželja, poverenje u moć pokreta, vera u istraživanje i učenje, težnja ka zabavnom i drugačijem, otvorenost, ljubav na kraju krajeva… Ljubav za sebe, jer posle penjanja, čovek može biti bolji nego što je bio pre njega. Lošiji nikako.

  SLOBODA

  Kada sam se našao negde na polovini silosa, osetio sam razliku u donosu na sve dotad isprobano, viđeno i doživljeno. Kako je silos obao, stekao sam jedan iracionalan ali zanimljiv osećaj – levo i desno od mene nije bilo ničega osim vazduha, vetra i sunca. Sloboda u nekoj neočekivanoj formi. Rasterećenost. Momenat u kom „eksel tabele“ i mejlovi postaju manje važna stvar. Čep stresa otčepio se poput kamena koji izleće iz praćke. Stres je, verujem, otišao negde Dunavom, ka Pančevu. Sad bar znam što mi je činiti kada se pojavi naredni put.

  IMGD9021

  Foto: Darija Dželetović

  „Za ovo moraš da budeš baš jak“, komentarišu. Ne moraš! Penjanje podrazumeva zauzimanje položaja koji omogućavaju kretnju uvis. Nije sve u šakama, podlakticama, ramenima, snazi. Tehnika je ključ, a ona se stiče vremenom, tačnije treningom i usavršavanjem. Podstiče se dobra koordinacija.

  Sve što neguje smisao, neguje i vreme. Sa strpljenjem i dudov list postaje svila. S tim u vezi, mnogo važnije od snage, u ovoj igri, jeste strpljenje. Stečeno na penjanju, ono se, potom, kao lakmus papir, preslikava na naše svakodnevne rutine. I to je jako važan podsloj sportskog penjanja – sticanje fokusa, pribranosti, smirenosti, staloženosti…

  Zašto PENJANJE?

  Između ostalog, slobodno penjanje važi i za najbrže rastući sport na svetskoj sceni upravo zbog svoje popularnosti među rekreativcima, pa ćete danas videti i predškolsku decu, kao i čitave porodice kako koriste neke od penjačkih stena i na taj način aktiviraju celo telo.

  Važno je napomenuti da se na ovoj steni penje uz sigurnosni pojas na užetu uz sve takmičarske standarde bezbednosti, pa je mogućnost povrede gotovo zanemarljiva, bez obzira na nivo predznanja i iskustva.

  Penjački centar Silosi Utopia imaće i programe obuke, kao i mogućnost grupnog treninga za sportske timove na pripremama ili obrazovne institucije, kao i jačanja timova unutar kompanija. Na Silosima su predviđena i takmičenja raznih nivoa, festivali urbane kulture i rekreacije, ali i saradnja sa spasilačkim službama kakve su, recimo, vatrogasne jedinice.

  IMGD8968

  Foto: Darija Dželetović

  Nije sve u šakama, podlakticama, ramenima, snazi. Tehnika je ključ, a ona se stiče vremenom, tačnije treningom i usavršavanjem. Podstiče se dobra koordinacija

  IMGD8780

  * Projekat su zajedno osmislili i realizovali neprofitna organizacija „Gaia pokret“ i sportsko udruženje „Utopia Climbing Community“, uz podršku kompanije A1 Srbija.

  Saznaj više:
  Povezani članci: