Pretraga

Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas

Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas

Tekst: BURO.

Svima nam dođu ti dani kad bismo se momentalno katapultirali iz sopstvenog života na neko čarobno mesto gde vreme mirno stoji i gde nas život ne mrvi pri brzini od 120 kilometara na sat. Prethodnih godinu dana to je skoro nemoguća misija, a briga za zdravlje i budućnosti planete nekako bi sama uskočila svaki put kad bismo pokušali da spakujemo kofere. Zato predlažemo malo strateškog planiranja, neka rezervacija za bolju budućnost, vizija odmora na skoro izmišljenom mestu kao gorovo koje će nas sprovesti kroz buduće mesece i nadamo se poslednje faze pandemije. Predlažemo vam sasvim poseban odmor u kući The Bodler koja nudi direktan pogled na norveški fjord, 604 metara iznad nivoa mora.

Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 1)
Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 2)

Sve je nastalo po ideji Toma Norlanda koji je 2010. godine kupio imanje od 170 hektara, prvobitno je imao viziju da napravi nekoliko malih koliba, ali ubrzo je uvideo da ovako spektakularna lokacija zaslužuje nešto zbilja posebno i drugačije. U pomoć je pozvao arhitektu Johna Birgera Grytdala iz biroa Norgeshus, on je dobio zadatak da projektuje jedinstvene građevine gde će granica između enterijera i prirode koja ga okružuje biti biti zamućena i nejasna, kako bi svi oni koji borave u kućicama imali osećaj „kao da plutaju iznad prirode“.

Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 3)
Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 4)
Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 5)
Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 6)
Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 7)

Rezultat je predivan! Kućice se sastoje od dva kvadratna drvena dela koji stoje na jednom stabilnom stubu kako bi se umanjilo prekrajanje prirode i sve bilo maksimalno uklopljeno u okolinu. Sa prednje strane imaju dva ogromna prozora od poda do plafona koji nude nezaboravan pogled na fjord. Zbog specifične gradnje i pozicije, gosti imaju utisak kao da stoje u staklenom liftu, sa poznatim osećajem pomeranja.

Svaka kućica raspolaže sa 22 kvadratna metra prostora koji se prostiru na dva nivoa i sadrže kuhinju, trpezariju, dve sobe sa po dva kreveta i kupatilo. Za enterijer je bila zadužena kompanija Element Studio čiji dizajneri su se odlučili za paletu tamnih prirodnih boja i materijale koji naglašavaju panoramski pogled. Plafon i zidovi su prekriveni hrastovinom u boji dima, dok je pod izrađen od obrađenog betona, komadi nameštaja presvučeni su braon kožom, a tu su još i čelik i kamen. Većina nameštaja i detalja nosi potpis danske kompanije VIPP, njihove elegatne linije prave sjajan kontrast sa divljnom prirode.

Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 8)
Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 9)
Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 10)
Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 11)
Ako želite da pobegnete od svega, možda imamo pravo mesto za vas (фото 12)

Na gornjem nivou smeštena je glavna spavaća soba gde je čak i boja posteljine izabrana tako da ne remeti pogled koji se pruža iz kreveta. Ovo je mesto gde je vreme nepotrebna kategorija, pa ako vam je potrebno da se izmestite negde gde vam ne preostaje ništa osim da se bavite refleksijama sopstvene duše, možda nije loša ideja, da rezervišete nekoliko dana u Bodler-u.

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor