Pretraga

Budućnost turizma: bukirajte stažiranje kod umetnika širom sveta

Budućnost turizma: bukirajte stažiranje kod umetnika širom sveta

Tekst: BURO.

Ako se i vama izvijaju obrve na velika trepćuća žuta i crvena slova kojima turističke agencije pokušavaju da privuku pažnju kako bi prodali paket aranžmane koji uključuju prevoz, smeštaj i vodiča - na pravom ste mestu. Svim modernim putnicima odavno je jasno da se iza takvih primamljivih ponuda krije mnoštvo sitnih slova i da ništa što zvuči previše dobro nije istinito. Da, tako je lako. Svi smo u potrazi za putovanjima koja će nas pokrenuti na razmišljanje u novom smeru, dati nam drugačiju perspektivu i napuniti nam baterije do 100 posto. Male su šanse da će se to dogoditi dok pratite grupu od 50 stranaca i vrtite se kroz gradove razgledajući ih kroz prozor autobusa.

 

Srećom, sve je više onih koji razmišljaju o prazninama kada je turistička industrija u pitanju i nude sveže ideje koje mogu da zadovolje žeđ savremenih putnika za posebnim iskustvima. Danas vam otkrivamo upravo takvu kompaniju, VAWAA je skraćenica od naziva “Vacation with an Artist” i upravo to nudi svojim klijentima. Na njihovom sajtu možete bukirati stažiranje kod umetnika, dizajnera i raznih kreativaca širom sveta. Primera radi, preko njih možete bukirati radionicu sa grafiti umetnikom u Buenos Ajresu, časove pravljenja ikebane u Kjotu, ili kurs pravljenja bicikla od bambusa (!) u Bangaloru.

 

Budućnost turizma: bukirajte stažiranje kod umetnika širom sveta (фото 1)

 

VAWAA će vas povezati za umetnicima (cene časova se kreću od 150 do 3.000 dolara, a cenu određuju sami umetnici), ali će vam takođe dati i sve smernice za smeštaj i prevoz. Ova genijalna ideja na pamet je pala Njujorčanki Geetiki Agrawal pošto je pokušala da rezerviše odmor koji bi joj pružio transformativno iskustvo i istinsko bekstvo od rutine u koju je upala. Budući da nije pronašla ništa što joj je odgovaralo ona je 2015. godine lansirala sajt i tako se priključila globalnom trendu eksperimentalnih putovanja.

 

Budućnost turizma: bukirajte stažiranje kod umetnika širom sveta (фото 2)
Budućnost turizma: bukirajte stažiranje kod umetnika širom sveta (фото 3)

 

Za razliku od tradicionalnih agencija iskustva koje nam Agrawal nudi su stoprocentno autentična i zapravo je osvežavajuće u današnjem virtuelnom svetu pronaći prave kontakte i prave ljude koji će nam pružiti pravu inspiraciju. Danas, VAWAA na svojoj listi saradnika ima 69 umetnika u 23 zemlje, kursevi traju između tri i deset dana, a podrazumevaju svakodnevni rad u ateljeu u trajanju od oko 4 sata dnevno. Osim samog rada, putnici mogu “uroniti” u kreativnu svakodnevicu umetnika i živeti baš poput lokalaca. Ovako neobično iskustvo zaista može pomoći u ponovnom otkrivanju sebe, skrivenih talenata i generalno u podsticanju kreativnosti u svojoj esenciji.

 

Budućnost turizma: bukirajte stažiranje kod umetnika širom sveta (фото 4)

 

Što se tiče jezičke barijere, ne postoje veliki problemi jer većina umetnika priča engleski, ili još neki jezik, svakako tu su mnogobrojne aplikacije koje mogu pomoći u sporazumevanju, ali u nekim slučajevima lako je učiti i bez reči. U trenutku kada su naši životi prezasićeni i ispunjeni kako problemima, tako i potencijalnim rešenjima, VAWAA nudi iskustva kakva niste ni znali da su vam porebna, ali koja nikada nećete zaboraviti.

 

Budućnost turizma: bukirajte stažiranje kod umetnika širom sveta (фото 5)
Budućnost turizma: bukirajte stažiranje kod umetnika širom sveta (фото 6)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor