Budućnost turizma: bukirajte stažiranje kod umetnika širom sveta

  24.10.2019.
  RECOMMENDED

  https://buro247.rs/wp-content/uploads/2019/10/vacationartist_cover2.jpg

  Ako se i vama izvijaju obrve na velika trepćuća žuta i crvena slova kojima turističke agencije pokušavaju da privuku pažnju kako bi prodali paket aranžmane koji uključuju prevoz, smeštaj i vodiča – na pravom ste mestu. Svim modernim putnicima odavno je jasno da se iza takvih primamljivih ponuda krije mnoštvo sitnih slova i da ništa što zvuči previše dobro nije istinito. Da, tako je lako. Svi smo u potrazi za putovanjima koja će nas pokrenuti na razmišljanje u novom smeru, dati nam drugačiju perspektivu i napuniti nam baterije do 100 posto. Male su šanse da će se to dogoditi dok pratite grupu od 50 stranaca i vrtite se kroz gradove razgledajući ih kroz prozor autobusa.

   

  Srećom, sve je više onih koji razmišljaju o prazninama kada je turistička industrija u pitanju i nude sveže ideje koje mogu da zadovolje žeđ savremenih putnika za posebnim iskustvima. Danas vam otkrivamo upravo takvu kompaniju, VAWAA je skraćenica od naziva “Vacation with an Artist” i upravo to nudi svojim klijentima. Na njihovom sajtu možete bukirati stažiranje kod umetnika, dizajnera i raznih kreativaca širom sveta. Primera radi, preko njih možete bukirati radionicu sa grafiti umetnikom u Buenos Ajresu, časove pravljenja ikebane u Kjotu, ili kurs pravljenja bicikla od bambusa (!) u Bangaloru.

   

   

  VAWAA će vas povezati za umetnicima (cene časova se kreću od 150 do 3.000 dolara, a cenu određuju sami umetnici), ali će vam takođe dati i sve smernice za smeštaj i prevoz. Ova genijalna ideja na pamet je pala Njujorčanki Geetiki Agrawal pošto je pokušala da rezerviše odmor koji bi joj pružio transformativno iskustvo i istinsko bekstvo od rutine u koju je upala. Budući da nije pronašla ništa što joj je odgovaralo ona je 2015. godine lansirala sajt i tako se priključila globalnom trendu eksperimentalnih putovanja.

   

   

  Za razliku od tradicionalnih agencija iskustva koje nam Agrawal nudi su stoprocentno autentična i zapravo je osvežavajuće u današnjem virtuelnom svetu pronaći prave kontakte i prave ljude koji će nam pružiti pravu inspiraciju. Danas, VAWAA na svojoj listi saradnika ima 69 umetnika u 23 zemlje, kursevi traju između tri i deset dana, a podrazumevaju svakodnevni rad u ateljeu u trajanju od oko 4 sata dnevno. Osim samog rada, putnici mogu “uroniti” u kreativnu svakodnevicu umetnika i živeti baš poput lokalaca. Ovako neobično iskustvo zaista može pomoći u ponovnom otkrivanju sebe, skrivenih talenata i generalno u podsticanju kreativnosti u svojoj esenciji.

   

   

  Što se tiče jezičke barijere, ne postoje veliki problemi jer većina umetnika priča engleski, ili još neki jezik, svakako tu su mnogobrojne aplikacije koje mogu pomoći u sporazumevanju, ali u nekim slučajevima lako je učiti i bez reči. U trenutku kada su naši životi prezasićeni i ispunjeni kako problemima, tako i potencijalnim rešenjima, VAWAA nudi iskustva kakva niste ni znali da su vam porebna, ali koja nikada nećete zaboraviti.

   

  Saznaj više:
  Povezani članci: