Pretraga

BURO. specijal: Kapri

BURO. specijal: Kapri

Tekst: Jelena Karakaš

Oh da, i dalje mi cvrčci veselo plešemo u vrelom letnjem ritmu i istražujemo najbolje destinacije, počeli smo od Grčke, prošli Španiju i Hrvatsku i naravno da vrhunac leta poklanjamo Italiji. La dolce vita u punom sjaju! Italijanska obala je pravi klasik, nosilac titule istinskog glamura već decenijama unazad, a njena popularnost i privlačnost ne opadaju. Klimam glavom sa razumevanjem. Tu je predivna priroda, čisto more, fantastični ukusi (i mirisi) i super šoping i odličan provod. Period je godine kad se misli kovitalaju od tragova sunčanja, do pogleda ispod obrva. I neka je tako. Tu sam da umesto vas istražim kako i gde, izvolite BURO. "puškicu za Kapri". Tamo gde more blista, a sve miriše na limun. Che Bello!

 

Gde spavati?

 


 

Jeste, Kapri je spektakl boja i svetla sam za sebe, ali dajte sebi oduška jer sve to može lako biti podignuto na kub! Hoteli na Kapriju su tako, tako šik. Kombinuju pruge, jarke boje, retro elemente, a na sve to dodaju fantastično uređene bašte i kao šlag na tortu tu je pogled na otvoreno more koji svako rešenje u enterijeru dovede do apsurdne lepote.

 

BURO. specijal: Kapri (фото 1)

Villa Mediterranea


Manje od hotela, više od doma, tako nekako se može opisati ovaj smeštaj. Vila je smeštena tik do hotela Tiberio Palace (više o njemu saznajte u pasusu niže) i pruža više privatnosti od hotela, ali istovremeno svi gosti vile mogu da se posluže, na primer, zatvorenim bazenom, ili spa centrom Tiberioa. Svaka od deset soba u vili je drugačije uređena, a jedno im je zajedničko, boje vrište - mešaju se i sudaraju, ali je rezultat u svakoj pun pogodak! Sobu možete bukirati po raspoloženju, a dodatno će vas oduševiti detalji od ukrasa, do knjiga, koji su pomno birani.

Tiberio Palace


Ovo je kultni hotel na Kapriju koji je sredinom dvehiljaditih renoviran, projekat je vodio dizajner Giampiero Panepinto. On i njegov tim uspeli su da uhvate samu esenciju italijanskog glamura pedesetih godina XX veka. Hotel odiše prefinjenim luksuzom i dostojanstvenom elegancijom. To je mesto koje u svih 60 soba i nekoliko restorana nudi sve udobnosti modernog života uz snažan duh tradicije. Inspirisaće vas na bolje držanje, lepše kombinacije, glasniji smeh i obavezan Aperol u ruci. Saluti!

 

Vreme je za plažu!

 


Zaboravite dugačke peščane plaže koje se nežno spuštaju u more, šarm Kaprija leži u skoro nepristupačnim stenama koje prkose sili teže i štrče iznad mora. Ipak, šampioni dobrog života, Italijani, su i od takvih plaža uspeli da kreiraju mesta na kojim se traži suncobran više.

 

La Fontelina

 


Ova plaža i istoimeni restoran su nezaobilazna destinacija ako letujete na Kapriju. Plavo-beli suncobrani i prugasti ligeštuli na stenama su ikonična scenografija, čak i u eri pre Instagrama. A ako se ne sećate tog doba i uspeh merite brojkama (nemojte!) onda ćemo vam reći da nalog ovog restorančića na toj mreži prati skoro 30 hiljada ljudi. Ovaj komad kamena je toliko popularan (a istovremeno potpuno fantastičan) da za ligeštul i pristup tuševima morate izdvojiti 20 evra, još 10 košta suncobran, a beli peškir se iznajmljuje za 6 evra. Ipak, momenat kad sunce upeče posle ručka dok se talasi razbijaju o stene, a vama pred očima zaigraju pruge može lako da se stavi u fioku sa uspomenama na kojoj piše „neprocenjivo“.

BURO. specijal: Kapri (фото 16)
BURO. specijal: Kapri (фото 17)
BURO. specijal: Kapri (фото 18)

Da Luigi


Jednako ekskluzivna tačka ostrva je i Da Luigi, plažni bar koji na tom mestu postoji od davne 1936. godine i do sada su ovde uživale sve filmske zvezde koje možete da zamislite. A realno, uz neverovatne špicaste stene koje izviru iz tirkiznog mora i vi ćete se ovde osećati kao u nekom dobrom filmu. Rekreirajte, na primer, film „It Started in Naples“ koji je sniman na Kapriju, a u kome glume Sophia Loren i Clark Gable.

Kapri za poneti

 

 


 

 

Modne kuće su odavno shvatile kakva magija se dešava kad u istu rečenicu stavite it modele torbi i omiljena letovališta. Louis Vuitton iz sezone u sezonu modifikuje Kapri ediciju dizajna svog čuvenog "Neverfull" cegera, a te vintage torbe online dostižu vrtoglave cene. Naravno, postoje i manji, kao i high street brendovi koji su ponudili torbe inspirisane ovim ostrvom, njihove varijacije uključuju stilizovane ispise imena, ili čak grafičke motive slične onima na pločicama i keramici.

I šta obući?

 


 

Razmišljajte u smeru glam i old school, ako vam neki od detalja deluje preterano, upravo njega uzmite. Više je ovde više, posebno ako pričamo o nakitu od žutog zlata. Samo dajte! Umirite aksesoare jednostavnom odećom u veselim letnjim bojama kao što su žuta i plava. Pruge? Super izbor!

BURO. specijal: Kapri (фото 22)

Kapri Beauty

 


 

Naravno da se kozmetičke kuće utrkuju da stvore beauty proizvod koji će našoj koži i kosi dati taj efekat blistavosti mora ispod sunca Kaprija. Dodatni bonus leži u činjenici da dok poboljšavaju formule i pakovanja postaju sve lepša, toliko privlačna ,da ćete poželeti da ove proizvode stavite na istaknutu policu. Totalno legitimno.

BURO. specijal: Kapri (фото 28)
Parfem, Acqua di Parma
BURO. specijal: Kapri (фото 29)

 

Ukoričeni Kapri

 


Postoji nekoliko zbilja odličnih coffee table knjiga posvećenih životu na ovom ostrvu, u njima su sabrane fotografije pejzaža, arhivske slike fensi turista iz sredine XX veka (koje bismo mogli satima da proučavamo!), prepoznatljivi grafički motivi i ilustracije.

 

Capri Dolce Vita

 


"Capri Dolce Vita" u izdanju američke izdavačke kuće Assuline pojavila se u maju ove godine. Sasvim sigurno će vas privući samim koricama u toploj narandžastoj boji. Budući da je leto i da smo pomalo lakomisleni ovih dana, dopustili bismo vam da sudite po koricama. Ipak ćemo dodati da je ova ilustrovana zbrika donosi i jednako lep sadržaj. Na 272 stranice raspoređeno je više od 200 fotografija. Ova knjiga je čisto leto!

BURO. specijal: Kapri (фото 33)
BURO. specijal: Kapri (фото 34)

In the Spirit of Capri


Iza ove coffee table knjige o Kapriju stoji Pamela Fiori nekadašnja urednica magazina Town&Country. Ona je autorka Assuline serija knjiga o destinacijama „In the Spirit of“. Svoje viđenje Kaprija u tvrdim koricama Pamela je na police poslala 2009. godine, a knjiga je danas gotovo rasprodata. Ipak, vredi se pomučiti i pronaći izdanje u nekoj od online knjižara, biće vredan dodatak svakoj kućnoj biblioteci.

BURO. specijal: Kapri (фото 35)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor