Pretraga

BURO. letnji specijal: Mikonos

BURO. letnji specijal: Mikonos

Tekst: Jelena Karakaš

Dovoljno je da samo jednom posetite ovo grčko ostrvo i da zauvek ostanete omađijani. Da, skupo je, jeste gužva, vetrovito je. Ali nekako... Sve to ostaje po strani kad se nađete ispred tirkiznog mora, bosih stopala na mekanom pesku, kad iskusite zalaske sunca, muzičku playlistu iz budućnosti (savet, držite Shazam na oprezu dok letujete na Mikonosu) i zaraznu energiju koja vas nosi sve dalje u noć... Kupljeni ste zauvek! Lično, kad je u pitanju Mikonos veoma sam sam u “shut up and take my money” stilu. O svemu ćemo, mi cvrci, misliti kad ispratimo leto, a do tada prepustimo se vrelom ritmu koji nosi. Pripremimo se za odlazak sa stilom, uhvatite beleške danas i na odmor pođite spremni da isključite mozak, pozovite se na privremenu neuračunljivost. Neka sve što bi trebalo da izračunate bude dužina suknje (uvek prekratka!) i visina štikle (uvek nula, na Mikonosu vam to apsolutno ne treba). Pa, pođimo!

 

Gde spavati?

 


 

Činjenica jeste da svoj smeštaj manje-više nećete ni videti, osim kratkotrajnog sna i tuširanja velike šanse su da ćete biti napolju 27 od 24 sata u danu. I sad bi trebalo da kažem da onda zapravo nije bitno gde ćete odsesti..ali...jednostavno to ne mogu da izgovorim! Kuće i hoteli su previše lepi da sebi ne biste priuštili to gala iskustvo. Ovde je boho luksuz doveden do apsolutne perfekcije, vama zapravo samo ostaje da razmislite da li želite da bude smešteni u gradu, ili u nekoj od uvala sa pogledom na more.

 

BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 1)

Kinglike Villas


Ukoliko na letovanje idete sa društvom iznajmljivanje vile je prava opcija. Infinity bazen se podrazumeva, a većina vam na raspolaganje stavlja i privatnog kuvara po želji (Teo Iliopoulos je moja preporuka, ovaj kuvar sam gaji organsko povrće i lovi morsku ribu i plodove). Pretražite Kinglike kolekciju kuća, neka vas cena po noći ne odbije, svaka kuća prima minimum desetoro ljudi, a primera radi Villa Extravaganza ima smeštajne kapacitete za 32 ljudi! Jasno je, ovo neće biti još jedan dosadan odmor.

Myconian Utopia Villa


Čak iako nemate 32 poznanika spremnih za put ostrvo (ni ja! Zovite me da delimo kuću), postoji još mnogo dobrih opcija. Mikonos nije toliko izvikan kao romantična destinacija, ali on to svakako može biti. Idealno mesto za parove jeste Myconian Utopia Relais& Châteaux koji se nalazi iznad Elia plaže. Mesto je toliko čarobno da lako može biti i izbor za medeni mesec. Kamene kade nalaze se na sred soba, ispred apartmana je privatni bazen sa drvenim ležaljkama i đakuzi na otvorenom. Možete se kompletno osamiti, ali i uživati fenomenalnoj kuhinji Pavilion Relais& Châteaux restorana. Win-win!

 

Vreme je za plažu!

 


Ovo ostrvo ne bi pretrpelo takvu spekakularnu metamorfozu iz ribarskog sela u kosmopolitsko mesto da se ne radi o nečemu zbilja posebnom, zar ne? I pedesetih kada su oduševljeni turisti nagrnuli i danas situacija je ista, ovde se dolazi zbog fantastičnih plaža i kristalno čistog mora.

 

Alemagou

 


Ovo je bar i restoran koji ćete momentalno zavoleti. Alemagou je reč koji su starosedeoci Mikonosa koristili u značenju „napokon“ i da, upravo ćete to uzviknuti kad dođete ovde! Smešten je na Ftelia plaži, a za dizajn je bio zadužen čuveni grčki arhitektonski biro K Studio. I ovo je njihov masterpiece, nisu narušili prirodni sklad plaže, već su je oplemenili modernim elementima. Oduševiće vas energija koja se oseća! Kuhinja je iz vrste odlična, vino uvek hladno, a popodne kreću lagane žurke. Šta nam više treba od života?!

BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 9)
BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 10)
BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 11)
BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 12)
BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 13)

Scorpios


Svako ko se vrati sa Mikonosa očarano priča o ovom mestu. I verujte mi, niko ne preteruje! Radi se o projektu koji su 2015. godine započeli Thomas Heyne i Mario Hertel pioniri klabinga koji su podigli Paradise Club devedesetih, a zatim otvorili fantastičan hotel San Giorgio (od ove sezone je u sastavu Soho grupe). Svaki dan u 18:30 časova počinje ritual ispraćanja sunca, koji zatim neprimetno prelazi u ritual đuskanja do jutra. Oduševiće vas pažnja sa kojom je svaki detalj uklopljen u celinu, od drvenih separea, preko orijentalnih jastučića i niskih stolova, sve do uniformi konobara koje će i vas inspirisati da se oprobate u laidback boho stilu (lakše je nego što mislite!).

BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 14)

Mikonos torba

 


 

Mislite da je na Mikonosu dovoljno da imate neku od it torbi koje su izašle tokom ove godine? Pogađajte ponovo! Ostrvo je svojevrsna modna pista, pa ne čudi da je skoro svaki high end brend izbacio tašnu direktno inspirisanu Mikonosom. Naravno da se radi o limitiranim kolekcijama koje se svake godine revidiraju. Pokušajte da ulovite neku na sajtovima koji prodaju vintage dizajnirane predmete, ili pogledajte šta ima u buticima na Nammos plaži.

BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 17)

Mikonos Aksesoari

 


 

Ove sezone deluje da je Mikonos u fokusu svih modnih kuća! Svake nedelje izlazi nova vest ko je od velkih brendova otvorio pop up butik na ostrvu, a svako otvaranje prati posebna kolekcija. Svoj butik ove sezone tamo imaju i Burberry i Dior, a Etro je prošle nedelje lansirao limitiranu kolekciju u saradnji sa Luisa World koncept butikom

BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 21)

Mikonos Beauty

 


 

Naravno da su mnogi beauty brendovi pokušali da u bočicu zatvore esenciju Mikonosa. Nisam sigurna da je to uopšte moguće, ali mnogi od pokušaja su doveli do sjajnih rezultata. Tu su mirisi za kuću (ko ne bi voleo da mu dom miriše na leto, morsku so i ultimativnu bezbrižnost), parfemi, ali i linije proizvoda za pre i posle sunčanja – must have!

BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 27)
Sveća, Mercer + Ried
BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 28)

 

Ukoričeni Mikonos

 


Ne bih da dižem frku, ali šta kad nam se završi leto (mada se svaki put potajno nadam da jednom neće odustati od mene, onako uporno koliko ja ne odustajem od njega)? Rešenje je da uselimo nekoliko odličnih coffee table izdanja koja će nam pomoći da prebrodimo krizu izazvanu manjkom D vitamina. Ove dve sjajne knjige će vam sigurno tada popraviti raspoloženje.

 

A Taste of Greece

 


„A Taste of Greece” nije obična zbirka recepata. Radi se o knjizi koju je napisala princeza Tatiana Blatnik uz pomoć 30 svetski poznatih ličnosti koje su podelile svoj omiljeni grčki recept. Cilj je da se prodajom zbrike pomogne nevladina organizacija BOROUME koja obezbeđuje hranu ugroženim porodicama (od osnivanja uspeli su da obezbede 4.5 miliona obroka za gladne). Poklonite ovu knjigu sebi, ali i dragim ljudima i tako učestvujte u ovom plemenitom projektu.

BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 32)
BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 33)

Mykonos Muse


Knjiga "Mykonos Muse" izašla je prošle godine u Assouline izdanju i čini se da smo je videli na svakom stočiću slikanom za dekor magazine. U čemu je privlačnost ove coffee table knjige? Lizy Manola je zabeležila istoriju party ostrva genijalnim fotografijama. One kombinuju stanovnike sela koji se i dalje bave tradicionalnim poslovima, istorijske snimke džetsetera kao što su Aristotle Onassis i Jimmy O’Connor i moderne scene iz barova kao što je Alemagou.

BURO. letnji specijal: Mikonos (фото 34)

Povezani članci

Buro 24/7 Izbor